O felina cactusista   Leave a comment

Zilele trecute am remarcat o stire cactusistica cu nuante „feline” si n-as vrea s-o trec cu vederea, memorand-o aici, fie si cu intarziere.
Este vorba de un norocos fotograf american, care, avertizat de niste prieteni, a imortalizat o intamplare… din viata ! Este vorba de viata unui râs inspaimantat de un verisor mai mare – o puma, situatie in care a preferat spinii unui Saguaro (Carnegiea gigantea) decat coltii acesteia !

Râsul (bobcat – cum ii spun americanii) a stationat la acea inaltime ametitoare mai mult de 6 ore, timp in care a si atipit putin, pana cand a fost sigur ca pericolul a trecut !

Trebuie sa mentionam ca aceasta venerabila specie de cactus originara din desertul Sonora – intins intre  statul american Arizona si statul mexican Sonora, poate ajunge la 15 inaltime si este inarmata cu  spini de pana la 5 cm !  Unele exemplare traiesc peste 150 de ani, gratie metabolismului lent in conditiile secetoase ale desertului.

Aceasta incetineala este proverbiala printre colectionarii de cactusi, fiind specia pe care o vei lasa cu siguranta mostenire urmasilor, fara sa ai norocul sa o vezi inflorita la varsta maturitatii.

Sa aflam cate ceva si despre celalalt erou al intamplarii.. Râsul face parte din genul Lynx, avand ca membrii 4 specii cu un areal in toata emisfera nordica. Cel mai mare ca dimensiuni este râsul carpatin (Lynx lynx) – numit si ras euroasiatic  – fiind regasit in majoritate in muntii Rusiei si Ucrainei. In Romania se pare ca nu sunt decat cca. 2050 de exemplare (2001), populatia fiind amenintata.

Râsul iberic este deja pe cale de disparitie, numai cca. 150 de exemplare  supravietuind in Spania.

Râsul canadian, numit si polar, este larg raspandit in Alaska, Canada si (putini) in nordul SUA. Populatia nu este amenintata, chiar si in conditiile in care au fost vanati intensiv in secolul trecut.

Râsul rosu (cel din intamplarea de mai sus) este larg raspandit in zonele centrale ale SUA si Mexicului, nefiind in pericol de extinctie.

Toate speciile de râsi sunt carnivore, prădătoare şi teritoriale. Râşii sunt capabili să se caţăre, dar de obicei vânează la nivelul pământului. Sunt activi noaptea. Prada lor tipică constă în diverse animale forestiere şi cele care trăiesc pe câmpuri, cum ar fi şoareci, iepuri şi diverse specii de păsări. Uneori consumă şi animalele domestice, cum ar fi găini, raţe, gâşte, curcani, oi ş.a.m.d., atacând chiar câini când se simţe primejduit. La nevoie este necrofag, în mod obişnuit îngroapă prada pe care nu a putut-o mânca.

Râşii se mişcă repede şi fără zgomot, ceea ce le permite să atace prada pe neaşteptate. Pot sări la o distanţă de 4-6 metri. Auzul şi mirosul lincşilor sunt foarte dezvoltate. De asemenea, ca majoritatea felinelor, râşii pot vedea bine seara şi noaptea.

Toate speciile de râşi se împerechează în timpul primăverii, în martie şi aprilie. Fiindcă sunt animale solitare, împerecherea nu are loc in fiecare an. Ciclul estral la femelele durează 10-15 zile, iar sarcina 65-90 de zile, depinzând de specie, după care se nasc 2-4 pui, orbi in primele două săptămâni. Alăptarea durează relativ mult, până la şase luni. Puii se despart de mama la varsta de doi ani, cu scopul de a se pregăti pentru prima împerechere.

Râşii mici sunt uneori confundaţi cu pisicile sălbatice, în ciuda faptului că acestea apartin unui gen separat. Râşii nu acceptă vulpile şi pisicile sălbatice în arealul lor şi le îndepartează, prezentând un comportament ostil faţă de ele. (sursa: wikipedia.org)

Reclame

Posted 3 Septembrie 2011 by Liviutz in Cactusi, Si altele..

Tagged with , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s