CERN scrie istorie: primul „recipient” cu antimaterie   Leave a comment

Intr-un document publicat on-line de catre  revista „Nature Physics”, fizicienii de la Laboratorul European pentru Fizica Particulelor Elementare (CERN) din Geneva au anuntat ca au reusit sa stocheze timp de 16 minute atomi de antimaterie (respectiv 300 atomi de anti-hidrogen), o durata de 5.000 de ori mai mare decat in noiembrie 2010 cand antimateria a fost izolata pentru prima data suficient incat sa inceapa sa fie studiata ! Acest fapt constituie o premiera absoluta si deschide calea studierii proprietatilor antimateriei: se supune ea oare legilor fizicii in acelasi mod ca si materia ?

Recipientul Anti-hidrogen (Credit: CERN)

Sticla” in care au fost capturati cei 300 de atomi de anti-hidrogen este un magnet superconductor, care a reusit să suspende antiatomii la o distanţă sigura de pereti pentru a evita anihilarea antihidrogenului.

Pentru cine nu stie inca, antimateria este imaginea in oglinda a materiei, fiind formata din anti-particule (antielectroni= pozitroni, antiprotoni si antineutroni), antiparticulele avand sarcina opusa particulelor, insa masa egala cu acestea.
Cand materia intalneste antimateria, ele se anihileaza reciproc, degajand o cantitate uriasa de energie sub forma razelor gamma = fotoni de energie inalta, respectand celebra ecuatie a lui Albert Einstein, E = mc2 (si anticipandu-se a fi singurul combustibil eficient pentru viitoarele calatorii interstelare).

Pe de alta parte, se creeaza premize favorabile dezlegarii unuia din misterele Big-Bang, si anume de unde provine „preferinta” pentru materie din Universul actual desi in momentele initiale (prima secunda) s-au creat cantitati egale de materie si antimaterie ? (am mentionat cateva posibile explicatii in alte posturi).

In acea prima secunda după Big Bang, cantităţile de materie şi antimaterie au fost aproximativ egale, cu o diferenta foarte mica (cantitativa sau calitativa) în favoarea materiei obisnuite. In procesul de racire care a survenit expansiunii Universului, materia şi antimateria s-au anihilat reciproc lăsând in urma numai relativ puţinii electroni prezenti azi. Aceasta „ramasita” a zidit intreaga materie pe care o cunoaştem astazi – galaxii, roiuri si clustere de galaxii.

Problema simetriei particulelor constituie un element fundamental in fizica, atat privind formularea corecta ecuatiilor matematice si identificarea a noi particule, cat si privind proprietatile acestor particule/antiparticule.

Reclame

Posted 7 iunie 2011 by Liviutz in Stiinta

Tagged with , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s