Pe Marte – mai aproape de adevar   Leave a comment

Multi ani misiunile automate spre Marte au fost ghinioniste, fie dispareau cu totul, fie se pierdea contactul cu cele „amartizate” – cum a fost cazul a doua misiuni rusesti consecutive. Ghinionul rusilor pare sa persiste, tocmai au pierdut misiunea Phobos-Grunt, dar NASA a trecut cu mare succes peste piaza rea odata cu misiunea Spirit-Opportunity.

Cei doi roboti gemeni ajunsi pe Marte in ianuarie 2004 pentru o misiune de 3 luni, au depasit si cele mai optimiste asteptari ! Spirit a inghetat anul trecut (la propriu !) si nu a mai putut fi repus in functiune, dar Opportunity transmite in continuare date importante ! Volumul foarte mare al acestora face ca datele sa fie analizate cu oarecare intarziere, astfel ca miercuri NASA ne-a facut o placuta surpriza publicand o imagine din 12.07.2011, imagine care se constituie in cea mai buna dovada de pana acum privind existenta unor ape curgatoare in trecutul lui Marte !

Marte, 12.07.2011, Opportunity (foto: nasa.gov)

Este vorba de o depunere alba, regulata, ce pare a fi gips, un sulfat hidratat de calciu, formatiune tipica depunerilor de calciu provenite din rocile prin care curge apa.
In context, sa amintim ca profesoara Catherine Weitz, de la Institutul de Planetologie (SUA) a apreciat ca in anumite imagini preluate de Opportunity in apropierea craterului Endeavour par sa fie smectite – un amestec de siliciu cu aluminiu, fier si magneziu care se formeaza in apa cu aciditate neutra. De asemenea, anul trecut, specialisti germani au gasit urme asemanatoare unor canale in regiunea Melas Chasma.

Totul sugereaza ca pe Marte a existat o perioada geologica in care atmosfera era densa si exista apa in stare lichida intocmai ca pe Pamant. Marea provocare este sa descoperim fosile ale unor vietuitoare cat de simple, si de aceea roverul gigant Curiosity a fost lansat in noiembrie tocmai in regiunea craterului Endeavour, se pare ca miniclimatul din acesta zona a sporit sansele aparitiei si prosperarii vietii.

Ca sa ramanem obiectivi trebuie sa mentionam ca in 2008, Andrew Knoll, profesor la Universitatea Harvard si membru al echipei de cercetatori NASA, a afirmat ca apa care a existat, candva, la suprafata solului de pe planeta Marte a fost prea acida si prea sarata pentru a permite aparitia vietii, potrivit descoperirilor robotilor Spirit si Opportunity. Dar Marte este o planeta mare, chiar si acum exista banchize vizibile la poli !

Marte este o planeta aflata la limita zonei Goldilocks in jurul Soarelui, dar dintr-o cauza inca necunoscuta si-a pierdut magnetosfera – asa cum are Terra. Fara protectia campului magnetic propriu, vantul solar a ionizat si smuls atmosfera, provocand un dezastru ecologic, rezultand planeta desertica pe care o vedem astazi. Dar faptul ca odata a fost propice vietii, constituie o sansa extraordinara de a lamuri o dilema fundamentalaeste viata un fenomen comun sau unul rarisim ?

Opportunity gaseste ceva interesant in desertul martian (foto: nasa.gov)

Anunțuri

Posted 9 Decembrie 2011 by Liviutz in Stiinta

Tagged with , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s