Planta cu cel mai lung genom   Leave a comment

Zilele trecute am remarcat o stire interesanta prin ziare, dar ca de obicei, redactorii n-au prea inteles exact sensul. Citez din ziarul Evenimentul:

„Oamenii de ştiinţă britanici au fost foarte surprinşi când au aflat că Kinugasa japonica (Paris japonica), o plantă originară din Japonia are cel mai lung genom din lume, codul ei fiind de 50 de ori mai mare decât cel al omului, relatează The Telegraph.
Este vorba despre o plantă care nu se remarcă prin frumuseţea ei şi care le dă mari bătăi de cap horticultorilor din întreaga lume. ADN-ul conţinut de Kinugasa japonica este mai mare decât al tuturor celorlalte plante analizate până acum de cercetători. Ea conţine mai mult de 150 de miliarde de perechi de baze azotate de ADN în fiecare celulă, în timp ce competitorul său imediat, peştele cu plămâni (Protopterus aethiopicus), are doar 130 de miliarde. Recordul mondial absolut este deţinut de amiba Polychaos dubium, ale cărei celule conţin 675 de miliarde de perechi de baze azotate.
Potrivit specialiştilor, în cazul în care ADN-ul din cadrul tuturor celulelor plantei Kinugasa japonica ar fi întins s-ar ajunge la peste 100 de metri, adică mai mult decât înălţimea faimosului turn Big Ben. În schimb, genomul uman are în total o lungime de până la 2 metri.
Rezultatele cercetării conduse de dr. Ilia Leitch au fost publicate în revista „Botanical Journal”, editată de Linnean Society of London.”

Paris Japonica. Sursa: Wikipedia.org

Comentarii:
– genomul unei specii reprezinta totalitatea materialului genetic, adica a moleculelor de ADN, continute de fiecare celula a organismului.
– moleculele ADN contin atat secventele codante pentru crearea si dezvoltarea organismului cat si alte secvente, zise necodante, aparent fara rol.
– astfel se intampla ca genomul unor specii considerate mai putin „avansate” decat oamenii sa aiba genomul mult mai lung decat acestia.
Puteti sa urmariti pe aceasta tema si documentarele „Codul vietii” traduse de cei de la Scientia prezentate in posturi mai vechi AICI.

Parerea mea este ca Natura are alta scala de valori decat noi, cred ca speciile cu ADN lung sunt in fapt mai „sofisticate” decat cele cu ADN scurt, in sensul ca au acumulat mai multe informatii privind adaptarea la conditii de mediu diferite de-a lungul timpului – si la nevoie acele informatii ar putea fi folosite.
O explicatie mai simplista ar fi ca pur si simplu in ADN-ul acelei plante exista mai putine secvente codante decat in genomul uman (desi in total este mai lung)- in consecinta tot al nostru ar fi mai „performant” – dar s-ar ridica intrebarea „de ce” sa fi facut natura un efort asa mare fara eficacitate.
As vedea un raspuns si la aceasta intrebare – viata nu este o creatie determinista, care merge pe carari batute, ci este un experiment care a beneficiat de un numar urias de incercari pentru ca a avut 3,7 MILIARDE DE ANI la dispozitie ! In consecinta, nu trebuie sa ne miram de forme de viata care au mers pe alte cai in comparatie cu noi.

Asta imi aduce aminte de falsele dileme creationiste: „Viata nu putea aparea spontan !” – Ba bine ca nu !
„Viata trebuie sa aiba un sens, un scop nobil, un Creator si un Parinte care ne vegheaza!” – Viata a aparut pur si simplu PENTRU CA ERA POSIBIL, si viceversa, n-a aparut acolo unde conditiile fizice nu permit ! Scopul ei este foarte prozaic si egoist, doreste sa se prezerve, sa existe si maine si sa dainuie cat mai mai mult, iar pentru asta evolueaza in sensul adaptarii cat mai bune la mediu si la schimbarile acestuia.
S-a spus ca Omul a depasit acest tipar, si ar fi, in consecinta altceva – dar sa nu uitam ca omul poate sa se apere si respectiv sa modifice numai mediul imediat inconjurator pe mica noastra planeta, dar la scara doar putin mai mare ramane supus si el vicisitudinilor Spatiului, de unde poate veni oricand un factor „sterilizator” – gen un meteorit urias, un fascicol de raze gamma sau o gaura neagra – si atunci adio viata, adio Creator – Universul isi vede nestingherit de drum, fara sa-i pese de dilemele noastre existentiale.

Anunțuri

Posted 16 Decembrie 2010 by Liviutz in Stiinta

Tagged with , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s