Istoria Universului pe intelesul tuturor (3)   Leave a comment

In partea a 3-a vom vedea cateva elemente privind aparitia vietii. Din nou stilul naratiunii este cam grabit (o sa revin cu materiale mai detaliate), in plus autorul se straduieste sa dea si o replica creationistilor, pe mine unul nu m-ar preocupa asta atata vreme cat intelegem fenomenul aparitiei vietii – fenomen care nu este decat o etapa fireasca a unui proces inceput cu Marea Explozie primordiala.

Inainte de toate sa scapam de unele idei preconcepute, si pe mine m-au preocupat cu ani in urma:
1. „Viata a aparut din nimic – asta este un mare miracol !
R: „Nimic” era poate inainte de Big Bang – mai este de studiat, dar dupa aceea Universul a fost plin de materie si energie. Chiar si „vidul” cosmic este plin de radiatii de tot felul, particule fantomatice cum este netrino, materie neagra si mai nou descoperita energie neagra – care scapa simturilor noastre. Dar viata in forma pe care o cunoastem noi a aparut din substante chimice numai acolo unde conditiile ambientale au fost propice – dar nicidecum din „nimic”.

2. „Trecerea de la materie „moarta” la materia „vie” reprezinta o granita miraculoasa!
R: Asta se intampla doar in mintea noastra, de mici am invatat sa impartim entitatile inconjuratoare in fiinte si obiecte, dar in fapt in Univers exista o continuitate fireasca a proprietatilor materiei care se aplica atat „viului” cat si „neinsufletitului” – fara exceptii si fara „emotii” la trecerea de la una la alta.

3. „Viata (si fiintele vii) urmeaza o soarta, au un scop, o menire mai mult sau mai putin ascunsa !
R: Daca ganditi asa trebuie sa va dezamagesc putin, „scopul” primordial este o consecinta fizico-chimica, in natura exista o tendinta naturala ca in conditii propice materia sa evolueze de la simplu la complex. Sa ne gandim la momentele imediate Big Bang-ului – in acele conditii de temperatura si presiune nu „supravietuiau” decat particule subatomice elementare. Pe masura ce Universul se racea, au aparut elementele chimice „usoare”, apoi cele „grele”, apoi combinatile simple ale acestora, apoi combinatiile complexe specifice chimiei organice si in fine „viul” – dupa cum il numim noi. Este alegerea dvs. daca tineti neaparat sa vedeti un scop in aceasta evolutie, dar macar aveti in vedere toata Creatia, inclusiv cea nevie. Si nu uitati ca acest sir de evenimente are si un capat nefast, in cele din urma totul se va intoarce la elementele constituente (varianta Universului oscilant) sau va incremeni intr-o moarte termodinamica (prin inghetare la zero absolut – in varianta expasiunii eterne a Universului). Deci dupa cum vedeti nu numai Viata, dar si Moartea este o consecinta fireasca a proprietatilor Universului ! Atunci care este Scopul ? Unde este Inteligenta Superioara ?

4. „ADN-ul este o molecula extrem de complexa, miraculos de inteligenta.
R: Intrucatva este adevarat, dar nu este atat de complicata pe cat s-ar crede, tocmai pentru ca este constituita „inteligent” (sic !). ADN-ul este o lunga „scara” elicoidala avand ca trepte NUMAI 4 tipuri diferite de molecule organice intr-o anumita succesiune ! Imediat ne gandim ca programarea computerelor low-nivel se face cu ajutorul a NUMAI 2 cifre (0 si 1) – suficiente sa produca software-ul si informatiile extrem de complexe din zilele noastre – inclusiv minunatul meu blog. De asemenea, molecula de ADN are o caracteristica de tip puzzle, structura finala fiind predefinita datorita compatibilitatilor microstructurale, fenomen care se intalneste si la alte molecule organice. Toate acestea sunt consecintele proprietatilor unor substante destul de raspandite in Univers si a MILIARDELOR de ani/de incercari ale naturii.
Tot vis-a-vis de complexitatea ADN, am citit recent rezultatele unui experiment privind combinarea INTAMPLATOARE si REPETATA a unui numar de substante chimice simple. Dupa un numar de recombinari au rezultat molecule organice foarte complexe – si tendinta era ca rezultantii ALEATORI sa devina din ce mai complecsi odata cu cresterea numarului de „incercari”. Va imaginati cat inseamna 1 MILIARD DE ANI ? Ei bine, cele mai vechi fiinte – archeobacteriile – organisme unicelulare primitive, fara nucleu si organite celulare, au aparut acum 3,5 MILIARDE DE ANI ! Atat a avut la dispozitie natura pentru a crea fiintele simple si fragile care suntem !

Si acum va las sa vedeti si filmuletul:

PS: Urmatoarele parti ale acestui serial descriu metodele stiintifice utilizate pentru stabilirea cronologiei descoperirilor legate de evolutia plantelor si animalelor – dar autorul insista prea mult pe contracararea „creationistilor” – nu ca n-ar avea dreptate, dar pierdem prea mult timp, o sa trecem la niste teme mai substantiale.

Reclame

Posted 1 Noiembrie 2010 by Liviutz in Stiinta

Tagged with , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s