Quo Vadis, Homo Sapiens ?   4 comments

Ganditorul

La un moment dat in istoria devenirii umane, dupa o strasnica vanatoare de mamuti incununata de succes, un tip cu fruntea mai inalta (si, mai ales, burta plina) a adoptat pozitia „tip Hamangia” si, pentru prima oara, i-au zburat gandurile, nu la ceea ce o sa manance a doua zi ci la destinul lui biped, enuntand fundamentele filozofiei:

-Cine sunt eu ?„, „-De unde vin ?„, „-Unde ma duc ?

Raspunsurile oferite acestor intrebari au chinuit omenirea si inca o mai chinuie, contorsionand destinele a miliarde de oameni, afectati de diverse religii si experimente economico-filozofice. Nu intentionez sa inventariez aici etapele dezvoltarii societatii umane, as vrea sa privim lucrurile dintr-o perspectiva mai larga, comparand povestea Omului cu cea a altor forme de viata terestre, si mai larg, in context cosmic.

Poate ca ati citit posturile mele anterioare in care sustineam originea naturala, fizico-chimica, a vietii. Ei bine, succint vorbind, VIATA ARE CARACTER INFECTIOS si VIRULENT, la propriu, nu peiorativ ! Odata initiat acest fenomen, el va evolua, se va multiplica, va cuceri toate spatiile disponibile si va consuma toate resursele disponibile, sfarsind prin a muri glorios, dar nu inainte de a incerca pe toate caile sa se propage !

Acest lucru implica mai multe aspecte:

– Omul ajuns in varful piramidei trofice, nu se va opri pana nu va consuma toate resursele disponibile – iar acel moment va veni destul de curand, cu siguranta !
– feluritele forme de viata concureaza „pe viata si pe moarte” pentru resursele necesare, concurenta actionand si intra-specii, intre indivizi, grupuri, natiuni, etc.

Am rostit cuvantul cheie – „resurse„. In constiinta oricarui om civilizat zace, si inca la suprafata, fiara primara originara, n-au trecut decat cateva mii de ani de cand zdrobeam capete cu ghioaga (si mai exista inca oameni carora le place sa-si omoare ei insisi prada). Incercati sa privati un om modern de resursele sale, taiati-i salariul, gazele, curentul, apoi mancarea si o sa vedeti cat de repede se trezeste monstrul din el, gata sa ucida pentru ce (crede) ca i se cuvine ! Toate artificiile moderne, cultura, religia, regulile sociale, dispar fulgerator cand omului i se ia „mancarea” din fata !

Situatia se repeta la nivel de state, sistemele de organizare economico-sociala si confesionala au scopul de a tine sub control masele de cetateni. In rest, este tot ca-n jungla, cel puternic ia partea leului. Stiti bine cum SUA exporta democratia si economia de piata, prin forta armelor unde este cazul. Caci odata asigurat accesul la resurse (a se citi „piata libera„), ele se vor transfera catre cel puternic, iar „partenerul” primeste niste margele colorate.

Amploarea crizelor economice postbelice

Ei bine, economia asta de piata functioneaza (cu fluctuatiile naturale inerente) atata vreme cat resursele critice sunt disponibile la preturi rezonabile (combustibili fosili, minerale, energie, produse alimentare, etc), apoi crizele vor fi din ce in ce mai dese si mai acute si cetatenii – obisnuiti cu standarde de consum din ce in ce mai ridicate – vor protesta din ce in mai vehement, iar tulburarile sociale vor acutiza crizele economice. Desigur, exista tensiuni cu aceleasi cauze si intre zonele geografice bogate vs. cele sarace, generand in consecinta noi riscuri de conflicte economice sau conventionale.

Nu va faceti iluzii ca situatia va evolua favorabil, din ratiuni umaniste, altruiste, de protectia mediului, descoperiri stiintifice – cel mult vom obtine un ragaz, o imbunatatire temporara a conditiilor care va duce la un nou spor al populatiei si in consecinta, al consumului. Cronometrul va continua sa ticaie apropiindu-ne de Apocalipsa, nu cea descrisa in Biblie, ci Apocalipsa Economica !

Ce este de facut ? In primul rand putem sa actionam asupra numitorului sau numaratorului: ori stopam cresterea populatiei (ceea ce au facut deja chinezii acum zeci de ani  – multumim cu plecaciune !) ori asiguram o crestere a resurselor disponibile ! Cum suntem o insula cosmica, solutia cea mai buna si cea mai eficace ramane controlul demografic.

Pe langa aceasta, se adauga alte masuri consecutive:

PE TERMEN SCURT trebuie stopat consumismul american pentru rationalizarea consumului de resurse prin planificare adecvata, planificare care trebuie sa-i includa si pe cei care din zonele „defavorizate”. Cu cat urci mai sus pe aceasta spirala consumista, cu atat vei cadea mai rau la urmatoarea criza si intr-o zi o sa-ti frangi gatul = o criza mondiala foarte sangeroasa ! O noua ordine economico-sociala, eventual coordonata la nivel mondial de catre un Guvern planetar, ne va oferi oportunitatea de repartiza mai bine resursele, control demografic, etc.

PE TERMEN MEDIU trebuie alocate masiv resurse pentru cercetarea stiintifica, singura sansa de a crea o bresa in destinul nostru care curge inexorabil spre secatuirea planetei si extinctie. Un eventual motor spatial revolutionar bazat pe antimaterie ne va oferi oportunitatea de a „importa” resurse din Sistemul Solar la preturi competitive ! Biotehnologiile bazate pe inginerie genetica ar putea asigura un surplus alimentar. Industria energetica ar trebui sa se concentreze pe resursele solare si derivate (vant, valuri, maree). Un cost mai mic al energiei poate face accesibile noi resurse aflate la adancimi mari in sol.

PE TERMEN LUNG – trebuie „sa ne facem bagajele” pentru parasirea acestei planete ! Ne oferim astfel sansa de a ne extinde civilizatia la nivel cosmic – adica a trece de la civilizatia de nivel I la cea de nivel II si poate si III (scara Kardashev). Acesta trebuie sa fie scopul omenirii, motivatia ei fundamentala.

Cam lung acest text, hai sa auzim un rezumat muzical (Gredyon Squares):

In final, sa dau un raspuns la intrebarile din primul paragraf:

„- Cine sunt eu ? „ – „O trestie ganditoare” (matematicianul si fizicianul francez Blaise Pascal). O forma de organizare complexa a materiei, o creatie naturala, in rand cu toate celelalte !

„- De unde vin ? „  – „Din haos, Doamne am aparut..” ? Suna bine, dar nu sunt de acord ! Suntem o consecinta determinista a proprietatilor acestui Univers, aparut odata cu Big-Bang. Poate candva o sa stim si mai mult de atat, dar deocamdata este suficient..

„- Unde ma duc ?” –  Ei bine, jucam vrand-nevrand o piesa al carui scenariu este in linii mari scris la nivelul speciei, suntem o rotita intr-un organism colectiv care intentioneaza sa subziste = sa dainuie – ca toate organismele vii, dealtfel ! Regret sa va dezamagesc, treaba aia cu Raiul, cu Nirvana, este doar o inselatorie, o stratagema, un subterfugiu destinat sa sustina motivational individul in cursul precarei lui existentei materiale. Este bolnavicioasa visarea la un taram unde orice nevoie dispare sau toate resursele sunt disponibile nelimitat – mai bine un dus rece si la munca, fratilor ! 😉

PS:  O stire recenta de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM): „Petrolul şi gazele naturale ale ţării noastre se vor sfârşi în 15 ani, iar uraniul ne ajunge doar pentru două reactoare nucleare, deşi noi vrem patru. Ceva mai bine stăm la capitolul cărbune, unde lignitul ne ajunge 45 de ani, iar huila, vreo câteva sute.”

Reclame

4 responses to “Quo Vadis, Homo Sapiens ?

Subscribe to comments with RSS.

  1. Misto, insa omul nu e in varful piramidei de care spuneai. Virusii sunt peste om.
    Am citit o mizerie de carte acum cativa ani, „Veriga lipsa”. Era ok, dar finalul m-a facut s-o arunca la gunoi. Stiu ca esti om serios, dar cand ai chef de o copilarie, poti s-o incerci. Nu mai retin autorul, dar avea maxim 200 de pagini.

    • Salve !
      Ei, am generalizat, exista de fapt mai multe lanturi trofice, dar omul este privit ca fiind in varf prin devenirea sa in fiinta inteligenta care stie sa-i consume sau doar sa-i anihileze pe toti ceilalti. Daca esti curios sa citesti detalii privind lanturile trofice, iata AICI, sunt mentionate toate vietuitoarele. Si, by the way, stiai ca virusurile nu sunt vii ? Virusurile sunt o etapa intermediara a evolutiei materiei, sunt intre „neviu”si „viu” – dupa definitia acceptata astazi !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s