Erori de cultura ale cactusilor si suculentelor – arsurile solare   Leave a comment

Propun sa discutam astazi despre arsurile solare ale cactusilor si suculentelor, plante care, desi sunt supranumite „copii soarelui”- pot fi totusi afectate in anumite situatii de puterea zeului Soare. Ideea este ca noi cultivam cactusi si suculente intr-o semi-captivitate, iar „manevrele” pe care le facem pot dezechilibra rezistenta naturala a acestora la expunerea solara, nemaivorbind ca deseori plantele noastre s-au nascut in serele industriale ale unor mari producatori – ceea ce constituie din start o lacuna.

Inainte de a incepe, sa mentionam ca, in afara de arsuri solare, plantele noastre pot suferi si de arsuri chimice, in cazul aplicarii inadecvate a tratamentelor fitosanitare periodice, in speta fie in cazul aplicarii unor concentratii mai mari, fie aplicarii unor substante nerecomandate pentru C&S, fie aplicarii in perioade nerecomandate (in miezul zilelor de vara, etc).

Pachyphytum prezentand arsuri solare in urma mutarii bruste de la umbra la soare

Arsurile solare se produc tipic in urmatoarele situatii:

– fie primavara in situatia cresterii excesive si bruste a expunerii solare dupa multe zile noroase;

– fie din cauza cresterii excesive a temperaturii in spatiile in care ne tinem plantele (balcoane inchise, logii, chiar si pervaze de geam);

– fie in cazul mutarii bruste a unei plante de la umbra la soare  sau chiar in cazul rotirii plantei fata de soare (obicei gresit !).

Alte consideratii pe aceasta tema:

– Arsurile solare pot avea loc in numai cateva ore.

– Este cunoscut ca plantele cu epiderma deschisa la culoare si/sau albastra sunt mai susceptibile de arsuri decat cele cu epiderma verde inchis.

– Inrosirea puternica a unei plante este un semnal al unei expuneri excesive la soare – planta si-a activat mecanismele de protectie, si, in functie de situatie, ar putea rezista pana la capat sau nu. In orice caz, in astfel de momente planta este puternic stresata si dezvoltarea ei va stagna.

– Plantele aflate langa geamuri de sticla sunt amenintate serios de posibile arsuri de primavara;

– Aerisirea hotarata a spatiilor inchise este o solutie de a diminua impactul negativ al unei „insoleieri” excesive de primavara.

– Alta solutie complementara este de a proteja plantele de soare cu materiale filtrante (asa cum fac si multi producatori);

– Cicatricile lasate de arsuri se diminueaza oarecum in timp, dar lasa urme permanente pe planta, mai ales in cazul cactusilor – care au crestere lenta.

Reclame

Posted 17 August 2011 by Liviutz in Ghid C&S

Tagged with , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s