Radiatia electromagnetica (4) – Infrarosu   Leave a comment

Sa mergem spre lungimi de unda mai mari si sa vorbim despre radiatia infrarosie. Domeniul radiatiei infrarosii este plasat intre undele scurte si spectrul vizibil, cu lungimi de unda intre 760 nanometrii si 1 milion de nanometrii (1 milimetru).

Radiatia infrarosie este invizibila pentru oameni, dar nu si imperceptibila ! Pielea noastra are receptori pentru spectrul infrarosu, de aceea simtim apropierea unui corp incins sau „valurile” de caldura emise un foc sau de Soare !

Radiatia infrarosie are cateva aplicatii tehnice, dar cel mai important este ca cea primita de la Soare are un rol determinant in stabilirea temperaturii terestre. Cum se intampla si in cazul altor frecvente electromagnetice, unele obiecte sunt transparente si altele opace. Astfel o parte din radiatia emisa de Soare este reflectata de atmosfera, o parte este absorbita si o parte ajunge la sol. Partea ajunsa la sol este de asemenea partial absorbita, partial reflectata (in functie de albedo-ul scoartei terestre – raportul dintre energia luminoasă radiată de un corp şi cea primită). Partea reflectata de sol este in mare parte re-reflectata de atmosfera, s.a.m.d., aparand asa-numitul efect de sera – fenomen benefic atata timp cat se mentine in limite normale.

In decursul istoriei Pamantului, caracteristicile atmosferei au variat – in special din cauza eruptiilor vulcanice, in consecinta a variat si efectul de sera, producandu-se glaciatiuni intrerupte de perioade calde, cum este cea prin care trecem. Pe termen lung, exista un proces de autoreglare, dar omenirea ar putea sa cada victima unei fluctuatii cu maxime prea ridicate sau minime prea reduse – deci ar trebui s-o lasam mai usor cu industrializarea…Dovezile incalzirii globale sunt extremele meteo din ce in ce mai frecvente din ultimii ani (inclusiv minime record !), nu va amagiti cu ideea ca este doar o gogorita corporatista !

Anunțuri

Posted 6 Decembrie 2010 by Liviutz in Stiinta

Tagged with , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s