Mecanica cuantica pe intelesul tuturor (1)   Leave a comment

Universul in care traim pastreaza inca o multime de taine, dar eforturile de milenii ale oamenilor de stiinta au facut ca voalul misterului sa fie ridicat din ce in ce mai mult.
Pentru a intelege structura intima a Universului trebuie sa cunoastem cateva notiuni fundamentale de mecanica (cuantica) – si nu va speriati, un absolvent de clasa a 12-a poate sa asimileze aceste informatii.
Sa profitam de excelenta traducere realizata de cei de la Scientia a unui documentar stiintific disponibil pe Youtube si sa urmarim cele 6 capitole.

In prima parte (a primei parti :)) facem cunostinta cu gazdele noastre, Diana, Kevin, Chaucer si persoana cibernetica Jeeves. Din discutia lor vom intelege pas cu pas elementele fundamentale ale mecanicii cuantice.

Prima notiune este analiza spectrala – fiecare substanta incalzita emite benzi spectrale caracteristice elementelor din care este compus.  Cel mai simplu exemplu este curcubeul, lumina soarelui descompusa prin prismele picaturilor de apa – daca am putea privi mai de aproape am observa dungi intunecate intre culorile acestuia  – amprenta celor doua elemente solare: Hidrogen si Heliu.
(daca nu vedeti traducerea, apasati butonul CC din lista derulanta aflata in dreapta jos !)

Fizicianul german Max Planck a observat ca energia fiecarui tip de unda nu ocupa intervale continui ci are valori discrete, cuantificabile, multiplii ai frecventei undei, a unei constante energetice (constanta lui Planck) si a numerelor naturale incepand cu 1. Acest fapt era in concordanta cu efectul fotoelectric observat de Einstein in tinerete, numai undele cu o anumita frecventa puteau disloca electroni dintr-o placa de metal. A rezultat concluzia care sta la baza mecanicii cuantice: radiatia electromagnetica transporta pachete (cuante) de energie, nu este omogena.
Acest fapt venea aparent in contradictie cu cunoscutul caracter ondulatoriu al radiatiei electromagnetice (luminii) – caracter care produce fenomene ca refractia, reflectia, etc. Dar cum ambele caracteristici nu puteau fi negate, s-a acceptat ideea putin cam stranie ca radiatia electromagnetica are caracter dual – corpuscul-unda. Dar acesta n-a fost decat inceputul !

Reclame

Posted 25 octombrie 2010 by Liviutz in Stiinta

Tagged with ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s