Asalt asupra lui Marte – una calda, alta rece   Leave a comment

Luna aceasta, eforturile „pamantesti” indreptate spre planeta Marte au inregistrat intai un esec apoi un succes.

Afisul promotional al misiunii Phobos-Grunt (sursa: Roscosmos)

Sa incepem cu vestile proaste:  misiunea ruseasca Phobos-Grunt lansata din Kazahstan pe 8 noiembrie, in valoare de 165 de milioane de dolaria esuat,  dupa detasarea de racheta purtatoare,  busterele destinate plasarii pe traiectoria corecta nu s-au aprins. Inginerii rusi au pierdut contactul cu sonda, care a ramas pe o orbita joasa, cu riscul de a se prabusi pe Pamant. Cateva zile s-a incercat reluarea legaturii, pana cand rusii au ridicat steagul alb, declarandu-se neputiniciosi – prilej pentru Medvedev sa-i ameninte cu sanctiuni.

Misunea avea un program ambitios, trebuia sa lanseze un satelit chinezesc in jurul lui Marte, sa aterizeze pentru a colecta probe pe Phobos satelitul lui Marte, apoi sa se intoarca pe Pamant in august 2014. Din pacate, misiunea s-a impiedicat la pasul 3, dupa lansare si detasarea de racheta purtatoare pe o orbita joasa, motoarele trebuiau sa se aprinda si sa plaseze sonda pe o orbita inalta in jurul Terrei – eveniment care nu s-a intamplat,  sonda intrand in „silenzio-stampa” !

In mod nesperat, in 23 noiembrie, o statie de urmarire a satelitilor a Agentiei Spatiale Europene aflata in vestul Australiei, a anuntat ca a receptionat transmisiile sondei. A doua zi, aceeasi statie a raportat reluarea contactului, prilej cu care au fost receptionate cateva date telemetrice care ar trebui sa contribuie la diagnosticarea defectiunilor sondei.  Imediat dupa aceea, un cercetator rus implicat in program a afirmat ca sonda este in stare de functionare si acum se pune problema stabilirii unei noi destinatii, pentru ca fereastra spre Marte s-a inchis.

S-a vehiculat posibilitatea explorarii unui meteorit de dimensiuni importante care orbiteaza in apropierea Terrei.  Sa asteptam desfasurarea evenimentelor, sperand ca rusii isi vor mai repara din greseli si vor valorifica pana la urma un efort asa de costisitor…

Vestile bune vin de la NASA.  Pe 25 noiembrie, „roverul” spatial Curiosity a fost lansat cu succes de uriasa racheta Saturn V, de la Cape Canaveral. Robotul Mars Science Laboratory (MSL), poreclit Curiosity, in greutate de aproape o tona (de doua ori mai mare decat cele 2 roverele anterioare de mare succes, Spirit si Opportunity) va calatori 8 luni si jumatate pana la Marte si va ateriza intr-un crater ecuatorial, la poalele unui munte inalt de 5 km.

Curiosity (credit: NASA)

Roverul este dotat cu 17 camere video de inalta rezolutie si cu 10 instrumente diferite, avand capacitatea sa colecteze si sa analizeze probe de roca, sol si atmosfera ! Locul aterizarii a fost ales pentru ca au fost identificate fotografic formatiuni sedimentare provenind din cursuri de apa – in consecinta aici existand cele mai bune sanse pentru identificarea potentialelor fosile ale unor microorganisme.

O alta determinare din acelasi registru urmareste  stabilirea originii metanului din atmosfera – este oare el de origine geologica sau de origine biologica ?

Curiosity este alimentat de catre un generator nuclear pe baza de plutoniu, fapt care i-ar putea extinde functionarea pana la 10 ani ! Fratii lui mai mici au scris pagini de neuitat pe planeta rosie, depasind mult asteptarile specialistilor – speram ca si aceasta misiune sa fie un succes deplin pentru stiinta, raspunzand la intrebari fundamentale: – este oare Viata un fenomen uzual oriunde conditiile o permit ? Formele de viata au pretutindeni aceleasi caracteristici de baza ? Mai mult, este posibil ca viata de pe Terra sa aiba ca origine viata de pe Marte ?

Caci vorba lui Doug McCuisition, directorul Programului de explorare a planetei Marte de la NASA: „-Science-fiction-ul de ieri este un fapt astazi !

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s