Radiatia electromagnetica (1) – Generalitati   Leave a comment

Sa continuam efortul nostru de a intelege Universul cu un nou serial privind natura radiatiei electromagnetice.
Va reamintesc ca Universul inconjurator exista in forma pe care o cunoastem prin echilibrul a 4 forte fundamentale: electromagnetica, gravitationala, nucleara tare si nucleara slaba. Visul fizicienilor este de a unifica intr-o teorie unica cele 4 forte ale Universului, pana in acest moment, natura obscura a gravitatiei impiedicand acest lucru.
O piatra de hotar in intelegerea acestor forte l-a constituit revelatia ca fiecare forta este mijlocita de cate o particula, fotonii – pentru forta electromagnetica, gluonii – pentru forta nucleara tare, bosonii W şi Z – pentru forta nucleara slaba şi gravitonii – pentru forta gravitationala (încă nedetectaţi experimental).

Cea mai comuna si cea mai accesibila cercetarii in decursul timpului a fost forta electromagnetica, dar exista inca multa confuzie in randul marelui public – iata un motiv de a urmari serialul dedicat, avand ca sursa NASA.
Ideea principala este ca radiatia electromagnetica ne inconjoara din toate partile, si diversele manifestari ale ei (radiatia cosmica, raxele X utilizate in medicina, undele radio, lumina vizibila, etc) sunt o reprezentare a unui fenomen unitar – uneori benefic, alteori periculos.

PS: Dupa ce porniti filmul, nu uitati sa apasati butonul „CC” de pe bara de jos pentru a vedea subtitrarea in limba romana !

Reclame

Posted 23 Noiembrie 2010 by Liviutz in Stiinta

Tagged with , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s