Radiatia electromagnetica (6) – Ultraviolet   Leave a comment

Mergem spre lungimi de unda din ce in ce mai scurte (echivalent: frecvente din ce in ce mai mari) in domeniul undelor ultraviolete – UV. Denumirea de „ultraviolet” provine de la culoarea violet din spectrul luminii albe, care are o lungime de undă învecinată, doar putin mai mare. Spectrul razelor ultraviolete este cuprins între lungimile de undă 1 nm – 400 nm.
Prima subliniere care trebuie facuta este ca lungimile de unda mai scurte inseamna in acelasi timp energii transportate mai mari, radiatia din acest domeniu este deja periculoasa pentru fiintele terestre, inclusiv pentru om.

Sa dezvoltam:
– Radiatia UV care atinge Pamantul este emisa in mare majoritate de Soare– doar cantitati mici provenind de la alte corpuri ceresti. Peste 90% din radiatia UV trece de stratul de nori si de ozon !
– Banda radiatiei UV care provine de la Soare este impartita conventional in 3 game: A, B si C, unde banda A este cea mai apropiata de spectrul vizibil si cea mai putin periculoasa – transportand mai putina energie;

Banda C a radiatiatiei ultraviolete este cuprinsa intre 0.20 si 0.29 µm (prescurtare UV-C) este daunatoare vietuitoarelor, putand cauza mutatii ale cromozomilor, distrugerea membranelor celulare si a corneei. Din fericire apropape intreaga radiatie ultraviolet din acest spectru este absorbita de catre stratul de ozon din stratosfera. De aici si „obsesia” privind subtierea sau chiar intreruperea stratului de ozon – un fenomen real.

-Radiatia ultravioleta cu lungimea de unda intre 0.29 si 0.32 µm (banda UV-B) ajunge partial la suprafata Pamantului. Fotonii acesteia au suficienta energie cat sa penetreze tesutul pielii, sa produca arsuri, putand provoca uneori cancerul de piele si cataracta. Aproximativ 90 % dintre toate tipurile de cancer de piele sunt legate de expunerea la soare si de radiatia UV-B. Tot acest tip de radiatie este si cel care activeaza provitamina D in piele si o transforma in vitamina D, care este esentiala vietii – cu rol in metabolizarea Calciului – dar nu va amagiti, numai cateva minute de stat la soare asigura necesarul zilnic de vitamina D !

– Radiatia ultravioleta cu cea mai mare lungime de unda este banda UV-A si este cuprinsa intre 0.32 si 0.40 µm. Aceasta este cea mai slaba energetic, dar chiar si asa poate bronza pielea. Daca radiatia UV-B este in principal responsabila pentru arsurile pielii, UV-A produce inrosirea acesteia. Ea poate, de asemenea, interfera cu sistemul imunitar si poate produce afectiuni grave ale pielii precum si accelerarea imbatranirii si aparitia ridurilor.

Aplicatii industriale: Energia inalta a spectrului UV aduce cu sine un fenomen de distrugere util in aplicatii de sterilizare a apei, a instrumentelor medicale, a bancnotelor, etc. De asemenea, faptul ca este o gama de radiatii invizibile pentru om si are caracteristici de reflexie diferite – o face utila in recunoasterea unor elemente de securitate ale banilor, etc

Concluzie medicala: Pe vremuri domnisoarele se fereau sa stea la soare, era la moda albul palid, dar in mod paradoxal, atunci se proceda mai corect fata de prezentul in care bantuie mania bronzarii cu orice pret ! Limitati cat mai mult statul in soare, este mult mai daunator decat benefic ! La mare nu intarziati mai mult de ora 11 pe plaja, utilizati creme solare cu factor de protectie ridicat si haine adecvate. Protejati persoanele susceptibile: copii, persoane cu par roscat si blond, persoane cu pistrui, persoane bolnave de forme de cancer, persoane care au avut cazuri de cancer de piele in familie ! Solarul UV este si mai periculos decat statul in soare ! Atentie si la spatii care reflecta radiatiile UV – amplificand densitatea acestora: piatra, ciment, asfalt, apa.

Iata un clip care prezinta efectele radiatiei UV din punct de vedere medical (fara traducere):

Reclame

Posted 21 Decembrie 2010 by Liviutz in Stiinta

Tagged with , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s