Graptopetalum bellum (aka Tacitus bellum)   Leave a comment

Clasificare:
Regnul: Plantae, Increngatura: Magnoliophyta, Clasa: Magnoliopsida, Ordinul: Saxifragales, Familia: Crassulaceae, Genul: Graptopetalum

Tacitus bellum a fost descoperit de Alfred Lau in 1972 in vestul Mexicului (statele Chihuahua si Sonora) la o altitudine de aprox. 1500 m. Se dezvolta in zone stancoase, cu expunere la soare moderata., pe un palier destul de larg (de la malul marii pana la 2000 m).
Includerea in familia Graptopetalum a acestei specii este disputata si astazi, prezentand un numar curios de mare de cromozomi (204), floarea avand caracteristici diferite fata de cele tipice ale familiei G., existand diferente si privind straturile de ceara de la suprafata frunzelor.

Descriere:
Este o planta suculenta perena care formeaza lent mici tufe. Rozetele au pana la 10 cm in diametru, aproape lipite de pamant. Frunzele sunt glabre, aproximativ triunghiulare, 2,5 cm lungime, de culoare verde-gri sau verde-rosiatic.

Florile apar pe parcusul lunilor mai-iunie-iulie. In varful inflorescentelor de aproximativ 10 cm se gasesc florile de peste 2,5 cm, de la roz-inchis la rosu. Florile au 5 petale, in forma de stea si au stamine roz-inchis si antere albe.

Cultura:
Cultura acestei specii este relativ facila. Necesita mai multa umbra decat alte specii din aceasta familie, umbrirea fiind asigurata in natura de stancile pe langa care creste. Necesita sol poros, bine drenat, cu adaos de argila si humus. Nu se uda pana cand solul nu este din nou uscat. Poate fi fertilizat o data pe an, dar cu numai un sfert din concentratia indicata de instructiunile ingrasamantului.

Necesita temperatura mai scazuta peste iarna pentru a inflori primavara. Poate supravietui la -5C in conditii de sol uscat. Este recomandata o iarna uscata sau foarte putina apa pentru a nu se dezhidrata – daca temperatura mediului este mai ridicata. Combinatia frigului cu aerul umed poate duce la putrezirea plantei. Nu se uda direct pe rozete, fiind compacte raman umede un timp mai indelungat si se pot imbolnavi.
Rozetele compacte ale plantei sunt atractive pentru paduchele lanos.

Se inmulteste prin seminte, inradacinarea frunzelor (mai dificil) sau separarea lastarilor.
De remarcat ca este o suculenta longeviva, putand trai si 25 de ani in conditii optime de cultura.

Reclame

Posted 17 octombrie 2010 by Liviutz in Alte suculente

Tagged with , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s