Mecanica cuantica pe intelesul tuturor (4)   Leave a comment

In partea a 4-a vom vedea cum principiul incertitudinii explica modelul atomului de hidrogen precum si spectrele de emisie si de absorbtie ale elementelor chimice.

Rezultatul contributiilor matematice anterioare este modelul cuantic al atomului de hidrogen. Adică un nucleu masiv de dimensiuni mici înconjurat de un „nor” de dimensiuni apreciabile care reprezintă traiectoriile probabile ale electronului (=orbitalul).
Dacă realizam un grafic care descrie probabilitatea de a găsi electronul în functie de distanta fata de nucleu, constatăm că pe măsură ce ne depărtăm de nucleu, la început probabilitatea creşte odată cu expansiunea zonei respective pana la o valoare maximă care este chiar raza primei orbite rezultate din modelul atomului al lui Bohr.
Pe de alta parte, atomul nu este mereu in starea energetica (cuantica) minima, aceste stari fiind definite de numarul cuantic natural „n„.
Un electron aflat pe cel mai de jos nivel energetic (n=1) într-un atom poate sa intre în contact şi să absoarbă energia unui foton, primind astfel energie suficientă pentru a sări pe următorul nivel (n=2). Iar în cadrul procesului invers electronul revine pe nivelul energetic anterior, proces însoţit de eliberarea unui foton. Culoarea (lungimea de unda) fotonului depinde de diferenţa de energie dintre cele două orbitaluri. Aceasta este explicatia liniilor spectrale de absorbtie caracteristice fiecarui element chimic ! Atomii unui element chimic absorb toţi fotonii care le permit electronilor lor să efectueze salturi între orbitali ! Când acei electroni revin pe nivelurile energetice de bază, apar liniile spectrale ale spectrului de emisie, linii corespunzătoare diferenţelor energetice între orbitalii caracteristici acelui element.

Anunțuri

Posted 27 Octombrie 2010 by Liviutz in Stiinta

Tagged with ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s