Viata – doar chimie si fizica (1)   Leave a comment

De cate ori n-am ramas fara grai la vederea atator creatii minunate ale Vietii, parca prea complicate pentru a fi doar naturale  ? De cate ori nu ne-am simtit mandri dar si coplesiti de inteligenta superioara a Omului, de la arte la stiinte ? Si ce uriasa diferenta intre „viu” si „neviu” ! Ce scanteie divina !  Numai ca… ESTE O CONCEPTIE GRESITA !  O EROARE LOGICA CAUZATA DE LIPSA DE INFORMARE PRIVIND STIINTE FUNDAMENTALE, cum sunt CHIMIA si FIZICA ! O IDEE A STRAMOSILOR NOSTRI IGNORANTI, DAR CARE NU TREBUIE SA PERSISTE IN SECOLUL 21 !

Prin acest articol incerc sa va demonstrez ca fenomenele din Univers sunt exclusiv de natura fizico-chimica si au continuitate logica care conduce inexorabil, in conditii propice, la aparitia vietii ! Si acest fenomen se produce FARA ca Universul sa aiba  UN SCOP, FARA O VOINTA, FARA O SOARTA. Universul are doar PROPRIETATI !

Pentru a va demonstra aceasta, sunt nevoit sa incep chiar cu geneza Universului, caci Viata nu este decat o consecinta fireasca a proprietatilor acestuia ! Sa pornim, deci, la drum :

1. Universul s-a nascut acum 13,73 miliarde de ani dintr-o „singularitate”, o „bula” de energie extrem de mica si de fierbinte, o stare extrema a temperaturii si densitatii, punct in care legile fizicii cunoscute astazi nu pot fi aplicate. Nu avem decat ipoteze privind cauza nasterii Universului (o sa revin in alt post), dar nu este important pentru subiectul nostru. Semnificativ este ca legile fizicii ne pot descrie fenomenele care au urmat dupa timpul Plank, adica la o fractiune infinitezimala de timp dupa momentul „0” !

Nasterea Universului

Evolutia Universului (credit: wikipedia.org)

2. Cea mai apropiata reprezentare a nasterii Universului ar fi o explozie, de aceea i s-a spus si Big-Bang (care continua si astazi, Universul se mareste cu 5-10% la fiecare miliard de ani). In rezumat, initial nu exista decat energie pura, NIMIC MATERIAL NU PUTEA SA EXISTE, dar apoi temperatura a inceput sa scada rapid, volumul Universului sa creasca brusc iar cele 4 forte fundamentale (gravitaţia, forţa electromagnetică, forţa nucleară tare şi forţa nucleara slaba) scindate din forta unica initiala au inceput sa actioneze asupra materiei nou create. ACESTE 4 FORTE SUNT FUNDAMENTUL UNIVERSULUI in forma actuala, caci:

  • Forţa nucleară tare face ca protonii si neutronii sa ramana stabili, sa nu se descompuna in particule elementare (quarci, gluoni, etc) !
  • Forta nucleara slaba tine legati protonii si neutronii in nucleele atomilor – in ciuda fortelor electrostatice de respingere !
  • Forta electromagnetica  guvernează miscarea electronilor pe orbite in jurul nucleelor atomilor, generand toate macro-proprietatile substantelor cu care  interactionam cotidian  !
  • Forta gravitationala este forta care a condus la aparitia stelelelor, iar din stele au aparute elementele chimice „grele”, din este construita lumea asa cum o stim, inclusiv fiintele vii !

3. Revenim la firul evenimentelor:  In numai 3 MINUTE, DIN ENERGIE (fotoni) a aparut particulele elementare – o „supa” quarcii+gluoni, din acestia s-au agregat PROTONII si NEUTRONII – care alaturi de ELECTRONI  sunt constituentii tuturor elementelor chimice pe care le cunoastem astazi.  Apoi, dupa numai 1.000 de secunde de la „explozie” au aparut astfel elementele cele mai raspandite din Univers: Hidrogenul si Heliul (alaturi de alte doua elemente usoare in cantitati foarte mici: litiu si beriliu).

4. Dupa o lunga etapa de racire lenta de sute de mii de ani, „ceata” initiala isi pierde caracterul omogen si incepe sa se agrege sub influenta gravitatiei in nori de hidrogen si heliu, care devin din ce in ce mai mari si mai densi pana cand, din cauza presiunii uriase, se initiaza reactia de fuziune nucleara si se aprinde prima stea ! Stele sunt creuzetul vietii, caci prin fuziunea Hidrogenului si Heliului se formeaza elemente mai grele/complexe, de la CARBON pana la FIER ! (de ce ? Pentru cine stie ceva chimie: reactiile de fuziune pana la fier sunt exotermice, cele ale elementelor mai grele sunt endotermice).

5. Dintre miliardele de miliarde de stele, unele gigante devin supernove – sfarsind in explozii colosale care genereaza temperaturi si presiuni uriase ! In acel moment iau nastere elementele stabile mai grele decat FIERUL, de la COBALT pana la URANIU. Pentru ca supernovele sunt rare in Univers, si elementele grele sunt mai rare, de pilda AURUL din inelul de pe degetul dvs. a fost creat intr-o explozie uriasa a unei supernove !

6. Buun ! Avem acum toate elementele chimice la dispozitia noastra ! Vi s-a parut ciudat ca materia a aparut din energie (E=mc2) ? Vi s-a parut miraculos cum au fost create elemente grele pornind de la „supa” initiala formata din cuarci si gluoni – particule fundamentale infinit de mici ? Sigur ca nu, este doar FIZICA ! Proprietatile Universului au permis asta in conditiile date ! Daca in loc sa se raceasca s-ar fi incalzit, particulele elementare ar fi continuat sa ramana elementare si noi n-am fi fost aici !

Abundenta elementelor chimice in Univers

Abundenta elementelor chimice in Univers functie de masa atomica (credit: wikipedia.org)

7. Sa mergem mai departe – e timpul sa inceapa magia ! Mai bine zis, CHIMIA !  Pentru ca elementele chimice create sunt construite „microscopic” diferit (in special repartizarea electronilor pe orbite in jurul nucleului) , ele au insusiri diferite. Aceste proprietati fac ca elementele sa nu ramana solitare ci sa aiba TENDINTA sa se combine intre ele – fapt pe care il putem constata si noi in natura oriunde aruncam ochii  !

Astfel, exista doua tipuri de legaturi chimice: LEGATURA IONICA (bazata pe atractia electrostatica dintre ionii unor metale si ale unor nemetale)  – specifica substantelor anorganice si compusilor simplii si LEGATURA COVALENTA (atomii sunt legati intre ei prin punerea in comun a unor perechi de electroni) – specifica substantelor organice  si compusilor complexi.

Observati cum fortele fizico-chimice care actioneaza in Univers „obliga” elemente -in conditii propice- sa se combine, din elemente DISPARATE devenind COMPUSI, de la dimensiuni MICROSCOPICE evoluand spre dimensiuni MACROSCOPICE ! Dar nu toate elementele au acelasi „succes”. Dintre ele, cel mai de „succes” este CARBONUL, un element cu proprietati unice !

(URMARITI PARTEA A 2-A)

Reclame

Posted 28 Iunie 2011 by Liviutz in Stiinta

Tagged with , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s