Radiatia electromagnetica (3) – Microunde   Leave a comment

Continuam periplul, in sensul scurtarii lungimii de unda si descoperim domeniul microundelor. Microundele au lungimi de undă cuprinse între 1 milimetru şi 30 de centimetri, situându-se între undele radio şi radiaţia infraroşie în cadrul spectrului electromagnetic.
Si microundele sunt utilizate in practica, in special pentru transmiterea de informatii (telefonie mobila, tehnologii radar) dar si in aplicatii speciale, cum sunt cuptoarele cu microunde (lungimea lor de unda este potrivita pentru a face sa vibreze moleculele de apa si grasime – fapt ce produce incalzirea rapida a mancarurilor).

Trebuie sa avem clara o caracteristica a tuturor undelor: lungimea de unda diferita face ca ele sa poata trece sau nu de anumite obstacole in functie de caracteristicile dimensionale ale obstacolelor (un principiu din fizica optica). De pilda, lumina vizibila nu poate trece prin nori (molecule H2O), dar microundele pot ! Acelasi principiu se aplica in studiul spatiului cosmic, exista game de unda potrivite pentru studiul diverselor fenomene sau corpuri ceresti – care ar fi altfel opace la alte lungimi de unda.

Microundele sunt „celebre” pentru un fenomen important: radiatia cosmica de fond. Conform teoriei Big Bangului, Universul a fost creat printr-o explozie dintr-un singur punct extrem de fierbinte si dens numit „singularitate”. Universul în expansiune s-a răcit brusc iar o mare parte din energia iniţială a fost transformată în materie. Totuşi o cantitate de energie a rămas sub formă de fotoni. Aceasta este radiaţia cosmică de fond.

Reclame

Posted 24 Noiembrie 2010 by Liviutz in Stiinta

Tagged with , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s