Lewisia cotyledon   Leave a comment

Pentru ca in ultimul timp m-a cuprins si pe mine fiorul „hardy” va prezint aceasta planta mai putin obisnuita prin gradinile noastre.

Denumire stiintifica: Lewisia cotyledon (S. Wats.) B. L. Robins.
Face parte din familia Portulacaceae.
Este o planta perena, scunda, cu frunze suculente verde inchis in forma de lance sau usor rotunjite, care cresc in rozete de pana la 15 cm diametru.

In conditii de cultura optime poate rezista pana la -20 C. Este originara de pe coasta nord-vestica a SUA (Oregon, California), fiind regasita pe paliere stancoase pana la 3000 m.

Foarte adecvata rocariilor, necesita sol bine drenat, cu adaos de humus. Suporta si zone semiumbrite, dar in soare permanent se dezvolta mai bine. Este recomandat ca la baza plantei sa existe un strat de pietris, astfel incat frunzele sa nu atinga solul.

Hibridizeaza usor. In luna mai, de la baza rozetelor se ridica tulpini florale de pana la 20 cm, cu flori simple sau „batute”, cu culori trecand de la alb, galben, roz pana la rosu. Infloreste succesiv de pana la 3 ori, pana in septembrie.

Se inmulteste prin seminte sau prin divizarea rozetelor care tind sa se multiplice cu fiecare an. Inmultirea prin divizarea rozetelor este mai sigura (semintele sunt foarte mici, cu germinare nesigura, mai ales pentru hibrizii care circula pe piata) – dar trebuie facuta cu mare grija, pentru a evita distrugerea plantei.

Ca daunatori de exterior sunt mentionati melcii iar in natura sunt consumate cu placere de ierbivore, cum sunt caprioarele. In interior pot fi atacate de paduchele lanos, etc.

Observatii personale: Anul trecut am cultivat in exterior 3 plante, care difera prin forma frunzelor (unele sunt mai rotunde, altele mai alungite si mai serpuite) si prin culoarea florilor (unele sunt roz, altele portocalii – probabil diversi hibrizi). Toate au trecut iarna cu bine (pana la -20 C).

Reclame

Posted 12 Octombrie 2010 by Liviutz in Alte suculente

Tagged with ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s