Intimitatea pe net – o iluzie   Leave a comment

Zilele astea au starnit mare emotie pe net vestile ca Facebook-ul urmareste internautii, PE TOTI, nu numai pe cei inregistrati sau logati ! Reprezentantii Facebook au recunoscut, dar „s-au aparat” spunand ca si Google, Yahoo si Microsoft fac uz de aceleasi practici ! Si probabil multi altii… Ce sa spun, ne-au linistit definitiv !

Care sunt metodele utilizate si recunoscute de Facebook:
– odata intrat vreodata pe pagina Facebook, browserul incarca un cookie dedicat (practica curenta si pe alte site-uri);
– daca iti faci si cont si te loghezi, activezi in plus si un „session cookie
– chiar si daca n-ai intrat niciodata pe Facebook, dar ai intrat pe vreo pagina care contine butoanele „share” si „like” este suficient sa intri sub supravegherea Facebook !

Aceste cokies, raporteaza date privind activitatile utilizatorului, inclusiv ora la care ai accesat site-ul, adresa web pe care te afli, IP-ul, rezolutia ecranului, sistemul de operare, versiunea browser-ului folosit, etc. Facebook stocheaza datele din ultimile 90 de zile si le prelucreaza statistic pentru a-si optimiza sistemul propriu. Asta nu exclude transferul datelor la cererea autoritatilor legale – daca se cere.

Datele retinute de browsere sunt inregistrate si instrainate automat, dar mai sunt si multe altele care sunt divulgate constient (dar neglijent !) completand survey-uri, diverse formulare de inregistrare, participarea la diverse campanii pe net, etc. Nu mai vorbesc de diversi virusi sau pseudovirusi instalati constient sau nu, care nu fac decat sa fure date personale (de pilda diverse bare care se instaleaza in browser).

Pe scurt, ESTE EXTREM DE USOR a va face un potret informatic (si probabil si personal) atat pentru „aveniti” cat si pentru neaveniti ! Va imaginati ce poate face SRI sau, mai mult, ce poate CIA sau alte institutii cu acronime din 2-3 litere.

Desigur, exista metode pentru a limita cat de cat scurgerile de informatii pe net, iata cateva din acestea:

– utilizati un browser discret, asa cum este XeroBank, o versiune Mozila Firefox modificata, il puteti descarca de AICI sau utilizati Ultrasoft, un browser foarte secretos care cripteaza traficul, sterge istoricul, mascheaza IP-ul, etc.
– utilizati un proxy pentru a va ascunde pozitia pe net (Utilizati celebrul Tor sau mai vedeti pe aici: Proxy.org)
– bineinteles, evitati site-urile „deochiate” inclusiv de warez, si in general cele care cer inregistrare;
– creati (utilizand un IP public anonim) o adresa de mail „de manevra” pentru accesul pe site-urile care necesita inregistrare;
– nu utilizati optiunea „memoreaza parola” oferita de browsere;

Adevarul este ca pe mine ca cetatean onest, ma intereseaza mai putin culegerea de informatii statistice fara voia mea, critice sunt cazurile in care se scurg informatii personale, precum date despre conturile bancare .. 🙂 !

Reclame

Posted 20 Noiembrie 2011 by Liviutz in Si altele..

Tagged with , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s