Mecanica cuantica pe intelesul tuturor (3)   Leave a comment

Daca stati in picioare trebuie sa va asezati, caci in partea a 3-a vom afla cum particulele subatomice exista si.. nu prea !

Cel care a facut un pas mai departe a fost Werner Heisenberg, celebru fizician german, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1932, conducator al programului nuclear al Germaniei naziste. Incercand sa răspunda la întrebarea „Cum măsurăm poziția unui electron în jurul unui nucleu?” el a formulat Principiul Incertitudinii: „Pe măsură ce determinăm mai precis poziţia unui electron, precizia de determinare a vitezei sale scade – şi viceversa.” Aceasta inseamna ca la nivel atomic, universul fizic nu există într-o formă deterministă cu care suntem obisnuiti in lumea macroscopica — el există ca o colectie de probabilităti, de pilda, traseul exact al unui foton nu va putea fi niciodata calculat 100% precis, indiferent cat de puternic ar fi instrumentul de masurare.
Einstein nu a fost de acord cu Principiul Incertitudinii si a rostit celebra fraza: „Dumnezeu nu joaca zaruri cu Universul.” A primit si replica de la profesorul Niels Bohr: „Einstein, nu-i spune tu lui Dumnezeu ce să facă !
Pe de alta parte, Niels Bohr însuși a recunoscut că mecanica cuantică și principiul incertitudinii sunt contraintuitive când a afirmat: „Cine nu e socat de teoria cuantică nu a înteles nici un cuvânt din ea.”

Iata concluzia socanta: particulele subatomice pot dispărea pentru a reapărea într-o altă poziţie orbitala. Şi pot face asta fără a exista în spaţiul dintre cele două puncte. Un electron poate călători dintr-un loc în altul parcurgând toate orbitele posibile simultan. Şi, încă mai şocant, aceste particule pot apărea din nimic, pentru a exista pentru un timp foarte scurt şi a dispărea, la fel, în neant. Este ca si cum ar vibra intr-un Univers multidimensional din care noi nu percepem decat 4 dimensiuni (Universul are 13 dimensiuni conform ultimelor teorii stiintifice)- disparand si reaparand ca din neant !
Toate aceste manifestări uimitoare fac ca descrierea particulelor subatomice să fie extrem de dificilă şi inexactă, dar EXISTENTA însăşi este inexactă la această scară cuantică !

Plecand de la ideea lui Louis de Broglie privind caracterul de unda al electronilor, fizicianul austriac Erwin Schrödinger a stabilit formula matematica („functia de unda„) care descrie miscarea electronilor TUTUROR elementelor chimice ! Si astfel a fost ridicat inca unul din valurile misterioase ale Universului.

Reclame

Posted 26 octombrie 2010 by Liviutz in Stiinta

Tagged with ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s