Codul vietii (5 si 6)   Leave a comment

Sa urmarim si ultimele doua episoade din serial, ambele trateaza implicatiile ingineriei genetice:
– ingineria genetica in scop medical vizeaza fie modificarea genelor defecte cu ajutorul unor virusi, fie un tratament cu proteina care ar fi trebuit fi produsa de gena defecta, fie tratamentul cu celule stem;
– manipularea codului genetic deja posibila este o piatra de hotar in procesul evolutiv al speciei umane si al vietii in ansamblu, pentru ca vom decide in locul Naturii care vor fi caracteristicile urmasilor nostri – ceea ce ridica probleme etice si de alte categorii.

Cu putini ani in urma genomul uman a fost descifrat, in sensul ca se cunoaste succesiunea celor 4 baze azotate care formeaza ADN-ul uman, dar inca nu sunt identificate toate genele impreuna cu rolul lor (respectiv proteina pe care o produc).
Un lucru mai curios este acela ca genele odata descoperite pot fi brevetate, astfel restrictionandu-se cercetarile altora in aceeasi directie ! De astfel de patente sunt interesate, in special, companiile medicale, dar si altii – in scopuri financiare.

In ultimi ani s-au realizat numeroase experimente genetice, in general in scopul ameliorarii unor specii animale sau vegetale. Faptul ca ingineria genetica a devenit un domeniu atat de accesibil ridica mari probleme de securitate publica. Astfel mii de laboratoare au tehnologia necesara crearii de virusi mutanti in care pot fi incluse segmente genetice diverse, achizitionate „din piata” !
Se stie ca virusii sunt prin natura lor niste laboratoare genetice flotante, dar daca ne gandim si la modificarea si utilizarea lor in scopuri malefice ?

Concluzie: Omul a ajuns foarte aproape de a modifica instant ce a realizat natura in mai mult de 3 miliarde de ani. Aceasta cunoastere poate produce consecinte nefaste sau dimpotriva, poate fi o bagheta fermecata care sa ne aduca invulnerabilitate sau chiar imortalitate !

Anunțuri

Posted 12 Noiembrie 2010 by Liviutz in Stiinta

Tagged with , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s