Apel la ratiune !   Leave a comment

In conditiile in care sute de amendamente la proiectul de Buget National pe 2012 vizeaza suplimentarea fondurilor alocate Bisericii, ASUR – Asociatia Secular-Umanista din Romania face un apel la Parlament pentru corecta cantarire a prioritatilor – mai ales in aceste vremuri de criza, in care multi romani traiesc de pe o zi pe alta.

400 milioane de euro ingropati de catre BOR (foto: trombon.ro)

Iata comunicatul ASUR:

Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) face un apel către toți membrii legislativului, indiferent de partidul din care fac parte, să stopeze finanțarea de către stat a cultelor religioase și să redirecționeze către Educație și Sănătate fondurile astfel eliberate.

An de an, sute de milioane de lei din bugetele autorităților de stat, centrale și locale, sunt deturnate de la nevoile reale ale țării spre a se cumpăra „bunăvoința” ierarhilor bisericești. An de an, deși Sănătatea este sub-finanțată, deși salariile profesorilor sunt reduse, deși se închid nenumărate școli și spitale, BOR și celelalte cultele religioase cunosc un tratament privilegiat, cu toate că:

 • dispun de o avere estimată la peste 3 miliarde de euro și obțin profituri consistente din activitățile economice desfășurate
 • beneficiază de scutiri extensive de taxe și impozite și de monopol în domeniul comercializării obiectelor de cult
 • încasează importante sume de bani fără a emite documente fiscale
 • nenumărate biserici și mânăstiri nu-și achită minimul de datorii fiscale către Stat, în multe cazuri având întârzieri de ani de zile (vezi cazul recent semnalat de presă al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Tomisului)
 • pentru activități de asistență socială folosesc doar o foarte mică parte a banilor primiți de la stat; de exemplu, conform rapoartelor de activitate ale BOR, în 2009 și 2010, Biserica Ortodoxă a cheltuit pentru „activitatea social-filantropică” doar cca. 10% din subvențiile bugetare primite.

Care sunt prioritățile României pentru 2012 ? Ce alegem, medici bine plătiți sau preoți bine plătiți? Un învățământ performant sau încă 100 de noi biserici? Este interesant că parlamentarii par să se preocupe mai mult de biserici decât de spitale; au depus vreo 600 de amendamente pentru a obține bani pentru biserici, dar numai 80 pentru suplimentarea finanțării spitalelor.” a declarat Toma Pătraşcu, vicepreşedinte ASUR.

Pentru a înțelege mai bine amploarea sumelor irosite anual prin finanțarea cultelor și pentru a avea un termen de comparație reamintim că:

 • Statul plătește salarii, impozite, asigurări de sănătate și contribuții sociale pentru aproximativ 46.000 de reprezentanți ai cultelor (cca. 17.000 de preoți, 19.000 aparținând „personalului neclerical” și 10.000 de profesori de religie), un număr aproximativ egal cu cel al medicilor din România
 • Fondurile bugetare alocate anual pentru plata preoților și a celorlalți reprezentanți ai bisericilor sunt de cca. 750 milioane de lei (aprox 172 milioane de euro),
 • Pentru comparație, acești bani ar permite:
  • creșterea cu cca. 60% a salariilor medicilor sau
  • construirea, în numai doi ani, a unui spital regional de urgență sau
  • reabilitarea secțiilor de obstetrică-ginecologie și neonatologie din 60 de spitale  sau
  • realizarea anuală a 25 km de autostradă sau
  • acordarea, gratuită, a unui laptop performant fiecarui copil care începe școala

Să nu uităm: În România sunt 18.300 de biserici; doar 4.700 de şcoli generale stau la dispoziţia copiilor!

Reclame

Posted 12 Decembrie 2011 by Liviutz in Si altele..

Tagged with , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s