Radiatia electromagnetica (9) – Concluzii   Leave a comment

Din ce este facut Universul ? Grea intrebare ! Totusi in ultimii 100 de ani ne-am apropiat foarte mult de raspuns ! Adevarul absolut ramane inca obscur din cel putin doua motive: Universul este prea mare si este construit din caramizi prea mici !
Cu toate extraordinarele instrumente pe care le avem astazi, n-am cercetat decat o foarte mica zona din partea accesibila a Universului, si nici n-o sa putem vedea niciodata mai departe decat ne lasa cunoscuta viteza maxima a luminii, 300.000 Km/s, pur si simplu imaginea a ceea ce este dincolo de marginea vizibila a Universului nu va ajunge in timp util la noi !
Pe de alta parte, acest imens Univers este construit din niste „caramizi” extrem de mici, atat de mici incat instrumentele (si poate si simturile) noastre nu sunt suficiente pentru a deslusi structura intima a acestuia. Pentru a ingreuna eforturile noastre, aceste microparticule au durate de viata extrem de scurte, iar multe dintre ele reactioneaza foarte slab (sau chiar deloc) cu materia „obisnuita”. Mai mult, unele dintre ele apar si dispar, sugerand ca „vibreaza” intr-un spatiu cu mai multe dimensiuni (11 ?), din care noi nu percepem decat 4.

Dar, totusi, ce stim despre Univers ?
Universul este compus din materie – in sens generic. Materia se găseşte sub trei forme:
substanţă – caracterizată prin masă;
câmp (de forţe) – caracterizat prin energie;
timp – caracterizat prin sens de curgere;

In serialul pe care vi l-am prezentat am vorbit despre purtatorii uneia din cele 4 forte fundamentale: Forta electromagnetica. O piatra de hotar in intelegerea acestor forte l-a constituit revelatia ca fiecare forta este mijlocita de cate o particula, fotonii – pentru forta electromagnetica, gluonii – pentru forta nucleara tare, bosonii W şi Z – pentru forta nucleara slaba şi gravitonii – pentru forta gravitationala (încă nedetectaţi experimental). Se pare ca insusi Timpul ar putea fi mijlocit de o particula, gandindu-ne ca nici matematic timpul nu poate fi divizat mai mult de 10 la puterea -43 secunde (timp Planck) – dar asta este o alta poveste.

Iata o plansa recapitulativa a spectrului electromagnetic, care compara lungimea de unda cu dimensiunile unor corpuri cunoscute:

S-ar mai pune o intrebare: Sunt oare finite capetele spectrului electromagnetic ? Pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie sa ne gandim la caracteristicile dimensionale si la sursele acestor unde.
In primul rand, caracteristica dimensionala – lungimea de unda – poate sa varieze teoretic de la zero la infinit. In partea superioara a spectrului, lungimile undelor radio merg (conventional) pana la 10 Km, dar aceasta limita poate fi depasita, numai ca sunt improbabile, posibilitatile noastre de receptie scad (intensitatile devin extrem de slabe) si nici nu prezinta interes deosebit.
In partea inferioara a spectrului, lungimile de unda ale undelor gamma sunt in corespondenta cu dimensiunile particulelor subatomice din ale caror interactiuni se produc, in consecinta sunt emise radiatii cu lungimi de unda cu atat mai mici cu cat sursele sunt mai violente si produc particule „mai” elementare – cum este cazul gaurilor negre. In consecinta, lungimea de unda a radiatiei gamma coboara numai pana la o minima naturala, pentru ca Universul nostru are „din constructie” niste constante, unele dintre ele inca nedescoperite.

In incheiere, o mica surpriza pentru voi, urmati acest link pentru a vedea cum arata Calea Lactee in diverse lungimi de unda ale spectrului electromagnetic (convertite in spectru vizibil)- utilizati bara din dreapta-sus. http://www.chromoscope.net

Anunțuri

Posted 31 Decembrie 2010 by Liviutz in Stiinta

Tagged with , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s