Remember Anda Calugareanu   Leave a comment

Au trecut 19 ani de cand ne-am despartit de Anda Calugareanu, personaj exceptional al muzicii si artei dramatice a anilor 60-90… Cred ca multa lume si-o aminteste la dreapta lui Toma Caragiu, provenind din aceeasi stirpe de artisti totali..

Reproduc cateva elemente biografice de pe Wikipedia, prea succinte pentru a reflecta multitudinea fatetelor artistice de care ne amintim astazi cu nostalgie..
Anda Calugareanu s-a nascut pe 24 octombrie 1946, la Bucuresti.
A debutat in muzica in 1965. Actorul Mircea Crisan a invitat-o pe scena Salii Palatului din Bucuresti sa cante cu formatia “Sincron“. A facut trio cu Dan Tufaru si Florian Pittis. Descopera folkul prin Florian Pittis si Sorin Chifiriuc. incepe sa compuna la chitara, iar roadele le culege in Cenaclul Flacara.

Mircea Crisan este cel care a sfatuit-o sa-si schimbe prenumele Anca in Anda, ca sa evite cacofonia. Pe cand era deja o vedeta a muzicii usoare, Ancuta a descoperit ce zacea in sufletul ei: folkul! incet-incet a inceput sa invete sa cante cu doua degetele. A reusit sa-si arate personalitatea si a cucerit prin sinceritate, castigand si respectul oamenilor de cultura. Leopoldina Balanuta a invitat-o sa recite alaturi de ea la Teatrul Mic”, povesteste Florian Pittis.

Anda iubea foarte mult teatrul, dar era prea scunda pentru Institut. A dat de nenumarate ori la institut si de fiecare data, era respinsa din cauza inaltimii. Dar nu s-a lasat pana n-a intrat, in 1984. Aparitia ei in muzicalul „Mitica Popescu” de Nicu Alifantis(1984) este revelatoare pentru inzestrarea artistica a protagonistei. in anul 1987 i se editeaza un LP personal la Electrecord.

Si-a imprumutat vocea personajului Oache din Filmul “Maria Mirabela”(1981), iar mai tarziu a moderat emisiunea matinala pentru copii „Club Anda”, alaturi de papusa Omide.

A participat la Festivalul Cerbul de Aur, editia a II-a (1969), unde a luat mentiune. A mai participat la Festivalul de muzica usoara romaneasca Mamaia – editia a VII-a (1972), unde a castigat Premiul de interpretare alaturi de Aurelian Andreescu, Doina Badea, Corina Chiriac, Mihai Constantinescu, Cornel Constantiniu, Dida Dragan, George Enache, Stela Enache, Marina Voica, Petre Geambasu.

Au trecut 19 ani de cand Anda Calugareanu a plecat dintre noi, lasandu-ne mostenire cantecele sale, risipite prin fonoteca Electrecordului. Inainte de a muri (15 august 1992), Anda Calugareanu i-a spus sotului sau: “Tati, fa in asa fel ca, dupa moartea mea, lumea sa nu ma uite!”. Pentru o astfel de dorinta-testament, colegii ei au ales ca averea lasata de Anda sa nu devina o comoara ingropata pe veci. Dovada ca Anda Calugareanu mai traieste este albumul “Dorinta-Testament”.

Sa ascultam acum Micul print in interpretarea acestei Mari printese a artei romanesti:

Reclame

Posted 16 August 2011 by Liviutz in Muzica&Poezie

Tagged with , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s