Notiuni elementare de cultura a cactusilor – Introducere (1)   Leave a comment

Imi propusesem in urma cu ceva timp sa realizez propriile clipuri pentru a ilustra principalele tehnici de cultura a cactusilor, dar pana un alta, o sa utilizam oarece clipuri deja existente pe youtube, cu foarte necesarele amendamente de rigoare – caci aici gasesti si o groaza de prostii infioratoare.

O opuntie "hardy" din colectia proprie

Intai si intai: de ce am creste cactusi ?

 • pentru ca este un hobby elegant, foarte avansat in tarile civilizate, starneste atat dragostea pentru natura cat si rigoarea matematica a colectionarului, fiind si un exercitiu de responsabilitate pentru  fiintele tepoase pe care le ai in grija;
 • constituie o buna ocazie pentru socializare cu alti colectionari, pentru turism in orase cu mari colectii, gradini botanice, si de ce nu, in locurile de bastina ale cactusilor;
 • pentru ca reprezinta o familie de plante foarte numeroasa, foarte atractiva vizual  si foarte variabila ca forma, dimensiuni, culori, flori;
 • conditiile de cultura sunt destul de permisive, suporta bine uscaciunea, frigul, etc – mai putin lipsa de lumina;
 • faptul ca plantele raman compacte si de dimensiuni relativ mici favorizeaza realizarea unei colectii si in spatii restanse- cum este un balcon de bloc;
 • ritmul de dezvoltare este in general lent, astfel incat nu riscati sa va pomeniti cu o padure peste noapte -unele specii de cactusi supravietuind mai mult decat cultivatorul..
 • florile sunt de o frumusete neasemuita, imbracand toate culorile curcubeului, si, contrar unor credinte false, o planta ajunsa la maturitate trebuie sa infloreasca in fiecare an in sezon (primavara, vara, toamna);
 • nici spinii nu sunt un argument contra, pe langa faptul ca la unele genuri tocmai spinii reprezinta atractia, exista si o multime de specii cu spini moi, foarte mici sau fara spini de-a dreptul !
 • exista cactusi si pentru cultura in aer liber (inclusiv iarna), asa numitii „hardy„, personal cultiv de 4 ani astfel de plante;
 • si un ultim argument pentru  „profitori”: o planta crescuta frumos capata si valoare de piata, acum este si mult mai usor sa vinzi on-line.

Acum, va rog sa faceti deosebirea intre cactusi si alte plante suculente, retinand urmatoarele:

 • categoria ce-a mai ampla (peste 60 familii acoperind 300 de genuri de plante, insemnand mii de specii !) care include deci si cactusii, poarta denumirea de PLANTE SUCULENTE. Plantele suculente sunt (de obicei) perene care au in frunze, tulpini sau radacini tesuturi speciale adaptate pentru a stoca resurse (in special apa) pentru sezonul uscat – de pilda cactusii stocheaza in TULPINI, si uneori si in RADACINI.
 • este important sa deosebiti cactusii de alte plante suculente, pentru ca ei reprezinta o familie destul de unitara din punct de vedere a conditiilor de cultura, pe cand restul plantelor suculente sunt extrem de variabile ca origine/areal deci si conditii de cultura, necesitand aprofundare specifica. In mare, spre deosebire de alte plante suculente, aspectul cactusilor este foarte „umflat” (=suculent), existand putine riscuri de confuzie.
 • pe de alta parte, in spiritul adevarului, trebuie sa spunem ca exista foarte multe specii de suculente mai usor de cultivat decat cactusii (cu cerinte de lumina mai mici si cerinte de sol mai putin pretentioase), cum sunt de pilda, agavele, aloele, echeveria, etc.
 • in fine, uitati legendele urbane: cactusii NU provin din Africa (desi intalniti in cultura si pe alte continente, toate speciile de cactusi provin din cele doua Americi), NU cresc in nisip (rare exceptii), NU se uda foarte rar (se uda „normal” in sezonul de vegetatie, numai iarna se uda putin spre deloc -in functie de conditiile de cultura), NU fac flori „extrem de rar” (la maturitate ar trebui sa infloreasca in fiecare an), etc.

O euphorbie care ar putea fi confundata cu un cactus

Bun, sa zicem ca v-am convins si va doriti si voi cactusi !  Asta inseamna ca o sa va treaca prin minte urmatoarele intrebari:

1. Am conditii sa cresc cactusi ?

2. De unde cumpar cactusi ?

3. In ce ghivece transplantez ?

4. Ce sol folosesc ?

5. Cum transplantez ?

6. Cum si de cate ori ud ?

7. Cum ii fac sa infloreasca ?

8. Cum ii inmultesc ?

9. Unde gasesc informatii corecte ?

Intr-un serial, o sa fac cateva mentiuni referitoare la fiecare subiect, utilizati butonul „search” pentru a regasi articolele pe care le voi scrie pe aceasta tema.

Privind aclimatizarea necesara cactusilor achizitionati din supermarket am mai scris ceva AICI, dar, cu riscul sa va plictisesc, voi  reveni la unele etape care mi se pare importante.

Pe curand !

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s