Mecanica cuantica pe intelesul tuturor (6)   1 comment

Acum e acum, urmeaza partea a 6 a, sa vedem daca puteti crede asta: Quantum Entanglement=inseparabilitatea cuantică, o trăsătură a microcosmosului despre care unii fizicieni spun că încalcă regulile teoriei relativităţii !

Am vazut din lectia anterioara ca miscarea unei perechi de particule nu poate fi descrisa decat ca o functie de unda compusa. Asta pentru ca cele doua particule reactioneaza simultan la o actiune exercitata asupra uneia dintre ele si proprietatile uneia depinde de ale celeilalte!
Bun, este credibil pentru 2 particule care orbiteaza atomul, numai ca aceasta proprietate se pastreaza si la orice distanta ar separa perechea de particule (experimental s-a ajuns la peste 100 km) !
Acest fenomen straniu este numai bun pentru aplicatii SF precum computerele cuantice, criptografia cuantică sau teleportarea cuantică !

Concluzie: Suntem obisnuiti sa privim lumea ca fiind construita din spatii continue, timp continuu, forte care actioneaza continuu, obiecte continue, unde continue. Aceasta este doar o aparenta, lumea este de fapt construita din mici „caramizi” cu caracteristici discrete, fixe. Spatiul, timpul, energia, momentul cinetic al particulelor, etc – toate au valori discrete, pe care a inceput sa ni le dezvaluie MECANICA CUANTICA ! Se poate face o paralela cu lumea virtuala din Matrix: The One vedea aceasta lume ca o insiruire de cifre, si astfel avea control asupra ei, pe cand ceilalti vedeau doar aparentele si trebuiau sa se supuna ei. Cunoasterea adusa de mecanica cuantica in trecut si in viitor ne va oferi putere si noi parghii de control asupra Universului inconjurator.

Reclame

Posted 28 Octombrie 2010 by Liviutz in Stiinta

Tagged with ,

One response to “Mecanica cuantica pe intelesul tuturor (6)

Subscribe to comments with RSS.

  1. Multumesc celor care au tradus si explicat !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s