Codul vietii (3 si 4)   Leave a comment

Partea a 3-a din acest serial este extrem de instructiva, prezinta procesul prin care ADN-ul construieste fiinta al carei proiect il contine. Pentru vizualizarea procesului, va reamintesc ca ADN-ul este un SABLON chimic, care contine secvente speciale ale celor 4 baze azotate – numite GENE (peste 25.000 in genomul uman). Genele sunt intercalate intre secvente cu alte roluri sau chiar fara rol (cel putin inca neidentificat), numai 1% din ADN este constituit din secventele definitorii numite gene !

As porni o scurta explicatie de la efect spre cauza: corpul unei fiinte este format in mare masura din PROTEINE – peste 100.000 de tipuri de proteine specifice fiecarei componente functionale !
Proteinele sunt combinatii mai lungi sau mai scurte (de la sute la mii) ale numai 20 de AMINOACIZI ! Orice abatere de la proiectul standard al unei proteine conduce la variatii de forma ale acesteia – si cum stim din chimia organica – forma moleculei defineste si proprietatile ei.
Cum se realizeaza sinteza unei anumite proteine ? In 4 pasi:
– pasul 1: spirala dubla ADN din nucleul celulei se desface temporar in cele 2 catene in zona genei-sursa;
– pasul 2: printr-un proces asemanator duplicarii ADN-ului este creat ARN-ul „mesager” – o copie usor modificata („litera” T =timina este înlocuită cu „litera” U=uracil) a uneia dintre catene (una ramane nefolosita) prin alipirea de molecule libere la şablonul expus în urma separării.
– pasul 3:Catena dubla astfel rezultata se desface din nou, ADN-ul sursa revine la starea initiala (catena dubla) iar ARN-ul „mesager” paraseste nucleu celulei si intra in citoplasma unde este capturat de RIBOZOMI, care faciliteaza intalnirea cu o molecula pereche numita ARN de transport.
– pasul 4: ARN -ul de transport se alipeste ARN-ului mesager in grupuri de cate 3 „litere”, aducand cu sine si aminoacidul corespunzator grupului de 3 litere. Dupa alipirea a 2 aminoacizi consecutivi, ARN -ul de transport se desprinde si pleaca pentru a relua procesul de cautare-transport.
Astfel rezulta proteina tinta. Iar pasii decrisi se petrec simultan intr-o celula cu 30-40 de gene, rezultand simultan proteinele corespunzatoare.

Rezumand, ARN-ul este o „ciorna” de lucru a ADN-ului, care poate parasi nucleul pentru a intra in procesul de dezvoltare a organismului gazda. ADN-ul nu paraseste niciodata nucleul celulei, nu intra direct in procesul de dezvoltare, el ramane in seif ca un etalon pretios.
Subliniez inca o data ca procesul se desfasoara nu datorita unei inteligente microscopice ci a unor proprietati spatiale ale moleculelor, ca intr-un imens joc Lego. Iar proprietatile spatiale ale moleculelor sunt generate de structura atomilor component, structura atomilor este generata de proprietatile particulelor subatomice – si iata legatura cu MECANICA CUANTICA !
Ca tot am pomenit de LEGO: informatia din ADN este data de proprietatile spatiale ale moleculelor implicate si de ORDINEA acestora. Exact ca si la LEGO: primesti un set de caramizi din care poti construi mai multe figuri diferite, depinde in ce ordine folosesti caramizile disponibile !

In partea a 4-a sunt mentionate cateva din anomaliile genetice umane si progresele facute in identificarea si tratarea lor. Procesul fiind atat de complex, poate fi influentat in diverse faze de anumiti factori de mediu, rezultand abateri de la standard. Consecintele pot varia de la 0 pana la esuarea proiectului

Reclame

Posted 3 noiembrie 2010 by Liviutz in Stiinta

Tagged with , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s