Orionide 2011   Leave a comment

Am uitat zilele trecute sa va anunt iminenta urmatorului curent meteoritic – Orionide, acoperind perioada 20-22 octombrie.

Originea aparenta a Orionidelor

Orionidele apar atunci cand Terra intersecteaza norul de fragmente lasat in urma de celebra cometa Halley, cea cu perioada de 75 de ani. Astronomul englez Sir Edmond Halley, studiind aparitiile anterioare ale cometei, a prezis intoarcerea ei in 1758, dar din pacate el a murit in 1742, fara sa poata sa culeaga laurii, caci intr-adevar, cometa s-a prezentat la intalnire. Dar oamenii nu l-au uitat si i-au facut numele nemuritor !

De numele cometei Halley se leaga si soarta lui Mark Twain, scriitorul american „a fost adus” de cometa in 1835. In 1909, Twain ar fi spus  „Am sosit cu Cometa Halley în 1835. Va apare din nou la anul, și mă aștept să mă duc cu ea. Ar fi cea mai mare dezamăgire a vieții mele dacă nu mă duc cu cometa lui Halley. ” Destinul i s-a implinit, a murit de inima in aprilie 1910.

Pentru ca meteoritii par a veni din constelatia Orion, curentul se numeste Orionide. In medie, putem observa circa 25 de „stele cazatoare” pe ora. Daca sunteti norocosi, puteti vedea si cate un metorit foarte stralucitor, chiar si colorat in galben sau verde ! Daca sunteti FOARTE norocosi, o sa cada chiar langa voi si o sa-l puteti vinde foarte avantajos pe E-bay. In fine daca sunteti ghinionisti, o sa cada CHIAR pe voi, si atunci sfaturile mele sunt inutile.

Pregatiti-va din timp echipamentul:  o placa de polistiren, un sac de dormit, imbracati-va bine si cautati-va caciula prin dulap. Cam spre miezul noptii, iesiti intr-o zona ferita de luminile orasului si pozitionati-va cu spatele la Luna – care este din pacate destul de luminoasa, fiind in ultimul patrar. Secretul este sa va obisnuiti ochii 30 de minute cu intunericul boltii, evitand sa priviti orice sursa de lumina, asa ca lasati naibi tigarile !

Nu priviti neaparat spre constelatia Orion, ci in zona cea mai intunecoasa a cerului, cu spatele la Luna, dupa cum am zis.

Urmatoarele ploi de stele vor avea loc pe 4 noiembrie – Tauridele si in zilele de 16 – 18 noiembrie – Leonidele, frecventa meteorilor fiind putin mai mica, cam 10-15 meteori pe ora.

Distractie placuta !

Reclame

Posted 20 Octombrie 2011 by Liviutz in Si altele.., Stiinta

Tagged with , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s