E criza !   Leave a comment

Se intrevede sfarsitul crizei ! (sursa: http://www.cpavel.ro)

Mai fratilor, e criza, se vede cu ochiul liber si se simte cu buzunarele goale. Tot repetand acest cuvant la modul compulsiv, a ajuns sa devina un slagar dragut iar mesajul din spatele cuvantului ne trece pe langa urechi, in loc sa ne treaca printre urechi si, eventual, sa lase si ceva urme.

Trecand in revista cateva din cauzele crizelor financiare moderne si perspectivele acestora, poate o sa tragem ceva invataminte, noi, oamenii obisnuiti, caci acolo la varf conteaza mai putin daca scad 30% din cifre cu foarte multe zerouri, doar pentru noi inseamna pur si simplu un frigider mai gol (cred ca si „alimentatia rationala” va reveni in forta, in conditiile in care suntem din ce in ce mai multi pe aceasta planeta ! 🙂 ).

In primul rand, trebuie sa intelegem cateva realitati despre actualul sistem democratic capitalist, cu economie liberala de piata:

 •  functioneaza in mod natural cu urcusuri si coborasuri = crize – exista intervale cand oferta de bunuri si servicii este mai mare decat poate fi absorbita de cerere la costuri profitabile ;
 • odata cu renuntarea la moneda 100% convertibila, s-a deschis calea unor speculatii financiare generate de decuplarea dintre moneda emisa si acoperirea economica a acesteia – de aici tulburari dese ale pietelor financiare;
 • conduce la concentrarea capitalului mondial in mana unor trusturi financiare, care devin atat de puternice si masive , incat efectiv pot influenta economia mondiala mai mult decat bancile nationale ale celor mai multe state;
 • capitalismul liberal conduce la polarizare sociala, libera circulatie a bunurilor si capitalului avantajand mereu pe cel mai bogat. Un model alternativ ar fi economia de piata a statelor nord-europene;
 • pentru a amana crizele periodice, are nevoie de o expansiune permanenta  – de aici si frecventele razboaie duse de SUA si aliatii, este nevoie de noi piete de exploatat si unde sa-si vanda produsele !
 • promoveaza sporirea continua a consumului, premiza a profiturilor asteptate – fapt ce aduce la orizont pe termen mediu o grava criza a resurselor naturale – pe care numai cercetarea stiintifica o poate (poate !) depasi !

Prognoza pesimista: Cresterea populatiei fata de scaderea resurselor naturale

Ati auzit de unul Marx, care a prevestit in secolul 19 caderea capitalismului ? Ei bine, se pare ca profetia lui incepe sa se adevereasca ! Actuala forma de capitalism american contine in sine mugurii distrugerii lui ! Este adevarat ca functioneaza mai eficient si este mai aproape de comportamentul natural al omului (in comparatie cu sistemele socialiste – de aici si caderea sistematica a acestora), dar spirala cresterii eficientei productiei duce la momente cand salariul tau nu mai poate cumpara bunurile produse de tine insuti !

O alta perspectiva care anunta trambitele apocalipsei este ca promotorii capitalismului mondial incep sa se apropie de limitele planetare in globalizarea economiei de piata, putine state mai sunt care mai rezista asaltului american si „revolutiilor” teleghidate de la Washington.

La un moment dat, n-o sa mai ai pe cine sa cuceresti si cui sa mai vinzi –  si atunci END OF THE GAME ! S-a ajuns la faza in care SUA sa practice aceasta politica la modul deschis, chiar astazi purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, a cerut presedintelui sirian sa demisioneze imediat ! Asta dupa ce lunile trecute, europenii i-au ordonat lui Gaddafi sa plece !

Mai exista o premiza a distrugerii capitalismului actual, progresul tehnico- stiintific, stimulat tocmai de libera concurenta din economia de piata. Acesta are mai multe efecte:

 • micsoreaza costurile de disponibilitate geografica a bunurilor si serviciilor – de aici scaderea profiturilor speculatorilor pe aceasta baza;
 • reteaua de comunicare globala (telefonie mobila si internet) face ca schimburile de know-how sa se accentueze dramatic, de aici scaderea profiturilor monopolurilor tehnologice, care ar trebui sa-si scoata banii investiti in cercetare;
 • mai exista un important risc social: globalizarea comunicatiilor conduce si la inflamarea rapida a mari mase de oameni – daca a fost rentabil in a produce revolutii in lumea araba, n-o sa fie deloc rentabil cand o sa se organizeze revolte sociale flash in tarile capitaliste – potential generatoare de acutizari ale crizelor economice !

Acum, ce se poate face:

 • La nivel macro, trebuie gandita o noua paradigma economica, care sa valorifice avantajele economiei de piata si sa elimine „anomaliile” care conduc la acumularea excesiva a capitalurilor si bogatiilor.  Da, dar cine ar trebui sa faca asta ? CHIAR EI DE LA VARF, CEI CARE ALEARGA DUPA PROFITURI MEREU CRESCATOARE ! Deci asta nu se va intampla fara varsare de sange !
 • Tot la nivel macro, o solutie ar fi regionalizarea (daca nu globalizarea) conducerii politico-economice, adica renuntarea la autonomia nationala. UE s-a dorit un pas in aceasta directie, dar cata vreme deciziile economice nu sunt uniforme in intreaga Europa, unii o sa traga „hais” iar altii „cea” ! Nu merge asa !
 • La nivelul individului, trebuie sa ne pregatim noi insine facand oarece rezerve in aur si dolari pentru vremuri mai grele (mult mai serioase decat acum) si sa ne pregatim pentru eventuale surse de venit alternative actualului job ! Copiii ar trebui invatati de la scoala notiuni de economie si initiativa privata, toti absolventii de liceu ar trebui sa stie in clasa a XII-a sa-si faca o firma, sa aiba notiuni de contabilitate, legislatie financiara, etc. Nu mai zic de internet, practic aici o sa traim si o sa muncim mare parte din noi !
 • Tot la nivel individual, ar trebui sa ne schimbam modul de viata prin mai buna economisire a resurselor. Noi romanii, desi saraci, nu prea le avem p-astea cu economia, dar ne hlizim cu superioritate la francezi si nemti – pe care-i consideram de o zgarcienie proverbiala. Ati incercat vreodata sa calculati cat cheltuiti pe luna, inregistrand fiecare banut scos din bugetul familiei ? S-ar putea sa aveti o neplacuta surpriza – cheltuiti mai mult decat incasati ! Se poate asa ceva ? Da, se poate, si nu vorbesc doar de credite, exista cheltuieli care nu sunt vizibile la prima vedere: uzura bunurilor deja dobandite, degradarea sanatatii odata cu varsta, etc !

Pe termen mediu si lung, progresul stiintific si tehnologic ramane singura solutie pentru dainuirea rasei umane, iar dintre ramurile stiintei, cea mai promitatoare ramane atomistica/fizica nucleara ! Daca vom reusi sa deslusim structura fina a realitatii fizice, vor deveni posibile lucruri pe care nici literatura SF nu le intrevede ! Experimentele care se deruleaza in prezent la CERN si la alte laboratoare nucleare – americane, japoneze, australiene, etc,  – vor conduce mai devreme sau mai tarziu la „breakthrough” in stiinta si tehnologie ! Atunci am putea descoperi un adevarat „corn al abundentei”, care se va reflecta in schimbari profunde ale societatii umane.

E criza, dar sa incheiem totusi intr-o nota optimista, cu o prelucrare dupa o cunoscuta piesa a trupei Taxi:

Reclame

Posted 8 Octombrie 2011 by Liviutz in Muzica&Poezie, Si altele..

Tagged with , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s