8 octombrie – Draconidele   2 comments

Jeremie Vauboillon, specialist în cadrul IMCCE Paris, a amintit, vineri, într-o conferinţă de presă, că în 8 octombrie, între orele 19.00 şi 21.00, se va putea observa „un curent de meteori uriaş, numit «Draconide»”.

Traiectoria Pamantului intersecteaza resturile cometei Giacobini-Zinner

Se asteapta un numar mult mai mare de meteori ca de obicei, circa 1000 meteori/ora  – deoarece Pamantul va trece printr-o zona mai densa a orbitei curentului meteoric, generat de cometa 21P/Giacobini-Zinner. O problema pentru observarea maximului ar putea fi Luna, care este aproape de faza de Luna Plina (pe 12 oct.).

„Ca să vă dau un exemplu, toată lumea ştie că în luna august sunt foarte multe stele căzătoare şi toată lumea le poate vedea, fără telescop.

E foarte uşor: te duci afară, deschizi ochii şi le vezi. În octombrie, vor fi de două ori sau chiar de şase ori mai multe stele căzătoare decât în august ! Este momentul perfect pentru a fi văzute.  Vă indemn să mergeţi să le vedeţi”, a declarat Jeremie Vauboillon.
„Este ceva foarte rar, este excepţional şi vă rog să nu rataţi această ocazie. Dacă aveţi bunici care au văzut curentul din 1946 sau din 1933 vă vor spune că este un eveniment unic în viaţă. Chiar trebuie să-l vedeţi, că este ceva ce nu vedem zilnic”

Potrivit lui Vauboillon, „Draconidele” vor putea fi văzute din întreaga Europă, dar şi din partea de vest a Asiei, România fiind „perfectă pentru observarea acestui eveniment„.

Cunoasteti care sunt conditiile pentru observarea in bune conditiuni a meteorilor: urmariti prognoza meteo, deplasati-va intr-o zona fara lumina artificiala (orase), dotati-va cu ceva pulovere, saci de dormit, caciula si stati la orizontala (sezlong ?) astfel incat sa nu vedeti Luna. Cam dupa 15 minute ochii se adapteaza la intuneric si se deschide cortina pentru spectacolul ceresc.

Si nu uitati: daca vi se pare ca vreunul se indrepta in mod evident catre dumneavoastra, faceti-va cruce cu limba in gura si spuneti Tatal Nostru ! 🙂

Anunțuri

Posted 16 Septembrie 2011 by Liviutz in Stiinta

Tagged with , , , , , ,

2 responses to “8 octombrie – Draconidele

Subscribe to comments with RSS.

 1. te-au copiat toate site-urile „mari”, nici unul nu te-a citat…
  merci ptr informatie, o sa-mi scot piciul (3 ani 1/2) sa vada fenomenul…
  cheers!

  • Salut Stefan si Bine ai venit !

   Ei, informatia nu-i chiar la „prima mana”, am scris textul consultand mai multe surse, imediat dupa conferinta de presa a cercetatorului francez prezent la Congresul Societatii de Meteori organizat la Sibiu de Societatea Astronomica Romana de Meteori (SARM). Ulterior, e posibil sa fi fost citat „ad-literam” de alti „difuzori” de stiri, dar se stie ca este o neonorabila practica curenta…

   Partea cea mai proasta este ca, ghinionul-ghinionurilor, vremea se strica fix sambata, si nu vom admira spectacolul celest ! Putem incerca in noaptea de vineri, dar cred ca o sa fie mai putini.
   In 1833 a fost o neuitata furtuna de stele (Leonide – noiembrie), cand au cazut 200.000 de meteori pe ora ! Iti dai seama ce show ?

   Bafta de vreme si sper sa ne mai intalnim pe aici !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s