Vino aici !   Leave a comment

Zoia Alecu, o voce superba a folkului romanesc ! Multi ani de succes si sanatate, ii urez din suflet !

Zoia Alecu in concert in anii de gratie 70'

Copilăria
Zoia Alecu s-a născut în Bucureşti, zona „Măcelari” (aproape de Lizeanu), iar la patru ani familia ei s-a mutat în Calea Victoriei. A urmat Liceul de muzică „George Enescu”, unde a studiat vioara, cu toate că tatăl ei ar fi dorit să cânte la violoncel; a fost aici colegă cu viitoarea colaboratoare, Crina Mardare. A renunţat la şcoala de muzică şi a ales o pregătire la liceul teoretic „Mihail Sadoveanu”, apoi în „Lazăr”. La 16 ani a adunat bani pentru prima ei chitară din donări de sânge repetate; a început să compună piese în stil folk pe versuri proprii.

Debutul. Primii ani
În octombrie 1973 – Zoia Alecu cântă în Club A la invitaţia lui de Doru Stănculescu. Este momentul în care îşi începe cariera în muzica folk. În ianuarie 1974 – tot la invitaţia lui Doru Stănculescu, Zoia Alecu ajunge să cînte în Cenaclul Flacăra chiar dacă nu rămîne decât până în primăvara aceluiaşi an. Trebuie menţionat faptul că la Cenaclul Flacăra, Zoia debutează în aceeaşi seară cu Nicu Alifantis. Din primavara anului 1974, Zoia Alecu începe să cânte la cenaclul „Viaţa studenţească şi amfiteatrul artelor”. Din anul 1986 până în anul 2005 Zoia Alecu cântă în grupul rock Sfinx. În 2006 se întoarce la la „prima sa dragoste”, folkul, lansând primul album de autor „Vino aici” împreună cu casa de producţie OvoMusic. Vreme de trei ani a compus muzică de scenă pentru Teatrul „Nottara”. A devenit o prezenţă obişnuită în Clubul Arhitecturii, Club Z ş.a.m.d., cântând de regulă în deschiderea recitalurilor unor formaţii rock precum: Phoenix, Progresiv TM, Pro Musica, Basorelief, Compact ş.a. In 2009 lanseaza al doilea album: „Carari de maci”.

Sfinx şi Sfinx Experience
Zoia Alecu a fost invitată de Crina Mardare în 1986 să se alăture formaţiei Sfinx în momentul plecării Elenei Perianu. Formaţia se afla în acel moment într-un turneu danez. Adaptarea la noul repertoriu şi gen muzical i-au ridicat dificultăţi la început. Zoia Alecu a rămas în formaţia Sfinx până la dizolvarea ei la începutul anilor nouăzeci; la puţin timp, s-a alăturat noului proiect lansat de bateristul Sfinx, Mişu Cernea, numit Sfinx Experience. Turneele în Europa au continuat până în 1997, când formaţia a revenit în ţară. La un moment dat, un reprezentant al casei de discuri EMI oferise un contract pentru Alecu şi Mardare cu condiţia de a părăsi Sfinx Experience, fapt care nu s-a petrecut. Alecu a rămas membră a formaţiei până în prezent.

Proiecte solo
În ciuda faptului că este o textieră prolifică, cu aproximativ două sute de texte dedicate diverşilor interpreţi români, Zoia Alecu nu a lansat un prim material discografic propriu mai devreme de luna februarie 2007. Vino aici este un album ce conţine zece piese, realizat cu sprijinul producătorului Ovidiu Komornyc, proprietarul casei de discuri OVO Music. Pe disc apar atât piese scrise de Alecu în anii tinereţii, reorchestrate (inclusiv o piesă pe ale cărei versuri le-a scris la nouă ani), cât şi compoziţii recente: astfel, piesa ce dă numele albumului a fost compusă în vara lui 2006.
(Informatii preluate de pe WIKIPEDIA)

Discografie:


„Carari de maci”
Data lansarii: 26 Februarie 2009
Casa de discuri: OVO Music

„Vino aici”
Data lansarii: 16 Februarie 2007
Casa de discuri: OVO Music

Si acum, veniti aici :

Vino Aici

Vino aici, spune-mi tot ce ai,
Si de ce nu poti sa mai stai,
Lasa tot ce e trist in tine,
Vino aici, vino linga mine !

Ref.
Tu doar inchide ochii
Si lasa-te pe umarul meu !
Inchide ochii
Si lasa-mi mie tot ce e greu, prietene !

Plansul tau poti sa mi-l dai mie,
Il primesc chiar cu bucurie,
Vom trai totul impreuna,
Si mereu vom trece de furtuna.

Ref.
Tu doar inchide ochii
Si lasa-te pe umarul meu !
Inchide ochii
Si lasa-mi mie tot ce e greu, prietene !

Vino-aici, vei uita de patimi !
Lasa-ma sa te sterg de lacrimi !
Tot ce vreau e sa-ti fie bine,
Vino-aici, vino langa mine.

Ref.
Tu doar inchide ochii
Si lasa-te pe umarul meu !
Inchide ochii
Si lasa-mi mie tot ce e greu, prietene !

Reclame

Posted 19 Mai 2011 by Liviutz in Muzica&Poezie

Tagged with , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s