Latul se strange pentru bosonul Higgs !   Leave a comment

In cadrul unui seminar stiintific tinut la CERN – Geneva saptamana trecuta, au fost anuntate ultimele rezultate ale febrilei vanatori ale particulei-Dumnezeu, identificarea particulei Higgs ar fi de o importanta comparabila cu relativitatea lui Einstein !

Bosonul Higgs joaca un rol important si in cosmogonie, se pare ca el ar fi cauza "slabiciunii" fortei gravitatiei fata de celelalte 3 forte !

Am mai scris pe aceasta tema, punctez ideile principale:

– preconizata teoretic inca din 1964 de fizicianul scotian Peter Higgs, aceasta particula are cel putin doua semnificatii colosal de importante – valideaza actuala viziune asupra sistemului particulelor fundamentale al Modelului Standard si explica un fenomen pe cat de comun pe atat de misterios- de ce materia are masa !

-se pare ca aceste particule formeaza un camp atotcuprinzator similar unei panze de paianjen, celelalte particule fiind incetinite de interactiunea cu bosonii Higgs – astfel aparand efectul de masa !

– pana de curand, tehnologia umana nu atinsese performanta necesara depistarii acestei particule, fiind necesare ciocniri la acceleratii foarte apropiate de viteza luminii, de pilda acceleratorul american TEVATRON n-a urcat decat pana la 120 GeV. Dar de cativa ani avem colosalul experiment international de la CERN, care in 2011 a urcat usor-usor spre domeniile energiilor unde ar fi trebuit sa apara fantomaticul Higgs.

Iata care este stadiul actual al experimentelor:

– in cursul anului 2011, la CERN, in cadrul experimentelor paralele ATLAS si CMS s-au cules date considerate ca „promitatoare„, date care au intrat in etapa de analiza statistica. Trebuie stiut ca tehnologia utilizata este la limita superioara, aceste particule fiind efemere si extrem mici, practic nefiind inregistrate direct ci indirect, prin intermediul efectelor lor ! La aceasta sensibilitate uriasa apar inerent si semnale false, care trebuie filtrate prin diverse tehnici, in final precizia rezultatelor trebuind sa se incadreze in limite statistice acceptabile.

Acul din carul cu fan: care din aceste traiectorii este cea a particulei Higgs ?

– cu ocazia seminarului de care vorbeam la inceput, s-a comunicat ca experimentul ATLAS a depistat „evenimente” in intervalul 116-130 GeV, iar experimentul CMS a depistat evenimente in intervalul 115-127 GeV – fapt imbucurator, caci arata ca rezultatele ambelor experimente sunt convergente – indicand o masa a bosonului Higgs in jur de 125 GeV !

– problema este ca precizia rezultatelor obtinute nu a crescut suficient pentru a trage concluzii definitive, fiind necesare inca aproximativ 6-12 luni pentru rezultate mai precise !

Trebuie apreciat pana la ce culmi a ajuns inteligenta umana in asa putin timp, fiind foarte aproape sa deslusim din ce este compus Universul la nivel fundamental – adica la nivelul particulelor cu adevarat indivizibile si al fortelor fundamentale ! In ritmul acesta, nu ne mai trebuie decat cel mult 100 de ani pentru a afla si raspunsul la intrebarea ultima: „Ce fenomen a nascut Universul?”

Pe de alta parte, in secolul XXI inca mai mor oameni in numele unor false zeitati, luna trecuta, in Arabia Saudita a mai fost executata o „vrajitoare„!

In context, m-am plictisit de ignoranta „jurnalistilor” de la principalele portaluri de stiri care tot mai folosesc in articole sintagma „Particula lui Dumnezeu”! Bai fratilor, va mai spun o data povestea, poate ca o sa va aflati si voi cum stau lucrurile:

Bosonul Higgs a fost numit „particula-dumnezeu” (si NU  „particula lui dumnezeu” !) de către laureatul premiului Nobel, Leon Lederman. De fapt, in textul trimis spre publicare el a folosit expresia „‘the goddamn particle” (=aceasta particula blestemata ! ) – aluzie la faptul ca aceasta particula era atat de greu de identificat – dar editorul lui l-a „cenzurat” scriind „god-particle” (=particula-dumnezeu) ! Acest lucru a fost relatat de insusi Peter Higgs ! Dupa cum se vede, termenul n-are nicio conotatie religioasa, fiind doar o exclamatie de naduf a carei forma neaosa n-a putut fi publicata ca atare in scortosul mediu academic britanic !

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s