Fetele lui Pavel Stratan: Luluta, Zina, Liza, s.a.m.d   Leave a comment

Bunica mea Cleopatra (Pluta dupa numele de domnisoara) s-a nascut in Basarabia – fiind silita sa ramana in Bucuresti in urma ofensivei sovietice din 1944. Poate aceasta filiatie sau poate doar umbra steagului sub care ne-am nascut – ma face sa am o sensibilitate pentru cei de peste Prut. Cred ca resimt vag si un fel de vinovatie, ca pentru niste frati tradati din motive pragmatice..

Cand Pavel Stratan a aparut in mass-media romaneasca cu „Eu beu” si urmatoarele piese, a starnit senzatie, nu numai pentru muzica si subiectul versurilor ci si pentru vocabularul specific moldovenesc – o luare de contact foarte tangibila cu realitatea unui tinut romanesc in care se spunea ca se vorbeste „limba moldoveneasca” (a se vedea „Dictionarul moldovenesc-roman” de Vasile Stati). A fost o foarte buna dovada ca acolo se folosesc pe alocuri, firesc, anumite provincialisme cu parfum specific – situatie cu nimic diferita, sa zicem, fata de graiul ardelenesc.

Dincolo de acest aspect insolit, Pavel Stratan a dovedit ca este un artist talentat, asa cum sunt multi basarabeni (imi vin in minte imediat trupele Alternosfera, Zdob si Zdub, etc), in spatele usurintei cu care canta fiind multa munca – sub masca atitudinii rezervate si modeste, Stratan fiind un tip foarte ambitios.

Aceasta ambitie l-a facut s-o aduca pe scena foarte devreme si pe fiica lui, Cleopatra Stratan – aflata deja la al doilea disc, fapt care, nu neg, ma contrariaza putin, ca parinte. In fine, acum cand dupa lupte seculare care au durat cam 50 de ani am reusit sa trecem la capitalism la spartul targului, n-ar trebui sa ne plangem ca regula de baza a societatii este succesul financiar !

Beleaua este ca, ramas fara inamic, capitalismul s-a cam dus de rapa ! Daca se termina, doamne-fereste, si „revolutiile” din lumea araba, chiar ca a ramas fara „obiectul muncii” ! Sa se noteze ca azi 04.09.2011 am lansat sloganul: „Ultima solutie: o contrarevolutie !” Dar gata cu economia politica.. reiau in alt topic !

Sa mergem cu caruta si cu Luluta & Zina:

Azi la noi in sat îi sarbatoare pentru tati`,
Nimeni nu ramane acasa, piste` tat` lacati,
Las lumea sa inteleaga ca eu îs plecat,
Cu baietii ma-ntalnesc, la club in sat.
Eu ieu` tara si chitara, restu` tat` sa ie,
Zina n-are ci` aduce, dar e` vine e`,
O mai ie si pe Luluta – bini`c-o putut,
Ghita vine cu caruta, si am disparut !

Dealu-i mare, da` ca calu nimeni nu-i,
Cand ajungem in padure jin` ii dam si lui,
Si mai am ceva cu ci`sa ne distram,
Calu-l las sa pasca iarba, noi o s-o fumam !

Stam cu totii gramajioara, focul faci` fum,
Uite-o cioara cari zboara, d`amu`i in ciaun,
Jinu`curgi`ncet din cara, luneca pe gat,
Eu ma sprijin in chitara si ceva mai cant.
Cand ma uit, da` de`amu` Ghita cu Luluta lui,
Ce-o facut da` intre dansii loc delocu` nu-i !
Da` si Zina imi faci` semni`, asta o insemnat,
Sa ne ducem „dupa lemnii”, gata, am plecat !

Noaptea-i ca-n poveste, cum o dat`o fost,
Tu Ileana Cosanzeana, da`eu Fat-Frumos !
Nu mai zic de Ghita cu Luluta lui,
Nu-i asa poveste-n lume, pur si simplu nu-i !

Canta cucu in padure, eu ii zvarl` dolari,
Lu` Luluta-i cata mure Ghita prin tufari,
Zina umbla cu pacalu`, vrea sa-l vada plin,
Eu ma duc sa caut calu` si ma-ntorc cu jin.
Da` cu mine iau chitara calului sa-i cant,
Sa-nteleaga murgul graiu`, l-as vedea plangand,
Da-i promit ca cand ne-intoarcem, rup din
portofel,
Si-i dau drumul sa se duca unde-o vrea si el !

Cat de dulce-i viata cand cu totii stam,
Ghita zice badaranii, noi i le`ascultam,
Bautura, fete, da mai tragi s-un fum,
Uite-asa gustam din tati` si ne pare bun !

Biografie: Pavel Stratan s-a nascut la data de 11 noiembrie 1970 in localitatea Niscani, Raionul Calarasi din Republica Moldova.
A absolvit Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice din Chisinau. Fiind foarte pasionat de muzica, in 1977 canta pentru prima oara in public, pe scena scolii, iar in 1983 isi compune primele versuri. Pasiunea sa nu s-a limitat numai la muzica, prezentand in public pentru prima oara in 1996 numere de iluzionism.

In Romania a devenit cunoscut odata cu trupa Planeta Moldova, melodiile sale fiind cantate in programul matinal de la KissFM de catre Carcotasi. Lanseaza in 2002 primul sau album „Amintiri din copilarie” in Chisinau, avand un succes imens. Acest succes s-a datorat in special stilului sau unic, fara a mai fi nevoie de o costisitoare campanie de promovare.

In 2003 este lansat si al doilea album „Amintiri din copilarie 2”. In Republica Moldova cele doua albume s-au vandut in peste 50.000 de exemplare, cifra impresionanta pentru aceasta piata, fiind dealtfel pe primul loc la vanzari. Urmeaza lansarea si pe piata Romaniei in 2004 a primului sau album. Albumul are un succes imens la public si stabileste recorduri de vanzari greu de egalat: 7.000 de unitati in prima zi si 50.000 in primele doua luni.

Lanseaza in Romania „Amintiri din Copilarie Vol. 2„. Si acest album se bucura de succes. Pana la sfarsitul anului Pavel Stratan inregistreaza, cu cele doua albume, un numar de peste 150.000 de unitati vandute, fiind astfel cel mai bine vandut artist in 2004 pe piata muzicala romaneasca. Cele doua albume primesc Dublul Disc de Platina la inceputul anului 2005, atestand astfel vanzari de peste 200.000 unitati.

În noiembrie 2005 lanseaza in Romania „Amintiri din copilarie vol.3„, care in mai putin de doua luni primeste din partea casei de productie Cat Music, Dublul Disc de Aur, inregistrand astfel vanzari de peste 60.000 de unitati.

Sursa: http://biografii.famouswhy.ro

Posted 4 septembrie 2011 by Liviutz in Muzica&Poezie

Tagged with , , , , , ,

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.