Radiatia electromagnetica (5) – Domeniul vizibil   Leave a comment

Sa vedem, la modul propriu, partea vizibila a spectrului electromagnetic !

Spre deosebire de alte fiinte care vad si alte lungimi de unda (parti din ultraviolet si/sau infrarosu), oamenii receptioneaza cu ochii numai o mica parte a radiatiei electromagnetice, cea cu lungimi de unda cuprinse intre 380 nanometri (violet) si 700 nanometrii (rosu). Acest fapt constituie o abilitate naturala castigata in decursul evolutiei, reflexiile acestor culori sunt suficiente pentru a culege informatii relevante despre lumea inconjuratoare.

Lumina care vine de la Soare pare alba (de fapt Soarele emite majoritar lumina galbena, corespunzatoare temperaturii suprafetei acestuia), dar Newton a demonstrat in 1665 prin fenomenul refractiei luminii ca este vorba de o combinatie a mai multor lungimi de unda, pe care le putem vedea descompuse si in cazul unui fenomen natural de refractie produs de picaturile de apa din atmosfera – curcubeul.

Ca si in cazul altor parti ale spectrului electromagnetic prezentate in posturile anterioare, emisia in spectrul vizibil este partial absorbita, partial reflectata – in functie de caracteristicile „microscopice” (dimensionale si geometrice) ale suprafetei pe care cade. Mai exact, sunt absorbite mare parte din frecvente, fiind reflectate numai anumite lungimi de unda, receptionate apoi de retina ochilor. Ochiul uman prezinta la nivelul retinei trei tipuri de celule sensibile la lumina cromatica, celule con sensibile fie la lumina rosie, verde sau albastra, combinatiile senzatiilor acestora fiind transmise creierului – organul in care sunt create, de fapt, imaginile. Acesta este motivul pentru care obiectele inconjuratoare apar colorate diferit !

Aceasta proprietate generala a radiatiei electromagnetice – de a transmite informatii privind mediile prin care trece sau din care este reflectata – este utilizata si in aplicatii industriale, in special in monitorizarea activa si pasiva a Terrei cu ajutorul satelitilor. In multe cazuri, sunt utile suprapuneri ale imaginilor obtinute in spectrul vizibil cu imagini obtinute in alte lungimi de unda. Multe din imaginile obtinute de instrumente precum telescoapele de la sol sau de sateliti, sonde si statii spatiale, sunt obtinute in lungimi de unda invizibile pentru noi, dar sunt prelucrate de computere si sunt translatate in spectrul vizibil.

Reclame

Posted 19 Decembrie 2010 by Liviutz in Stiinta

Tagged with , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s