Mondial – Cei mai frumosi ani   6 comments

Anii 60′-70′ sunt unanim recunoscuti ca fiind cei mai artistic-prolifici ani ai secolului (din pacate 🙂 trecut) ! Petrolul era ieftin, viata usoara, prejudecati putine iar dictaturile comuniste mimau democratia. Aroma curentului flower-power a trecut si peste zidul Berlinului, dand nastere si in Romania unor trupe de neuitat. Noi cei care am urmat acelei perioade stim sa apreciem valoarea fara varsta.

Sa ne amintim astazi de trupa Mondial.
„Trupa Mondial a fost infiintata in 1966 la Bucuresti de catre basistul Filip Merca. Din prima componenta au facut parte: Dragos Vasiliu (chitara), Dan Panaitescu (chitara solo), Florin Dumitru (tobe), Gabriel Dragan si Mihai Constantinescu (solisti vocali). La inceput fiind doar un proiect, componenta se stabilizeaza abia in 1967, trupa activand mai intai la Clubul Politehnic „303”, sub urmatoarea formula: Romeo Vanica – pian, Filip Merca – bas, Dragos Vasiliu – chitara, Gabriel Litvin – chitara, Florin Dumitru – tobe, Radu Stoica – voce si Gabriel Dragan – voce. Mondial cunoaste imediat succesul datorita cantecelor foarte melodioase si versurilor extrem de sensibile. Un lucru demn de cunoscut este faptul ca textele pieselor erau alese dintre poeziile unor poeti precum Eminescu sau Minulescu.

Din 1968, liderul trupei devine Mircea Dragan – clape, ce venea de la trupa Sideral. Prin aducerea sa, Mondialul capata un plus de experienta, atat in aranjamentul muzical cat si in departamentul organizatoric.

In 1970, Florin Dumitru paraseste trupa, in locul lui fiind cooptat Mihai Cernea. Mondial lanseaza succes dupa succes, printre care si remarcabilele „Atat de frageda”, „Departe sunt de tine”, „Pe harta Europei”, „Vara” sau „Romanta fara ecou”. In 1971, postul de chitarist este preluat de Vlad Gabrielescu, care ii ia locul lui Dragos Vasiliu. Popularitatea Mondialului continua sa creasca, trupa lansand piese precum „Codrul” si „Romanta inimii”. Totodata, primul LP al formatiei, lansat in 1971, ajunge intr-un top de vanzari alcatuit de New Musical Express pentru Europa de Est.

In perioda ianuarie-august 1972, formatia este nevoita sa-si schimbe numele in Jam Grup Mondial. Dupa acest moment are loc prima „remaniere masiva”, dupa cum a numit-o Romeo Vanica, in noua componenta a trupei Mondial activand Mihai Cernea (tobe), Nicu Enache (clape), Filip Merca (bas) si Iuliu Merca (chitara si voce). Plecat din trupa, Mircea Dragan infiinteaza formatia Romanticii, perceputa de multi ca un al doilea Mondial.

In 1976 grupul il coopteaza pe Doru Tufis (ex-Romanticii) la chitara si voce dar, in 1979, Mondial este nevoit sa se desfiinteze. Cu toate acestea, membrii formatiei raman activi din punct de vedere muzical, unii in cadrul altor trupe, precum Mihai Cernea in Sfinx, sau Iuliu Merca in Semnal M, altii incercand cariere componistice (Romeo Vanica).

La cativa ani dupa Revolutie, Mondial se reuneste pentru a lansa un CD Best Of – Remember Mondial. Se intampla in 1993 si avea sa fie pentru ultima oara cand vocea regretatului Gabi Dragan avea sa se mai regaseasca pe o imprimare ce poarta numele grupului. In 1998, trupa se reuneste pe scena, intr-un concert prilejuit de prima editie a Festivalului „Iubire bibelou de portelan”, in urmatoarea formula: Romeo Vanica, Mihai Cernea, Dragos Vasiliu, Mircea Dragan, Vlad Gabrielescu, Doru Tufis, solisti vocali fiind Radu Ghencea si Claudiu Mirica. Un nou concert Mondial a avut loc in 2002, cu ocazia celei a II-a editii a aceluiasi festival, componenta trupei ramanand aceeasi.”
Preluare de pe http://muzica.acasa.ro

Sa ne amintim cum suspina Eminescu dupa Veronica Micle in perioada in care aceasta era inca maritata cu profesorul Micle si inca nu se „predase”:

Iata si o minunata poezie a lui Octavian Goga, personalitate majora si complexa a culturii romane: poet, prozator, traducator, dramaturg, ziarist, mason si politician nationalist de dreapta:

Reclame

6 responses to “Mondial – Cei mai frumosi ani

Subscribe to comments with RSS.

 1. Felicitari persoanei care a realizat imaginile pentru cele doua piese ale Formatiei Mondial

 2. Era o vreme cind se facea muzica … nu zgomot …Multumesc pentru Mondial !

  • Salve Alex !
   Asa-i, dar DE CE OARE ?
   – sa fi fost din cauza evenimentului „decembrie 1989” – prilej de agitare a drojdiei din ceaun ?
   – sa fi fost din cauza mass-media post-revolutionare, care scapate de sub orice control au promovat cultura banului in locul culturii bunului gust ?
   – sa fi fost din cauza politicienilor lipsiti de scrupule, care prefera masele inculte si sarace pentru ca voturile lor se obtin mai usor ?
   Sau pur si simplu ASTIA SUNTEM NOI, BOBORUL ROMAN ?

 3. Nemuritoare,melodi cat si interpretarea deosebita Formatie care a luminat tineretea mea . Grafica deosebita felicitari!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s