Cate dimensiuni are Universul ?   Leave a comment

Ca sa nu va las sa fierbeti pana la sfarsitul articolului, va raspund inca de la inceput: NU STIU ! Dar asta inca nu stiu nici savantii, ceea ce ma face la fel de inteligent ca si ei !

Dar haideti sa ne punem putin mintea la contributie: cine sta la baza Cunoasterii, cine este Regina Stiintelor ? MATEMATICA ! Trecand ca si voi prin lungii ani de scoala, m-am intrebat si eu „cine naiba ai inventat tot felul de formule, operatori, leme si teoreme„. Abia cand m-am facut mare mi-am dat seama ca in toate cazurile, matematica a fost dezvoltata sa rezolve probleme practice, nu de dragul sa incurce scolarii si apoi studentii !

Iata un exemplu foarte elocvent cum rezolva geometria problema spatiilor multidimensionale:

– intai a inventat „punctul” – un punct are „0” dimensiuni;

– unind doua puncte desenam un segment de dreapta – o figura unidimensionala;

– unind doua segmente, desenam un patrat – avem deja o figura bidimensionala;

– unind doua patrate desenam un cub – o figura tridimensionala. Figurile in 3 dimensiuni ne sunt foarte familiare, intrucat lumea pe care o experimentam cu organele noastre de simt este tridimensionala. Dar putem merge mai departe ? Fara probleme !

– unind corespunzator varfurile a doua cuburi obtinem o figura in 4 dimensiuni – un hipercub, numit si teseract !

– pe acelasi principiu, putem merge si mai departe, in dimensiunea 5 si 6, etc – dupa cum puteti vedea in clipul urmator:

Desigur, proprietatile figurilor geometrice din dimensiunile superioare pot fi descrise prin ecuatii matematice, adica putem trece in 4 dimensiuni teorema lui Pitagora, de pilda.

Acum, sa vedem ce importanta practica au aceste dezvoltari matematice:

– v-am povestit in alte cateva posturi ca batalia pentru cunoasterea naturii realitatii si a Universului se da la nivelul MICROCOSMOSULUI ! Lumea este imens de mare, dar aceasta colosala constructie se bazeaza pe proprietatile unor particule extrem de mici ! Aici stapaneste Maria Sa Mecanica Cuantica ! Numai ca, in ultimul timp ne-am cam blocat …

– nu este usor de studiat acest „infinit” mic, tehnologia este extrem de complexa. Cu toate eforturile cercetatorilor din ultima suta de ani, in acest moment ne lipsesc cateva piese importante din puzzle ! Dar miza este uriasa, a intelege mataraiele Universului ne-ar face brusc niste titani !

mecanica cuantica ne-a relevat cateva legitati foarte stranii, mi se ridica parul din cap numai cand ma gandesc la ele, iata numai cateva exemple:

– fenomenul „colapsului functiei de unda” – fenomenele cuantice decurg intr-un fel cand sunt calculate in ansamblu si in alt fel cand sunt observate individual  – ca si cand ar lua la cunostinta ca sunt observate !

– fenomenul numit „imperechere cuantica” – daca se emite simultan o pereche de particule, iar ulterior cele doua particule sunt ghidate in directii diferite, s-a constatat ca atunci cand una din particule isi schimba starea, automat cealalta reactioneaza similar INDIFERENT CE DISTANTA LE SEPARA !

– insasi miscarea electronilor pe orbita in jurul nucleului este misterioasa, ei par sa fie si sa nu fie intr-un anumit punct,  in acelasi timp ! Ca si cand ar oscila intre lumea tridimensionala si o alta dimensiune/dimensiuni.

Ei bine, una din cele mai bune explicatii ale acestor fenomene s-ar obtine prin introducerea in calcule a mai multor dimensiuni – se estimeaza ca Universul ar avea de fapt 9 dimensiuni !

Aceste dezvoltari ne-ar putea oferi si explicatia misterioaselor descoperiri din ultimul timp: materia intunecata si energia intunecata (ultima inca in stadiul teoretic) – acestea ocupand 95% din Univers ! Odata stiuta compozitia exacta si natura acestuia, vom putea face predictii privind atat trecutul cat si viitorul Universului, inclusiv cauza Big-Bang. Asta fara sa ne gandim la aplicatiile practice de neinchipuit care vor rezulta de aici… energie pe gratis, calatorii la mari distante prin „gaura de vierme”, etc.

Pana una alta, prima halta este descoperirea (sau infirmarea) particulei Higgs (particula „Dumnezeu”), cea care da masa materiei cunoscute. Asta ar trebui sa se intample in urmatoarele 18 luni. Sa pregatim sampania…

PS:  A propose de matematica, iata inca o legenda destramata:

„Media performanţei elevilor la matematică în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene a fost de 494 de puncte. Rezultatele românilor sunt cu 70 de puncte sub medie. Bulgarii stau ceva mai bine, cu 50 de puncte mai puţin faţă de media UE. În schimb, Finlanda a obţinut cele mai bune rezultate, peste 540 de puncte, urmată de Belgia şi Liechtenstein, cu 536.

Aceste rezultate au fost prezentate într-un raport de către Comisia Europeană, raport în care se recomandă luarea de măsuri în ţara noastră: schimbarea programei şcolare şi mai ales schimbarea modului de predare a matematicii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s