Declaratia de la Alba Iulia – 1 dec. 1918   Leave a comment

De cele mai multe ori, cunoastem istoria potrivit interpretarilor istoricilor (fiecare cu nuantele lui), poate ca asta nu este totdeauna o idee buna, pe principiul „Traduttore, traditore !

Proclamatia de la Alba Iulia (sursa: wikipedia.org)

Va invit deci sa lecturati textul Declaratiei de la Alba Iulia citita de episcopul greco-catolic Iuliu Hossu in fata celor 100.000 de participanti la adunare. Ulterior, a dus Declaratia la Bucuresti si a inmanat-o MS Ferdinand I.

Rezoluțiunea Adunării Naționale de la Alba Iulia din 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918

I. Adunarea Națională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba-Iulia în ziua de 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea Națională proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul cuprins între râurile Mureș, Tisa și Dunăre.

II. Adunarea Națională rezervă teritoriilor sus indicate autonomie provizorie până la întrunirea Constituantei aleasă pe baza votului universal.

III. În legătură cu aceasta, ca principii fundamentale la alcătuirea noului Stat Român, Adunarea Națională proclamă următoarele:

Deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc.

Egală îndreptățire și deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din Stat.

Înfăptuirea desăvârșită a unui regim curat democratic pe toate tărâmurile vieții publice. Votul obștesc, direct, egal, secret, pe comune, în mod proporțional, pentru ambele sexe, în vârstă de 21 de ani la reprezentarea în comune, județe ori parlament.

Desăvârșită libertate de presă, asociere și întrunire, libera propagandă a tuturor gândurilor omenești.

Reforma agrară radicală. Se va face conscrierea tuturor proprietăților, în special a proprietăților mari. În baza acestei conscrieri, desființând fidei-comisele și în temeiul dreptului de a micșora după trebuință latifundiile, i se va face posibil țăranului să-și creeze o proprietate (arător, pășune, pădure) cel puțin atât cât o să poată munci el și familia lui. Principiul conducător al acestei politici agrare e pe de o parte promovarea nivelării sociale, pe de altă parte, potențarea producțiunii.

Muncitorimei industriale i se asigură aceleași drepturi și avantagii, care sunt legiferate în cele mai avansate state industriale din Apus.

Preotul Iulian Hossu citind Declaratia (foto: wikipedia.org)

IV. Adunarea Națională dă expresie dorinței sale, ca congresul de pace să înfăptuiască comuniunea națiunilor libere în așa chip, ca dreptatea și libertatea să fie asigurate pentru toate națiunile mari și mici, deopotrivă, iar în viitor să se elimine războiul ca mijloc pentru regularea raporturilor internaționale.

V. Românii adunați în această Adunare Națională salută pe frații lor din Bucovina, scăpați din jugul Monarhiei austro-ungare și uniți cu țara mamă România.

VI. Adunarea Națională salută cu iubire și entuziasm liberarea națiunilor subjugate până aici în Monarhia austro-ungară, anume națiunile: cehoslovacă, austro-germană, iugoslavă, polonă și ruteană și hotărăște ca acest salut al său să se aducă la cunoștința tuturor acelor națiuni.

VII. Adunarea Națională cu smerenie se închină înaintea memoriei acelor bravi români, care în acest război și-au vărsat sângele pentru înfăptuirea idealului nostru murind pentru libertatea și unitatea națiunii române.

VIII. Adunarea Națională dă expresiune mulțumirei și admirațiunei sale tuturor Puterilor Aliate, care prin strălucitele lupte purtate cu cerbicie împotriva unui dușman pregătit de multe decenii pentru război au scăpat civilizațiunea de ghiarele barbariei.

IX. Pentru conducerea mai departe a afacerilor națiunei române din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, Adunarea Națională hotărăște instituirea unui Mare Sfat Național Român, care va avea toată îndreptățirea să reprezinte națiunea română oricând și pretutindeni față de toate națiunile lumii și să ia toate dispozițiunile pe care le va afla necesare în interesul națiunii.

PS: Unul din argumentele pro-religioase, in special ale Bisericii Ortodoxe, este ca a fost „pastratoarea neamului„. Este partial adevarat, dar asta s-a intamplat mai curand prin forta imprejurarilor:

– manastirile erau foarte bogate, cel putin la nivelul boierilor din acele vremuri;

– 99% din populatia tarii era analfabeta, in manastiri erau cei „stiitori de carte” care puteau sa aiba initiative de natura politica;

– inatii prelati faceau parte din clasa conducatoare, fiind mereu la dreapta puterii politice (oricare ar fi fost ea) intr-o relatie de simbioza, protejandu-si reciproc interesele ! Asa a fost in toate epocile, si in feudalism, si in dictatura carlista, dictatura legionara, dictatura comunista !

Tocmai acest oportunism imi repugna, si acesta s-a concentrat, normal, la Biserica Ortoxa majoritara, care a incercat (si reusit) mereu sa-si mareasca bogatia si influenta fara niciun scrupul crestin, atat in randul mirenilor cat si impotriva bisericilor concurente, chiar si in regimul comunist – despre care clameaza unii ignoranti cum ca ar fi persecutat credinciosii. Ca nu i-a incurajat este adevarat, dar eu stiu bine ca in oraselul meu de provincie erau 3 lideri, Primarul, Popa si Securistul iar slujbele se tineau nestingherit ca si astazi – cei drept popa mai era nevoit sa cante din cand in cand  „sa le dea Dumnezeu putere si sanatate conducatorilor nostri Nicolae si Elena Ceausescuuuuuu”.

Realitatea este ca regimul comunist a persecutat, nu religia, ci anumite persoane care nu s-au inchinat regimului, si acelea au fost foarte putine… aceia merita sa fie pomeniti ! Cei mai tineri trebuie sa stie ca vreun deceniu, multi romani nu s-au predat, unii au fost inchisi, dar altii au luptat prin munti, dar fara sprijin din afara, a fost inutil.. Era imposibil sa te opui uriasului tavalug rusesc !

Asta este cu biserica „nationala”… Dar sa va mai zic una, ca este legata de Marea Unire. Iata fragmente din biografia preotulului greco-catolic Iuliu Hossu – cel care a citit Declaratia Marii Uniri:

Iuliu Hossu s-a născut în comuna Milașul Mare, comitatul Cluj, din părinții Ioan- preot, și Victoria, născută Măriuțiu. Își face studiile în satul natal, apoi la Gimnaziul luteran de la Reghin, la Liceul romano-catolic, la Târgu Mureș, apoi la Liceul Confesional din Blaj. În 1904 și-a început studiile teologice, fiind trimis în scurt timp la Colegiul De Propaganda Fide din Roma. În 1906 a primit titlul de doctor în Filosofie, iar în 1910 cel de doctor în Teologie. În ultimul an de studii, la 27 martie 1910, este hirotonit preot.

Întors în țară, a activat la Lugoj pe rând ca protocolist, arhivar, bibliotecar, apoi vicar și secretar episcopesc. În anul 1914, îl aflăm pe front, în calitate de preot militar, unde alină suferințele celor răniți aflați în spitale și săvârșește slujbe la înmormântarea morților. Pe front militează printre soldați ideea înfăptuirii unității naționale a românilor. Această activitate îi va fi recunoscută de Marea Adunare Națională de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918.

In perioada interbelica, in calitate de senator de drept în Parlamentul României Mari, episcopul Iuliu Hossu a apărat suveranitatea și integritatea țării împotriva revizionismului vremii. Anii 1940-1944, ani în care Ardealul de Nord s-a aflat sub administrație maghiară, l-au prins pe Iuliu Hossu la Cluj. Tot acolo s-a aflat și în perioada de început a regimului comunist (1945-1948).

Fotografia din dosarul de la Securitate (foto: wikipedia.org)

In timpul ocupatiei rusesti de dupa 1944, s-a opus cu eroism la mascarada autointitulată „întoarcerea credincioșilor greco-catolici români la Biserica Ortodoxă”. La 1 octombrie 1948, a dat un Decret de Excomunicare a participanților la Adunarea de la Cluj, a celor 37 de preoți greco-catolici, care urmau să hotărască ruperea greco-catolicilor români de Biserica Romei, la ordinul lui Stalin și al slugilor sale din România.

La 28 octombrie 1948 a fost arestat și dus la vila patriarhală de la Dragoslavele, unde a fost ținut închis, sub pază, ca și ceilalți episcopi greco-catolici arestați, în foame și frig. Atât autoritățile comuniste cât și conducerea Bisericii Ortodoxe Române, patriarhul Iustinian Marina personal, i-au propus scaunul de mitropolit al Moldovei, în schimbul renunțării la credința catolică. Refuzând trecerea la ortodoxie, Episcopul Iuliu Hossu a fost transferat mai întâi la Mănăstirea Căldărușani, iar în 1950, la penitenciarul din Sighet.

În anul 1955, a fost dus la Curtea de Argeș, iar în anul 1956, la Mănăstirea Ciorogârla, apoi din nou la Căldărușani, unde a stat cu domiciliu obligatoriu până la sfârșitul vieții. Aici, s-a consacrat rugăciunii, meditației și unei munci dificile, în clandestinitate, pentru viitorul Bisericii Greco-Catolice, interzise. La 28 aprilie 1969, a fost numit cardinal „in pectore” de către Papa Paul al VI-lea pentru că datorită regimului din acea vreme o astfel de titulatură, făcută public, i-ar fi făcut rău.

A murit în 28 mai 1970, la Spitalul Colentina din București, ultimele lui cuvinte fiind: „Lupta mea s-a sfârșit, a voastră continuă”. La căpătâiul său a stat cel care a devenit următorul Cardinal român, Episcopul Alexandru Todea. Mormântul său se află în Cimitirul Bellu catolic. Este autorul unor tulburătoare Memorii.

Ei, asta suna cu adevarat a biografie de martir al neamului, nu-i asa ? Pe el chiar l-au persecutat, nu-i asa ? Pentru asta, are respectul meu ateu ! Fie-i numele neuitat !

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s