Primul animal care traieste fara oxigen !   Leave a comment

Cercetatori italieni condusi de Roberto Danovaro de la Universitatea Politehnica din Ancona -Italia, au descoperit primele fiinte care pot supravietui si reproduce in medii complet lipsite de oxigen – pana in acest moment se descoperisera doar bacterii anaerobe.
Este vorba de 3 specii din grupul Loricifera, care au numai cativa milimetri si seamana cu o mica meduza ascunsa intr-o cochilie. Creaturile au fost descoperite la peste 3.500 m adancime, pe fundul Marii Mediterane, in bazine de noroi hiper-sarate aproape complet lipsite de oxigen, aflate la 200 km de coastele Cretei.

Loricifera (credit: BBC)

Cele 3 specii au fost descoperite in urma a trei expeditii stiintifice intinse pe perioada a 10 ani, avand ca scop studierea faunei care traieste in sedimentele Marii Mediterane.
Una din specii a fost deja oficial descrisa si numita dupa numele sotiei profesorului – Spinoloricus Cinzia. Celelalte doua – numite provizoriu Rugiloricus si Pliciloricus asteapta inca sa fie descrise oficial.

Desi organismele n-au putut fi colectate intr-un mod care sa dovedeasca ca supravietuiesc fara oxigen, echipa cercetatorilor a colectat si eclozat ouale acestora intr-un mediu controlat, complet lipsit de oxigen si extrem de sarat !

Roberto Danovaro a mentionat ca specii asemanatoare au fost descoperite si in Marea Neagra, dar care ar fi putut fi antrenate de ape cu slab continut de oxigen. Profesorul planuieste sa se intoarca in Marea Mediterana, convins ca ar putea aparea noi surprize !

Descoperirea constituie o piatra de hotar pentru cercetarile privind originea Vietii cu implicatii asupra cautarii vietii extraterestre – taind de pe lista cu conditii obligatori prezenta oxigenului. O conditie obligatorie pare sa ramana existenta apei in forma lichida, dar si aceasta este „clatinata” serios, avand in vedere ca rolul de agent transportator al apei poate fi asigurat si de alte lichide.

Concluzia (pe care eu unul am anticipat-o de mult timp) este ca Viata este un fenomen comun in Univers, aparand oriunde exista conditii de mediu adecvate, fara sa fie nevoie de bagheta magica a vreunui Creator. Pe de alta parte, aceasta concluzie nu trebuie sa ne bucure, Viata este competitiva, in lupta pentru perpetuare, formele de viata se ucid unele pe altele…

Reclame

Posted 6 iunie 2011 by Liviutz in Stiinta

Tagged with , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s