Istoria Universului pe intelesul tuturor (2)   Leave a comment

In partea a doua trecem in revista istoria timpurie a Universului, Marea Explozie a creat particulele subatomice, unele cu masa si energie, alte fara masa (energie pura, precum fotonii). Universul arata ca o ceata extrem de fina si fierbinte, dar odata cu racirea acestuia (minutul 1 !) apar primele elemente chimice Hidrogenul si Heliul (H reprezinta aprox. 75 % din masa (barionica) Universului iar He reprezinta 23% !).
In ceata priomordiala apar neomogenitati, iar zonele mai dense incep un proces de concretie datorat gravitatiei. Astfel au aparut (si continua sa apara !) stelele, uriase reactoare de gaz care transforma prin fuziune Hidrogenul in Heliu.

Modelul Big Bang a primit (inca) o dovada extraordinara prin fotografierea imaginii Universului la aproape 13 miliarde de ani-lumina obtinuta de o sonda NASA in 2003 (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe=WMAP). Iata detaliile stiintifice confirmate de acest instrument celest – inca un functiune:
„Vârsta universului este de 13,75 ± 0,11 miliarde de ani. Viteza actuală de expansiune a universului este de 70,5 ± 1,3 km/s. Conținutul universului este de 4,56% ± 0,15% materie (barionică) obișnuită; 22,8% ± 1,3% materie întunecată rece (CDM) care nu emite și nu absoarbe lumină și 72,6% ± 1,5% energie întunecată de forma unei constante cosmologice care accelerează expansiunea universului. Mai puțin de 1% din conținutul universului este format din neutrini, dar măsurătorile WMAP au descoperit în 2008 pentru prima oară că datele indică existența unui fundal cosmic de neutrini, cu un număr efectiv de tipuri de neutrini de 4,4 ± 1,5, corespunzator cu cifra așteptată de 3,06.”

Dupa epuizarea hidrogenului, stele colapseaza si sunt create elementele chimice grele (din care sunt constituite si fiintele, de aici si metafora obiectiva ca suntem praf de stele) raspandite in Univers prin explozii ale unora dintre acestea. Apoi procesul de creare a noi stele este reluat din „cenusa” celor distruse.
In procesul de crearea a stelelor, la periferie se formeaza planetele- iar (in principal) raportul dintre distanta pana la stea si nivelul radiatiei acesteia determina conditiile climatice ale fiecarei planete.

Planeta noastra a trecut prin etapa de formare incandescenta (datorata atat energiei de frecare produsa de concretia gravitationala cat si din bombardamentul cu comete si meteoriti) si s-a racit pana la temperatura necesara condensarii apei – premiza obligatorie a aparitiei vietii in forma pe care o cunoastem astazi.

Reclame

Posted 31 Octombrie 2010 by Liviutz in Stiinta

Tagged with , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s