Universul a fost creat din NIMIC !   Leave a comment

Stephen Hawking este unul dintre putinii fizicieni a cărui notorietate poate fi comparată cu cea a lui Albert Einstein. Ideile sale avangardiste (multe s-au adeverit !) au provocat stupoare in randul marelui public si controverse in randul oamenilor de stiinta.

In best-seller-ul publicat in 2010The Grand Design„, faimosul om de stiinta sustine ca datorita legilor Universului acesta poate fi creat din … NIMIC. Mai exact spus, Universul poate fi creat din VID !

Aceasta idee a socat publicul, obisnuit ca toate fenomenele sa aiba precursori in timp, spatiu si materie. Ei, aici este buba, acest model de gandire este apanajul oamenilor obisnuiti, fizicienii si matematicienii sunt obisnuiti sa concluzioneze ca ceea ce este posibil matematic va fi posibil si in realitate  – indiferent cat de contra-intuitiv ne pare oamenilor simpli !

Sa intrebi ce a fost „inainte” si cum de era spatiul gol – deja a devenit rasuflat, daca-si mai pune cineva intrebarea asta, sa afle acum si aici ca Big-Bang A CREAT SPATIUL SI TIMPUL, deci aceste intrebari n-au sens. Iata ca a venit momentul sa acceptam si ultima idee, aceea ca materia a fost creata din NIMIC.

Concluzia ca vidul nu inseamna chiar „nimic” vine ca o consecinta a mecanicii cuantice – principiul incertitudinii afirma, printre altele,  ca nu se poate cunoaste exact energia unui sistem, deci nici VIDUL NU POATE AVEA ENERGIE FIX ZERO ! Ar insemna ca din vid ar putea fi extrasa cumva energie ! Fizicienii s-au pus la treaba si au postulat in urma cu 41 de ani ca un experiment tip „Casimir” ar putea genera fotoni din vid la viteze apropiate de viteza luminii.

Pe scurt, privind efectul Casimir clasic: intre doua placi (oglinzi) metalice foarte apropiate plasate in vid intr-un camp de radiatii, apare un efect de atractie datorat presiunii exercitate de densitatea de energie mai mica dintre placi fata de densitatea mai mare din exterior. Fenomenul, prezis teoretic in 1946 de Hendrik Casimir si Dirk Polder a fost verificat experimental in 1958 de Marcus Spaarnay.

In versiunea modernizata numita efect Casimir dinamic, era postulata captarea din vid a unor efemere particule nucleare in cazul in care cele doua oglinzi se deplasau cu viteze relativiste. Bineinteles, aceste viteze nu puteau fi atinse fizic, dar  Chris Wilson de la” Chalmers University of Technology ” din Gothenburg, Suedia, utilizand o singura oglinda, a gasit o metoda electrica alternativa utilizand un oscilator supraconductor care misca un electron pana la un sfert din viteza luminii. Aceasta viteza a fost suficienta pentru a fi captati din vid fotoni „fantomatici”, care au fost apoi emisi ca fotoni reali ! Pe scurt, a fost extrasa energie din NIMIC ! In plus, aceasta energie a vidului ar putea fi acea invizibila „energie intunecata” care produce expansiunea accelerata a Universului !

Iata ca Hawkings a avut inca o data dreptate, insusi Universul ar fi putea fi creat din nimic. Si cine stie cate surprize ne va mai rezerva pentru viitor „INFINITUL MIC„, acolo unde scormoneste mecanica cuantica !

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s