Eclipsa de luna – 10 decembrie   Leave a comment

Mecanismul unei eclipse

Pe 10 decembrie se va produce o eclipsa totala de luna (umbra Pamantului este proiectata pe Luna), din pacate de la noi nu se va vedea decat partial – si asta daca avem noroc de vreme buna si de o pozitie de ses !

Eclipsa se va putea observa complet din Australia si Asia, la noi Luna va rasari la ora 16.30 – adica exact momentul de maxim, dar va fi la orizont si vreo ora nu se va vedea in orase si in zone cu relief denivelat. Pana la ora 18.18, eclipsa se va afla in faza de umbra, iar faza finala de penumbra va dura pana la ora 19.30.

Eclipsa va dura in total 5 ore si 56 de minute iar faza de „totalitate” va dura 51 minute si 8 secunde.

Poate va intrebati de ce un obiect are umbra si penumbra: din cauza ca Soarele nu este o sursa punctiforma de lumina, optic se spune ca are un diametru unghiular mare  !

Desi viteza de inaintare a Lunii prin umbra Pamantului este aproximativ constanta (1 km/secunda), durata unei eclipse este variabila in functie de distanta relativa intre Pamant si Luna in momentul eclipsei – putand depasi 6 ore in total.

Imaginea Lunii nu dispare complet in timp ce trece prin umbra datorita refractiei luminii solare in atmosfera terestra. Dacă Pamantul nu ar avea atmosfera, Luna s-ar intuneca aproape de tot, ramanand iluminata doar prin difractie. Culoarea Lunii este roscata pentru ca lumina venita de la Soare trece prin atmosfera Pămantului.  Acelasi efect are loc si la apus si la rasarit, cand Soarele se vede roscat pentru ca lungimile de unda mai mari se propaga mai bine. Cantitatea de lumina refractata depinde de cantitatea de praf din atmosfera.

In fiecare an sunt cel putin 2 eclipse lunare. Daca se cunoaste data si ora unei eclipse poti prezice urmatoarele eclipse folosind cicluri ale eclipselor precum este ciclul Saros. Spre deosebire de o eclipsa solara care poate fi văzuta numai de o relativ mica parte a planetei, o eclipsa lunara poate fi vazuta din toate zonele in care este noapte.

Anunțuri

Posted 5 Decembrie 2011 by Liviutz in Si altele.., Stiinta

Tagged with , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s