Oameni de viitor   Leave a comment

Am mai facut speculatii prin unele posturi privind viitorul fiziologic al rasei umane, mi-am propus sa reiau putin ideea…

Corpurile noastre biologice prezinta mari dezavantaje, in primul rand in lupta cu timpul, apoi in lupta cu diverse amenintari provenind din mediu (atat biotic cat si abiotic). Mai departe privind, corpul uman este foarte fragil odata scos din mediu lui familiar (temperatura, presiune, gravitatie, compozitie atmosferica, doza radiatii ionizante suportate, etc) si are caracteristici inferioare chiar fata de cele ale unor animale.
De aici se desprind logic 2 directii de actiune principale deja prezente in laboratoarele unor institute de cercetare.

1. Corectarea imperfectiunilor biologice, atat cele native, cat si cele care survin in cursul existentei se va face in scurta vreme prin INGINERIE GENETICA. Genomul uman a fost deja descifrat partial (desi succesiunea componentelor ADN-ului a fost identificata, nu se cunoaste inca decat o parte a functiilor generate de sectiunile codante – este pur si simplu o problema de bani si de timp. Este interesant ca aceleasi sectiuni codante comanda aceleasi functii la toate vietuitoarele – inca o dovada a originii comune a fiintelor cunoscute).

Strict privind omul, ingineria genetica va permite intr-un orizont de 50 de ani (in unele cazuri permite deja):

  • „optimizarea” si selectia genetica a nou-nascutilor;
  • terapii genice aplicabile adultilor, pentru corectarea unor tare genetice sau pentru imbunatatirea sistemului imunitar;
  •  „cresterea” in vitro a unor organe „de schimb”, pentru inlocuirea celor bolnave – mai putin a creierului
  • prelungirea vietii, prin manipularea sistemului de inlocuire a celulelor corpului uman.
  • pe termen mai lung, este posibila „implementarea” unor noi functii impumutate de la animale sau pur si simplu proiectate de niste ingineri geneticieni (de pilda simturi imbunatatite, cresterea membrelor amputate, rezistenta mai mare la efort si la alti factori de mediu, de ce nu si un ochi la ceafa 🙂 , etc).

Ar fi de facut cateva observatii privind viitorul ingineriei genetice:

  • problema etica a manipularii genetice – in multe state existand un Comitet de etica care dezbate si reglementeaza aspectele din acest domeniu. Parerea mea este ca aceasta abordare nu va dura prea mult, in primul rand din cauza concurentei pe aceasta piata, in al doilea rand pentru ca tehnologia genetica va deveni din ce in ce mai uzuala si se vor gasi destule persoane sau organizatii care sa fie gata sa lucreze in spatele cortinei, nu mai zic de cercetari militare probabil deja in desfasurare. Cred mai curand intr-o problema etica a finantarii unor interventii genetice, adica cei bogati isi vor permite iar ceilalti nu, dar nimic nou sub soare, „cine poate oase roade !” – cum imi amintea deseori bunica mea…
  • problema riscurilor interventiilor genetice insuficient cercetate pe termen lung, mi se pare o ingrijorare tipica perioadei „copilariei” ingineriei genetice, pe masura ce tehnologia se va dezvolta, va creste increderea si vor disparea aceste voci – va amintiti cum inaintasii nostri se temeau ca daca locomotivele vor depasi 100 km/h pasagerii nu vor supravietui..
  • problema terorismului genetic este o problema reala – care precis ca va ingrijora generatiile urmatoare ! Ganditi-va ce lent au reactionat autoritatile in cazul ultimelor epidemii…  O mutatie „bine aleasa” a unui virus cu diseminare aeriana, cum este de pilda cel gripal,  este un cosmar al civilizatiei moderne !
  • In alta ordine de idei, mi se pare important de remarcat faptul ca aplicarea masiva a ingineriei genetice va constitui un punct final al evolutiei biologice in sens clasic, a mecanismului prin care ascendentii transmit urmasilor un bagaj de gene adecvat conditiilor de mediu ! Va exista o formula evolutiva si intr-un astfel de viitor, dar va fi discontinua si nu va mai raspunde exclusiv conditiilor de mediu, fiind ghidata „artificial” dupa noi criterii ! Probabil ca fiintele viitorului vor fi efectiv „fabricate” extrauterin in laboratoare specializate, conform specificatiilor „beneficiarilor”, si nu este obligatoriu ca acestia sa se numeasca „parinti”..

2.Problema este ca aceste corpuri biologice, oricat de perfectionate ar fi utilizand ingineria genetica, raman foarte fragile fata de nevoia de a calatorii in spatiu si de a coloniza alte corpuri ceresti – fara de care soarta civilizatiei noastre este pecetluita si la cheremul evenimentelor cosmice (in varianta optimista ca nu ne taiem singuri craca de sub picioare si nu facem Terra de nelocuit). Asa cum a mentionat recent si profesorul Hawkins, pentru viitorul rasei umane este imperativ necesara o expansiune spatiala cat mai extinsa ! Acolo ne asteapta temperaturi extreme, radiatii cosmice in doze mari, atmosfere neprimitoare, etc

Solutia este ceea ce numim CIBORG, o fiinta din metal si din plastic, care va fi  superioara oamenilor biologici in toate aspectele !

„In urma cu 10 ani, IBM Deep Blue devenea primul computer care castiga o partida de sah impotriva unui maestru campion mondial. Deep Blue avea 32 de procesoare si putea efectua aproximativ 200 de milioane de mutari de sah pe secunda atunci cand s-a desfasurat partida istorica compusa din sase meciuri impotriva lui Garry Kasparov. Zece ani mai tarziu, Blue Gene, cel mai rapid supercomputer din lume, descendent al lui Deep Blue, foloseste 131.000 de procesoare, putand efectua 280 de trilioane de operatii pe secunda. Un singur cercetator cu un calculator ar trebui sa lucreze 177.000 de ani pentru a realiza operatiile efectuate de Blue Gene in doar o secunda.” (www.pcforum.ro).

Procesul de „robotizare” a omului a inceput deja. Exista organe artificiale pentru mai toate functiile corpului uman, unele deja implantabile, altele inca folosite ca proteze temporare. Acestea nu sunt inca la fel de fiabile pe termen lung ca si cele biologice, dar este o situatie temporara in acord cu nivelul tehnologic – mereu in crestere. Va veni o vreme cand vom inlocui practic toate organele biologice, si finalmente vom gasi o cale sa ne downloadam constiinta si cunostintele in computerul unui CIBORG…Simtiti frisoane reci ? Nu aveti motive, nu va veti simti diferit intr-un corp artificial fata de unul biologic !

Avantajele unor fiinte din metal sunt nenumarate: rezistenta si adaptabilitate in medii foarte ostile, capacitati de  comunicare mult mai bune, capacitati cognitive practic nelimitate, eficacitate energetica mai buna, virtual nemuritoare, etc. Este limpede ca mai devreme sau mai tarziu aici se va ajunge…problema este ca tehnologia computerelor creste cu o viteza exponentiala, mult mai repede decat alte tehnologii, si suntem deja inferiori intelectual unui computer, care poate lua deja decizii mai repede si mai corect in anumite domenii ! Dilema filmelor SF de profil este daca (sau cand !) se va trezi o constiinta artificiala, eventual programata de un hacker uman, in loc de legile lui Asimov, cu legea umana: protejarea propriei existente in detrimentului tuturor celorlalte ! Atunci vom deveni brusc fiinte inferioare, poate niste tinte potentiale..the judgement day ?

Din nou este de meditat privind acest capat final al evolutiei biologice care a inceput intr-o balta calduta de pe o tanara planeta plina de miasme urat mirositoare… Ne putem gandi ca, totusi, nu este un capat al evolutiei ca atare, ea va continua in aceasta forma mecanica. Care ar putea fi mobilurile unei fiinte cibernetice ? Ma gandesc ca energia (poate intr-o forma stocabila) ar putea fi echivalentul mancarii de astazi, dar pe de alta parte, Universul este plin de energie si materie, odata devenit accesibil s-ar putea ca acestea sa nu mai fie o problema ! Cred ca mobilul cel mai important ar fi informatia – situatie care este aplicabila si astazi..

Urmand scenariile unor filme SF putem privi si mai departe in viitor.. ar putea exista „fiinte inaltate” din forma lor materiala ? Eu cred ca nu, toata experienta noastra (reala, nu cea din cartile cu povesti despre zei barbosi) ne arata ca asa-numita „constiinta”  (in fapt un summum de informatie) exista numai avand un suport fizic, nu poate exista fara acesta, fie el biologic sau tehnologic ! Iar corpurile unor ciborgi ar putea dura tot atat de mult cat si Universul !

Iata ce stiu sa faca robotii din ziua de astazi ! Va puteti imagina ce vor face maine …

PS: „IBM, gigantul american din domeniul informaticii, a anunţat Joi 18 august 2011 că a pus la punct un cip revoluţionar care imită comportamentul creierului uman, permiţând computerelor să înveţe din experienţele trecute, să elaboreze ipoteze şi să formuleze concluzii pe baza rezultatelor obţinute, anunţă Mediafax.”

Ptiu drace, exact ca in „Terminator”, unde un cip revolutionar marcheaza nasterea primei constiinte cibernetice – cea care porneste si razboiul impotriva oamenilor !

UPDATE 03.09.2011: Premieră în lumea medicală. O echipă de doctori francezi a injectat pentru prima dată unui pacient, globule roşii artificiale, realizate din celule stem.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s