Google omagiaza un artist nemuritor – Freddie Mercury   2 comments

Odata cu Google si lumea intreaga, astazi 05.09.2011 î-i uram si noi „La Multi Ani, Freddie !” A fost un artist total, care a ars ca o torta pe scena muzicii pop-rock, asemeni altor „mari”: Jim Morrison, Jimi Hendrix, Janis Joplin, s.a.m.d. Pentru mine, Freddie Mercury este cea mai buna voce rock din toate timpurile !

In noiembrie 1991, Freddie s-a mutat in Cartierul Linistii, dar muzica lui va rasuna vesnic in urechile noastre, gratie clipurilor si melodiilor intrate in tezaurul universal.

Sa rememoram cateva informatii biografice, via Wikipedia:

Statuia lui Freddie de la Montreux - Elvetia

Freddie Mercury pe numele său adevărat Farrokh Bulsara, s-a născut pe insula africană Zanzibar, la acea vreme colonie britanică, acum parte a Tanzaniei. Părinţii săi, Bomi Bulsara şi Jer Bulsara erau perşi din India care practicau religia antică zoroastriana. Mercury avea o soră mai mică, pe nume Kashmira.

Mercury a fost trimis în India la vârsta de 7 ani pentru a merge la Şcoala de băieţi Sf. Petru, o şcoală pentru băieţi din Panchgani lângă Bombay. La St. Peter’s, a fost un elev strălucit care a excelat la sport şi a învăţat să cânte la pian. La şcoală, a format o formaţie, denumită The Hectics, unde el cânta la pian. Tot la St. Peter’s a început să-şi spună „Freddie”. Mercury a rămas în India în copilărie, locuind cu bunica şi mătuşa lui. Şi-a completat educaţia în India la St. Mary’s (ISC) High School în Mazagon înainte sa se întoarcă în Zanzibar. 

La vârsta de 17 ani, Mercury şi familia sa au fost forţaţi să plece din Zanzibar în Anglia ca rezultat a Revoluţiei din Zanzibar. Familia s-a mutat într-o casa mică la periferia oraşului Feltham în afara Londrei. Mercury s-a înscris la Isleworth Polytechnic (în prezent West Thames College) în Vestul Londrei unde a studiat arta. În cele din urmă, a obţinut o diplomă în artă şi design grafic la Ealing Art College, folosind ulterior aceste abilităţi pentru a construi emblema trupei Queen. Mercury a rămas cetăţean britanic până la sfârşitul vieţii.

După absolvire, Mercury s-a alăturat mai multor formaţii şi a vândut haine second hand în piaţa Kensington din Londra şi a lucrat şi la Aeroportul Heathrow. Prietenii din acele vremuri şi-l amintesc pe Mercury drept un elev tăcut şi timid care se arăta foarte interesat de muzică. În 1969, a devenit membru fondator al formaţiei Ibex, care s-a numit apoi Wreckage. Când aceasta s-a despărţit în luna octombrie a aceluiaşi an, s-a alăturat formaţiei Sour Milk Sea, ca solist. La începutul anului 1970, s-a destrămat şi acest grup.

În luna aprilie a aceluiaşi an, Mercury s-a alăturat chitaristului Brian May şi bateristului Roger Taylor, care fuseseră în formaţia Smile. În ciuda protestelor colegilor săi, Mercury a ales numele „Queen” pentru noua formaţie. Tot în această vreme şi-a schimbat şi numele de familie din Bulsara în Mercury.

Considerat ca fiind unul din cei mai buni căntăreţi din toate timpurile, Freddie Mercury avea o voce deosebită şi distinctivă, incluzând o rază vocală de 4 octave. Deşi vorbea pe tonalităţi de bariton, el cânta majoritatea melodiilor ca tenor. Soprana spaniolă Montserrat Caballé, a spus că „diferenţa dintre Freddie şi toţi ceilalţi căntăreţi rock este vocea”.

Mercury este recunoscut pentru prestaţiile live, care aveau loc de obicei pe stadioane mari. El a arătat un stil teatral care deseori invoca o mare participare a publicului. Una din cele mai notabile performanţe al lui Mercury cu Queen a avut loc la Live Aid în 1985, când un stadion întreg de 72,000 de oamenii au bătut din palme, au cântat. Performanţa celor de la Queen la acest eveniment a fost declarată de mulţi specialişti drept cel mai bun concert din toate timpurile. Într-o relatare a evenimentelor de la Live Aid în 2005, un critic a scris, „Cei care compun liste cu cei mai buni căntăreţi şi îi plasează pe Mick Jagger, Robert Plant pe primele locuri fac o mare greşeală. Freddie, evidenţiat de prestaţia de la Live Aid, este de departe cel mai «zeu» dintre toţi.”

Ultimul concert al lui Mercury cu Queen a avut loc în ziua de 9 august 1986 la Knebworth House în Anglia unde a atras în jur de 150.000 de oameni.

În plus faţă de producţiile sub marca Queen, Mercury a lansat două albume solo, Mr. Bad Guy şi Barcelona, lansate în 1985, respectiv 1988. Mr. Bad Guy a fost un album orientat mai mult spre pop care includea muzică disco şi dance. Albumul Barcelona a fost realizat de Freddie în colaborare cu cântăreaţa de operă Montserrat Caballé, pe care Mercury o admira demult.

Mercury a continuat să înregistreze melodii în studio până cu o lună înainte de a muri în noiembrie 1991. În ultimul său an de viaţă, Queen era la apogeul succesului, albumul Innuendo intrând în topurile britanice pe locul întâi şi vânzându-se în 250.000 de exemplare doar în prima săptămână de la lansare ! 

Yes Freddie, THE SHOW, REALLY GO ON !

Reclame

Posted 5 Septembrie 2011 by Liviutz in Muzica&Poezie

Tagged with , , , , ,

2 responses to “Google omagiaza un artist nemuritor – Freddie Mercury

Subscribe to comments with RSS.

  1. Un artist de neinlocuit ce a plecat prea devreme…

    • Da, Andrada, este ca un facut – cei cu adevarat mari se duc repede. Cred ca au o legatura prea superficiala cu cotidianul, asta favorizeaza creatia dar ii face sa zboare ca puful de papadie la prima adiere de vant ! Noi astialalti tinem cu dintii la destinul nostru pamantesc, ne ducem la serviciu, ne facem familii – oameni obisnuiti, ce mai…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s