Cu seriozitate despre OZN   2 comments

OZN-urile constituie un subiect foarte iubit de marele public, dar ca si in cazul altor credinte, argumentele pro sunt mai curand chestiuni de opinie, decat dovezi obiective.

Va invit sa trecem aceasta credinta prin filtrul ratiunii, asa cum sta bine scepticismului stiintific – potrivit caruia daca o afirmatie nu poate fi demonstrata/probata, atunci, pana la proba contrarie, ESTE FALSA !

Ideea principala este ca oamenii VOR SA CREADA in OZN-uri, atat din motive subiective cat si din motive obiective.

In decursul timpului s-au vehiculat prin presa tot felul de procente privind credinta americanilor in OZN-uri, mergand pana la un incredibil 86 % ! Eu nu cred ca americanii sunt asa de aiuriti, desi se spune ca educatia ii face niste zombii unilaterali, totusi, in America exista cercetare stiintifica de varf, o groaza de centre universitare, exista NASA, exista Silicon Valley, etc. Un sondaj in care am mai mare incredere indica urmatoarele cifre: 44% cred in fantome, 36% în OZN-uri, 31% în vrajitoare, 31% în astrologie si 24% in reincarnare. Cred ca la noi cifrele sunt mai mari !

1. Sa incepem sa trecem in revista contra-argumentele psihologice:

– in primul rand, se porneste din start cu o confuzie, termenul UFO este reprezentat imediat in mintea noastra ca o farfurie zburatoare, pe cand el desemneaza un „obiect/fenomen zburator neidentificat”, caruia pe moment nu i se cunoaste natura. Asa se face, ca Proiectul Blue Book -prima cercetare sistematica a cazurilor UFO derulat intre 1952 si 1970, studiind 12.618 de rapoarte, a clasificat DOAR 6% din ele ca fiind „neelucidate” (doar astea au ramas UFO, pur si simplu nu au avut date suficiente pentru a trage o concluzie). OK, dar asta mai inseamna ca in 94% din cazuri martorii s-au inselat rau de tot ! DE CE ASA DE MULTI au crezut ca vad un OZN ? Nu cumva pentru ca exista o conditionare psihologica ?

-spuneam ca OZN-urile constituie o credinta, ca si celelalte, dovezile servite nu sunt niciodata clare. Credinta in OZN-uri se bazeaza pe pseudo-cultura mass-media, practic mai toti „credinciosii OZN” fiind formati de filmele SF. Ca si in cazul credintei in zei, sfinti si miracole, dovezile nu sunt niciodata directe, ci numai circumstantiale, dar suficiente pentru a aprinde imaginatia. Bineinteles, cei care cred refuza argumentele logice !

– nu este de mirare ca omenirea este dominata de diverse credinte, dupa cum spuneam si la inceput, OMENII VOR SA CREADA, creierul cauta permanent un suport motivational, si este gata sa creada si intr-unul ireal, la nivel mental fiind la fel de bun ca si unul real ! In plus, se pare ca exista o inclinatie naturala in a cauta un tutore la un nivel superior, oamenii fiind obisnuiti din cotidian sa aiba un  superior, fie el un parinte sau un sef.

– un alt argument (sau contra-argument) este legat de subiectivitatea perceptiilor noastre ! NU vedem cu ochii, NU auzim cu urechile, NU mirosim cu nasul – ci cu CREIERUL. Creierul nostru este o masina care nu este atat de perfecta precum credem, are mari probleme in procesarea unor situatii noi si se adapteaza greu – cautand mereu in memorie un „pattern” deja existent de care sa se lege ! Atunci cand esueaza, nu lasa lucrurile balta, PUR SI SIMPLU INVENTEAZA UN RASPUNS, si atunci se intampla sa nu vezi ceea ce este real CI CEEA CE CREZI CA AI VAZUT !

– exista o serie nesfarsita de experimente psihologice  care demonstreaza carentele grave ale creierului in solutionarea unor situatii si observatii, poate ar fi bine sa le cautati pe net pentru a va mai scadea putin increderea  in realismul si priceperea „calculatorului personal”, de pilda la volan ! Legat de subiect, as vrea sa va relatez un experiment efectuat de un centru de cercetari din Los Angeles: au instruit 20 de subiecti cum sa se desprinda „in astral” si sa comunice cu extraterestrii in faza de somn REM (faza in care creierul este treaz, dar corpul este paralizat). Rezultatul ? Mai mult de jumatate din subiecti au relatat cum s-au decorporalizat si au navigat, sapte dintre ei reusind chiar sa contacteze extraterestrii si sa discute cu ei ! Sa ne mai mire atunci ca un milion de americani relateaza in fiecare an ca au fost rapiti de extraterestrii ?

– un mare semn de intrebare este si forma umanoida pe care o au extraterestii descrisi de „credinciosi” ! Cum domle, intr-un Univers asa mare, trebuie sa ne semene musai noua ? Si de ce nu se raporteaza niciodata un robot de explorare, ceva care ar putea sa semene cu masinile trimise de noi insine pe Luna si Marte ? De ce s-ar deplasa PERSONAL extraterestrii pana in acesta ulita desfundata a acestei galaxii amarate ?

– mai exista inca un fenomen psihologic care stimuleaza credinta in OZN-uri, subiectul a fost abordat de curand pe Scientia.ro. Este vorba de greutatea pe care o punem in relatarile unui individ fata de relatarile unui grup. Sa imaginam urmatoarea situatie: ati vazut un fenomen care v-a parut bizar. Nu-i asa ca, in ciuda aspectului ciudat, ratiunea va ridica foarte multe semne de intrebare privind acuratetea celor vazute ? Nu-i asa ca ne trece prin minte ca, poate, ne-am inselat ? La fel sau mai critic functioneaza lucrurile cand vi se relateaza de catre un amic, sa spunem, o intamplare similara. Este ca ziceti „– Du-te bai, ca n-ai vazut bine !” ? Da, dar sa vedem cum gandim cand un grup de persoane relateaza ceva similar: Nu-i asa ca tindeti sa credeti in realitatea celor descrise ? In acest caz, simtul critic ni se dilueaza, nu putem sa ne gandim ca fiecare din ei s-a inselat ca individ separat, desi asta se intampla in realitate !

2. Sa abordam acum succint cateva contra-argumente obiective:

– intai si intai, sa constatam lipsa de probe concrete privind existenta OZN-urilor sau extraterestrilor, chiar si dupa atatia zeci de ani de epopee ozenistica ! Pai cum domle, n-a pus mana nimeni pe nicio roata de OZN ? Nicio atena ? Niciun robotel ?  Nicio piele verde intinsa in fata patului ? Nu, nimic-nimic ! Ce sa mai zicem de imagini, cum de TOATE sunt facute ori noaptea, ori de la mare distanta ? In epoca in care mai toti avem telefoane cu camera video/foto, n-a fost NIMENI in stare sa faca o poza cu un extraterestru de gat ? Nu, nimeni !

– bun, sa zicem ca extraterestrii exista pe undeva prin spatiu ! Dar unde ? Multora dintre noi le scapa semnificatia DISTANTELOR URIASE din spatiu ! Aceste distante RAMAN URIASE chiar si pentru tehnologii de varf, pentru ca viteza luminii constituie o bariera aproape de netrecut. Se spune ca „tesatura” spatiului ar putea fi desfacuta si s-ar putea utiliza scurtaturi tip „gaura de vierme”, dar energiile necesare pentru asa ceva sunt colosal de mariar merita efortul ca sa vina sa ne sperie in coltul nostru periferic de galaxie ? Nu cred ! Dar poate ca le place nisipul fin din Tahiti, padurile amazoniene sau apa din oceane .. Dar astea sunt destul de abundente in Univers, nu merita sa faca atata efort !

Sau poate ca extraterestrii sunt terestrii din viitor ? Pana una, alta, timpul curge intr-o singura directie, pare o caracteristica fundamentala a Universului, si nu se intrevede nicio exceptie la aceasta regula !

– bine, sa zicem ca sunt AICI, de una, doua, trei mii de ani ! Dar cu ce se ocupa ?  Or fi trimisi de la „centru” sa ne evalueze ?  Cred ca da, pai altfel ar trece direct la actiune,  ar fi simplu, ori ne-ar starpi ca pe pureci, ori ne-ar baga in lagare de munca, ori ne-ar face conserve pentru lungile drumuri prin galaxie – depinde ce film preferati –  dar numai sa treaca odata la actiune, ca ne-am saturat de jocul asta de-a v-ati ascunselea ! 🙂

– la un moment dat a devenit evident ca utilizand sisteme de comunicatii bazate pe unde electromagnetice ne tradam existenta in spatiu, noroc ca lumina nu se grabeste sa ne duca semnalul prea repede si prea departe. In aceeasi situatie ar trebui sa fie si extraterestrii, dar in ciuda cercetarilor noastre din ce in ce mai ample si performante, Universul continua sa taca. Asta inseamna fie ca EI sunt prea departe, fie ca sunt in alta etapa tehnologica, fie ca …nu mai sunt deloc. Cercetarile continua insa, si sunt convins ca daca o sa contactam vreodata alta inteligenta, asta se va face pe unde electromagnetice, si nu „face-to-face”.

3. Concluzionand, obsesia noastra pentru OZN-uri si extraterestrii pare mai mult teama de Baubau-l de sub pat atunci cand stingem seara lumina, impletita cu dorinta de evadare din cotianul anost. Pana acum, nu exista nicio dovada serioasa ! Dar eu as zice ca-i mai bine asa …

Iar acum un dar pentru sufletele voastre chinuite.. TOTUSI, EXTRATERESTRII EXISTA !

When called for the meals, they took for the shed
Then dark came to fall, and silence was all
A beauty shone bright, surrounded by light
C’Mon Now

I fell in love with an alien
I fell in love with her eyes
I fell in love with an alien
I’m telling you no disguise

I’m in love with an alien
I’m in love with her eyes
I’m in love with an alien
I’m telling you no disguise

She came looking out babe, for a Romeo
She ain’t looking out babe, for a homeboy

I’m in love with an alien
I’m in love with her eyes
I’m in love with an alien
I’m telling you no disguise

The moon went to bed, the sun growing red
A scarecrow appeared, and chased her in fear
She sent me her love, her love to me
And then we did grow, a big family
C’Mon Now

I fell in love with an alien
I fell in love with her eyes
I fell in love with an alien
I’m telling you no disguise

I’m in love with an alien
I’m in love with her eyes
I’m in love with an alien
I’m telling you no disguise

She came looking out babe, for a Romeo
She ain’t looking out babe, for a homeboy

I fell in love with an alien
I fell in love with her eyes
I fell in love with an alien
I’m telling you no disguise

I’m in love with an alien
I’m in love with her eyes
I’m in love with an alien
I’m telling you no disguise

I fell in love with an alien
I fell in love with her eyes
I fell in love with an alien
I’m telling you no disguise

I’m in love with an alien
I’m in love with her eyes
I’m in love with an alien
I’m telling you no dis…
Telling you no disguise

UPDATE 03.11.2011

Nici n-am terminat bine articolul si prietenul meu Soros mi-a pregatit un sondaj privind credintele romanilor. Iata ce zice: „Cu toate că românii se declară creştini, cei mai mulţi cred şi în existența unor fenomene sau ritualuri care nu au nicio legătură cu crestinismul, daca nu cumva sunt chiar eretice. 60% dintre români cred în deochi, în timp ce 47% dintre ei cred în oameni cu puteri speciale (prezicători, tămăduitori, clarvăzători). 25% dintre români cred în astrologie sau horoscop şi 23% în extratereștri. Desi 94% se declara credinciosi, doar 42% dintre repondenţi acceptă viziunea dogmei creştine, potrivit căreia există un Dumnezeu întrupat într-o fiinţă”

Imi vine sa scriu pe ziduri, precum Martorii lui Iehova: ROMANI, TREZITI-VA !

Reclame

2 responses to “Cu seriozitate despre OZN

Subscribe to comments with RSS.

 1. Imi place si articolul si PS-ul de dupa.
  E absolut normal sa existe vietati si in alte colturi de univers, este foarte posibil sa existe sub o alta forma si mai aproape de noi, dar sa nu constientizam prezenta lor, decat daca ne iau de guler. Prea ne dam mari sa credem ca toate formele de existenta trebuie sa semene intr-o oarecare masura, cu noi.
  Iar partea de deochi, blesteme, horoscop si alte…animale, sunt perfect de acord, insa cum de la cap se-mpute pestele, se pare ca in vraji si preotii crestin ortodocsi cred, din moment ce fac descantece impotriva lor… 🙂

  • Bine ai venit, Anca !
   Uite ce zic eu, Universul in care traim este atat de MAREEEE, si ascunde in mod cert atat de MUUULTE surprize, incat NU E NEVOIE SA IMAGINAM „BALARII”, este SUFICIENT sa ridicam un pic la colt valul utilizand metode stiintifice – si sa aflam „chestii” care ITI FAC PARUL MACIUCA !!! Mecanica relativista a lui Einstein ar fi doar de incalzire, dar mecanica cuantica afirma si demonstreaza niste fenomene mai tari decat orice vrajitorie ! SI SUNT ADEVARATE, dar par inca atat de stranii incat nu stim cum sa le explicam !

   Oamenii sunt in genere curiosi, dar si tentati sa creada in afirmatii facile, pur si simplu asa functioneaza mintea noastra, are nevoie de certitudini, chiar daca sunt ridicole. Asa de distractie, merge, dar cand este vorba de alegeri de viata (un tratament medical, de pilda) NUMAI STIINTA OFERA SOLUTII REALE, restul sunt povesti ! Iar eu PREFER SA CRED DOAR PANA UNDE STIINTA A DEMONSTRAT (foarte mult, dealtfel, in numai cateva sute de ani de civilizatie), pentru restul prefer sa RAMAN SCEPTIC !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s