Tabara cactusista de pe Muntele Baisorii   1 comment

Printre activitatile de club ale ACC Aztekium se numara si deja traditionala intalnire de vara din luna august de la Baisoara (Statiunea Muntele Baisorii – ca sa fim foarte exacti). Pe langa peisajul mirific si oportunitatea de a schimba informatii „cactusistice” cu colegi din Romania si de peste hotare, pentru mine este un loc special si dintr-un motiv suplimentar, acolo am devenit membru al Asociatiei in urma cu 10 ani !

Prezentare nocturna pe subiecte cactusistice

Intalnirea are loc in fiecare an in luna august incepand din 2000, avand ca sediu oficial cabana presedintelui Asociatiei – Dl Mircea Savu. Tabara este deschisa tuturor prietenilor Aztekium, membrii si nemembrii, vizitatori de peste hotare, etc, – impreuna cu familiile lor. De-a lungul vremii, multi pasionati C&S au trecut pe la Baisoara, astazi aducandu-ne aminte cu nostalgie si de cei dusi, cum este cazul regretatului domn Balogh si de entuziastul Serban Naicu

Anul acesta n-am mai reusit sa ajung la intalnire, dar am amintiri inca proaspete, de anul trecut !

Pentru ca este un loc remarcabil din mai multe puncte de vedere, sa prezentam cateva informatii istorico-geografice:

       „Statiunea turistica Muntele Baisorii, cunoscuta si sub numele de Complexul Turistic Muntele Baisorii  este una dintre cele mai importante statiuni turistice montane din judetul Cluj si din ansamblul Muntilor Apuseni, prin cadrul natural, prin accesibilitate, prin dotarile existente, prin valorile naturale si culturale din împrejurimi. Statiunea actuala s-a dezvoltat în ultimele doua decenii, initial aproape exclusiv pentru sporturi de iarna. Acum este cautata de tot mai multi turisti în orice sezon, la sfârsit de saptamâna si în concedii, ca loc de odihna si de recreatie, ca punct de plecare în drumetii si de vizitare a diverselor obiective din regiune, schi alpin (exista partie de schi cu telescaun), ciclism montan, parapanta. Vara exista conditii prielnice pentru vanat si pescuit.

Rezervatia Belioara

Istoric: Pe locul actualei statiuni au existat, din vechi timpuri, gospodarii de vara ale taranilor din Muntele Baisorii, sat atestat documentar la 1760 si format probabil prin extinderea satului Baisoara, atestat înca de la 1460. Prima cabana turistica a fost construita de ascociatia turistica „Fratia Munteana”, înfiintata la 21 noiembrie 1921 la Cluj (si devenita ulterior sectia „Muntii Apuseni” a Touring-Clubului României), din conducerea careia faceau parte Hmil Racovita, Valeriu Puscariu. Iuliu Moldovan. Titus Vasiliu, Leon Daniello si alte personalitati. Inaugurata la 30 septembrie 1934 în przenta a peste 500 de persoane, cabana dainuie si astazi, proprietar fiind Regia Autonoma Judeteana de Apa-Canal Cluj.

Conturarea actualei statiuni a început dupa 1970. când s-au construit primele case de vacanta iar turistii au început sa închirieze colibele taranilor. Evolutia s-a accelerat dupa 1977-78. când s-a electrificat zona, s-a construit unui nou drum de acces modernizat, un hotel si un teleschi. Dezvoltarea statiunii cunoaste un ritm exploziv  în ultimii ani.

Asezare:  Statiunea este situata la obârsia pârâului Gera (izvor al vaii Ierta), pe culmile ce pleaca spre est din vârful Buscat (1676 m), pe teritoriul comunei Baisoara (jud.Cluj), la 46 de grade si 32 de minute latitudine nordica si 23 de grade si 19 minute longitudine estica, la o altitudine cuprinsa între 1200 si 1400 m. Privelistea este larga, deschisa spre Câmpia Transilvaniei, Cheile Turzii si spre zari mai departate, în conditii de vizibilitate buna putându-se admira muntii Maramuresului, Ţibles. Rodnei, Calimani si Fagaras iar uneori si Carpatii Padurosi, Gutâiul, Suhardul, Gurghiul, Muntii Harghita,  Ciucasul. De pe vârfurile din apropierea statiunii se vad pe cer senin si Sureanul, Parângul si Retezatul, iar în conditii exceptionale, chiar Tatra Înalta.

Cai de acces:  În statiune se ajunge pe un drum modernizat, ce se desprinde din DJ 107M în Baisoara si urca 10 km pe valea Ierta pâna în satul Muntele Baisorii, apoi înca 8 km pâna în statiune. (Distanta Cluj-Napoca – statiune: 60 km). In statiune exista numeroase posibilitati de cazare, hotelul “Alpin” pune la dispozitie 152 de locuri de cazare, diferite cabane sau vile private, dar poti sa te cazezi si la localnici – care se mandresc a fi cei mai primitori.

 Un punct de referinta al intalnirilor de la Baisoara il constituie expeditia traditionala in Rezervatia geobotanica Belioara – organizata de obicei sambata. Drumul fiind destul de lung, este rezervat celor mai cutezatori, dar, pe langa peisajul minunat, la capatul acestuia ne asteapta un complex de stanci abrupte extrem de pitoresti, pe care vegeteaza foarte multe specii de suculente indigene: sedum, sempervivum si saxifraga.

Iata o prezentare muzicala („Ce departe esti” – Voce: Tatiana Stepa, Versuri: Adrian Paunescu) a minunatelor peisaje din rezervatie, realizata cu ajutorul imaginilor „capturate” de mine si de colegi (dl. Nevezi, dl. Carciumaru, dl. Lorincz, etc)

La revedere, Baisoara, dar pe curand !

Reclame

Posted 7 septembrie 2011 by Liviutz in Alte suculente, Cactusi, Si altele..

Tagged with , , , ,

One response to “Tabara cactusista de pe Muntele Baisorii

Subscribe to comments with RSS.

  1. am facut perioada la turda si am fost dusi si la virfu muntelui la 1827 m super treceau nori ca masinile faceau focu cu cazane de pacura si mergeau tot timpu eu am fost de prin iulie si pina pe sfirsitu lui august da bine pe sarite cite 2 saptamini eu am fost de vreo 3 ori curent era un generator dela mare de tractor am vazut si hotelu si pensiunile care erau in drum de la hotelu din baisoara unde se termina si soseaua incepea drum de pietre mari si ne ducea cu masina cu dacu da de nu dormeam ca mergea incet ca si scutura da nu aveam treaba cred ca si eu mai ajung o data pe acolo dar numai la hotel ca pina sus e cale lunga e super baisoara

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s