Viata pe Terra a plecat de la un stramos unic   Leave a comment

In ziua de azi cred ca este limpede pentru toata lumea ca omul este ruda foarte apropiata cu primatele, un pic mai departata cu maimutele inferioare,  ruda destul de apropiata cu toate mamiferele, s.a.m.d.  Pana si cu conopida impartim 50% din gene !

Intrebarea logica este, daca toate fiintele de pe Terra sunt rude intre ele, a existat un stramos unic acum  3,5 miliarde de ani sau au existat mai multe specii initiale ? Ei bine, se pare ca a existat un unic stramos comun! Aceasta concluzie se desprinde dintr-un studiu stiintific publicat pe 13 mai 2010 in prestigioasa revista Nature de catre Douglas Theobald, biochimist la Universitatea Brandeis din Waltham, Massachusetts.

Raspunsul la intrebare ridica dificultati  deoarece  speciile schimba des gene intre ele („orizontal”)  si nu le transmit numai pe cale directa la urmasii proprii („vertical”), existand posibilitatea unei structuri filogenetice mai curand de forma unei retele decat de forma unui arbore cu radacina unica.

Theobald a ales 23 de proteine care se găsesc în toate speciile de pe Pământ, dar care au structuri diferite la fiecare. A căutat apoi aceste proteine în 12 specii, cate 4 din principalele diviziuni filogenetice -bacterii, plante şi animale. Apoi a efectuat o simulare computerizată pe baze statistice cu privire la diversele scenarii evoluţioniste ale formei proteinelor. Concluzia a fost ca este de 102.860 de ori mai probabil sa fi existat un stramos comun fata de varianta ca viata sa fi evoluat din mai multe specii originare !

Acest lucru nu exclude posibilitatea ca viata sa fi aparut de mai multe ori pe Pamant, dar fie ca acele alternative n-au supravietuit conditiilor de mediu fie inca n-au fost descoperite aceste ramuri filogenetice, ascunse poate in medii in care nu obisnuim sa cautam viata !

ACTUALIZARE:

Joi, o2 decembrie, NASA a anuntat descoperirea unei bacterii care a inlocuit in ADN elementul Fosfor cu Arsen, prin urmare pare ca se confirma afirmatia din ultima fraza, a fost descoperita o forma de viata care apartine altui filon al vietii !

Reclame

Posted 27 Noiembrie 2010 by Liviutz in Stiinta

Tagged with , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s