Codul vietii (1 si 2)   Leave a comment

Iata inca un serial tradus de cei de la Scientia.ro, serie care descrie diversitatea uluitoare a vietuitoarelor trecute si prezente, fiecare cu propriul proiectant – ADN-ul.
Puteti trece mai repede peste mise-en-scene cu cei 3 oameni de stiinta care discuta subiecte stiintifice, mergand la partea in care aflam ca impartim acelasi arbore al vietii cu toate fiintele care au existat vreodata pe Terra. Avem 50% aceleasi gene ca si conopida (se explica de ce sunt unii „varza” :-)), 75% gene comune cu o soparla, 85% gene comune cu soarecele, 98% gene comune cu maimutele antropoide !
Pana in prezent nu s-a descoperit un alt arbore al vietii, posibil pentru ca nici nu am cautat unde trebuie, ci numai in locuri care permit existenta vietii in forma pe care o cunoastem.

In partea a doua a serialului aflam mai multe despre ADN. De retinut ca ADNul ca molecula care se autocopiaza a aparut inaintea celulei asa cum o cunoastem astazi (o sa mai revin la subiect).
Diferitele vietuitoare au ADN-ul repartizat in mai multe sau mai putine perechi de cromozomi (jumatate de la tata, jumatate de la mama) – numarul perechilor nefiind semnificativ in conditiile in care volumul informatiei genetice este asemanatoare la toate speciile.
Un cromozom este o molecula uriasa de ADN, care se prezinta ca o spirala dubla (destinsa sau foarte impachetata in functie de necesitati) avand ca trepte cele 4 baze azotate. Succesiunea celor 3 miliarde de baze azotate constituie formula care descrie o fiinta umana – iar recent codul genetic uman a fost citit in intregime. Asta nu inseamna ca se cunoaste semnificatia fiecarei „litere” – dar momentul acela nu este departe ! Va fi acela sfarsitul selectiei naturale si inceputul selectiei dirijate ? Eu unul n-am nicio indoiala ca asa va fi !

Reclame

Posted 2 noiembrie 2010 by Liviutz in Stiinta

Tagged with , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s