Noi confirmari privind Big-Bang-ul   Leave a comment

Cercetatorii care lucreaza la Observatorul Keck aflat pe muntele Mauna  Kea din Hawai au mai adus inca o dovada privind justetea actualelor teorii asupra genezei Universului prin fenomenul numit Big-Bang. J. Xavier Prochaska de la Universitatea din California impreuna cu Michele Fumagalli si  John O’Meara de la Colegiul  Saint Michael din Vermont, au observat nori de gaz primordial aparuti in primele minute dupa Big-Bang si si-au publicat concluziile in revista Science.

Cititorilor mai putin avizati, le reamintesc ca actuala teorie explica evolutia Universului,  nu chiar de la momentul „0” , ci incepand din momentul timpului Plank (10-43 sec dupa origine), adica momentul in care forta gravitationala s-a separat de forta electronucleara. Mai aproape, fizica actuala nu poate descrie fenomenele, este vorba de temperaturi si presiuni extreme, care nu au putut fi reproduse nici teoretic nici experimental.

Pe scurt, cercetatorii au identificat pentru prima oara filamente de gaze constituite din Hidrogen si Heliu, elemente care s-au format in primele minute dupa Marea Explozie ! Acest gaz s-a compactat datorita gravitatiei si astfel s-au aprins primele stele in Univers ! Stelele au fost creuzetul din care s-au format ulterior celelalte elemente mai grele – numite „elemente metalice” de catre astronomi.

Descoperirea a fost realizata studiindu-se un quasar foarte indepartat (in mod inerent si foarte „batran”) aflat la peste 12 miliarde de ani-lumina distanta. Radiatia acestuia a „luminat” aceste filamente de gaz, si pentru prima oara s-a observat ca nu erau „impurificate” cu elemente mai grele, precum Carbonul si Oxigenul – aparute mai tarziu pe scara timpului !

Iata cum stiinta isi demonstreaza experimental esafodajul initial teoretic, privit cu scepticism infantil de unii „isteti” – pentru ca vezi doamne, „n-avem cum sa stim sigur, ca doar n-am fost acolo !”.  Ei, uite ca n-am fost noi acolo sa preluam dovezile ci dovezile au venit la noi, calatorind miliarde de ani !

Geneza Universului pe scara timpului, am reusit sa confirmam experimental procesele produse la doar cateva minute dupa Big-Bang !

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s