Conditia omului   Leave a comment

Polemizand cu tot felul de habotnici pe net, am auzit argumente care mai de care mai fariseice:

– cica „fara religie, omul devine un salbatic” – asta este un reductionism care arata haul intelectual din capul unora care n-au cunoscut decat un sistem religios si nu concep sa existe ceva in afara lui ! Exista foarte multe tari in care religia este complet separata de stat si sunt muuult inaintea noastra !

– cica „Biserica Ortodoxa este Biserica Nationala, lovind in ea, lovesti in fiinta neamului” – Da, e tot ca pe vremuri, „dai in mine, dai in tine, dai in fabrici si uzine” ! De fapt, n-am auzit de niciun conducator ortodox sa se ridice curajos impotriva abuzurilor de orice fel, cei care au contribuit la consolidarea statului unitar roman erau transilvaneni de alte rituri ! Pana si „Revolutia” din 1989 a pornit de la protestul unui preot reformat, chit ca apoi s-a profitat de situatie si si-au bagat nasul „agenturile”. Prin traditie, biserica ortodoxa este obedienta, s-a rugat pentru conducatorii statului indiferent cat de abuzivi au fost aceia ! Totdeauna s-au pliat ordinelor conducatorilor statului si au tacut chitic – nici nu-i de mirare, biserica este o organizatie al carei principal scop este puterea. Si pe vremea dacilor era tot la fel, Marele Preot era al doilea om din stat, daca nu cumva era chiar conducatorului statului !

– cica „fara speranta vietii de apoi, viata pe pamant nu mai are sens” – din nou se demonstreaza lipsa de orizont a credinciosilor, care, traind in intunericul religios se tem ca lumina este nociva si le va arde ochii ! Noi, oamenii ne deosebim de celalte fiinte prin inteligenta ascutita, calitate pe care trebuie s-o cultivam si mai departe, ea ne va duce spre stele ! Ce sens are sa ne varam capetele in nisip si sa visam colorat, in loc sa ne valorizam maxim scurta viata, sa invatam si sa construim cat mai mult, lasand mostenire urmasilor tezaurul de cunostinte care sa-i sustina sa mearga tot mai departe !

– cica „daca lupti impotriva bisericii, esti comunist, marxist, etc” – argumente de „gaga”, n-are nicio legatura una cu alta, Daca stai sa te gandesti, in afara de cateva biserici (unele dintre ele mutate cu costuri mari – achitate de regimul comunist !) cazute pentru ca au stat in calea megalomanicelor proiecte ale lui Ceausescu, Biserica a dus-o foarte bine si pe vremea aceea, trebuia doar sa ciripeasca la Secu, ceea ce aflau la spovedanie ! De fapt, nu este vorba de vreo lupta impotriva cuiva anume, este vorba de aplicare a unor principii democratice privind libertatea de constiinta ! Cica la noi este garantata de Constitutie, dar NUMAI DACA CREZI – ALTFEL TREBUIE SA FACI CERERE SA TI-I SE DEA VOIE SA NU CREZI !, cum este cazul in scolile publice !

– cica „trebuie sa ramanem crestini (ortodoxi) caci altfel ne vor cuceri musulmanii sau alte secte crestine sau pagane !” Asta-i buna, trebuie musai sa alegem intre rau si un rau mai mic ! Pe de alta parte, este democratie, orice credinta este libera daca nu are practici nelegale, dar sa fie imbratisata de adulti si sa fie exercitata in spatii private, nu in cele ale Statului ! Nu ma bucur sa vad cohorte de aiuriti care cred in fantome, inorogi si cai baltati, dar este dreptul lor atata vreme cat nu isi intind tentaculele spre spatiul public !

– in fine, ateistii astia „sunt tot niste credinciosi – credem in Stiinta, si suntem fundamentalisti” – Ha, ha (ca Basescu), asta este tot o idee care are adancimea unei balti de pe asfalt ! Ateistii nu sunt credinciosi deloc, dar nu asta este definitoriu pentru ei, ci ratiunea critica si scepticismul ! Un om realist trebuie sa aplice principii logice si critice in tot ce gandeste si face, in toate domeniile, social, politic, religios, etc ! D-aia politicienii sunt mana in mana cu BOR-atii, pentru ca „turma” gandeste putin si poate fi usor influentata ! Imi aduc aminte ca pana si Ion Iliescu, votat prima oara cu 87% (nu si de mine !) s-a temut sa recunoasca ca este ateu, a fi „liber-cugetator” era un fel de insulta ! Inca un lucru cu fundu-n sus in tara asta, ca d-aia ne si merge asa grozav …

Dupa „Revolutie„, Biserica Ortodoxa a profitat de degringolada societatii (care continua si azi) si a invadat spatiul public cu mii de biserici, incercand sa inlocuiasca indoctrinarea marxista cu cea teologica – ca cica asta este muuult mai buna ! NU DOMNILOR TOVARASI, solutia corecta este libertatea de constiinta, fara nicio stirbire ! Impunerea religiei in scoli este deja un abuz grav impotriva democratiei !

Protestez astazi alaturi de Adrian Paunescu si Laurentiu Margineanu – o tirada din anul 1978 !!!

Sa mai salvam cate ceva din toate,
Sa-i facem vietii ultimul serviciu,
Sa nu lasam al cenzorilor viciu
Sa puna stapanire pe cetate !
Sa ne convingem noi ca se mai poate,
Ca libertatea nu-i un sacrificiu,
Ca pe un vultur nu-l dresezi cu biciul,
Ca „a iubi” nu-i o impietate !

Sa mai salvam din mult prea greaua boala,
Planeta, ori civila ori penala !

Ca muzica nu-i o subversiune,
Ca nu purtam nici dinamita-n lira,
Nici rele ganduri in cuvinte bune,
Ca iarba care creste nu conspira.
Sa ne convingem noi ca se mai poate
Ca libertatea nu-i un sacrificiu,
Ca pe un vultur nu-l dresezi cu biciul,
Ca „a iubi” nu-i o impietate !

Sa mai salvam din mult prea greaua boala,
Planeta, ori civila ori penala !

Versuri: Adrian Paunescu
Voce: Laurentiu Margineanu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s