Anul 2011 in fizica   Leave a comment

Este momentul analizelor anului precedent, 2011 a fost un an extraordinar in fizica ! Sa vedem – foarte pe scurt – topul celor mai importante evenimente ale domeniului, in opinia New Scientist:

Particula Higgs ia nastere din ciocniri cuantice

  1. Neutrinul „super-luminic” ar putea fi un indiciu al unei noi realitati fizice.

Mai curand decat un „demolator” al legilor cunoscute ale fizicii, fenomenul raportat de fizicienii implicati in experimentul Opera ar putea avea o alta semnificatie – aceea sa reprezinte prima strafulgerare in domeniul misterios al „extradimensiunilor” !

  1. Particula Higgs deschide noi perspective in fizica

Doua experimente independente derulate la LHC Geneva au raportat simultan dovezi ale existentei ultimei particule lipsa din Modelul Standard. Actualmente se desfasoara activitati de rafinare a preciziei valorii masei particulei Higgs, finalizarea acestora fiind asteptata in prima jumatate a anului 2012.

  1. Misteriosul semnal raportat de acceleratorul Tevatron de la Fermilab.

In aprilie 2011, experimentul CDF de la Fermilab a raportat urmele unei noi particule care ar putea indica o noua forta a naturii (alaturi de cele 4 cunoscute) ! Dar in iunie, echipa experimentului rival Dzero a afirmat ca nu a regasit semnalul cautat in datele corespunzatoare mentionate de CDF. Ulterior, in decembrie 2011, purtatorul de cuvant al CDF a afirmat ca 5 echipe de cercetatori cauta febril solutionarea discrepantei dintre cele doua afirmatii, rezultatele trebuind sa apara in prima parte a anului 2012.

  1. Doua noi elemente chimice super-grele completeaza tabelul lui Mendeleev.

Doua noi elementele chimice „sintetice”  Fleroviu (114) si Livermoriu (116) au fost adaugate oficial in Tabelul periodic al elementelor – inca un pas spre atingerea unui ideal al chimistilor.

Generarea fotonilor din "vid" prin efect Casimir

  1. Lumina aparuta din spatiu „vid”.

In 2011 a fost demonstrata o mai veche predictie teoretica, poti obtine „ceva” din „nimic” – atata vreme cat te deplasezi cu viteze apropiate vitezei luminii (sau din experimente care simuleaza aceste conditii) !

  1. De ce pielea este o lentila mai buna decat sticla.

Lumina care trece prin piele este concentrata mai precis decat daca ar fi trecut prin lentile de sticla ! Fenomenul este legat de trecerea anumitor frecvente luminoase prin medii mai opace decat sticla si reconstituirea (utilizand o matrice de corespondente) a caracteristicilor razelor incidente in mod mai precis decat in cazul lentilelor clasice.

  1. Anomalia antimateriei descoperita la LHC indica catre o noua fizica.

Unele din experimentele LHC Geneva au pus in evidenta diferente privind modul in care se descompun particulele de materie si antimaterie – diferente care pana in acest moment nu pot fi explicate de Modelul Standard. Diferentele dintre vitezele de descompunere ale materiei si antimateriei inregistrate experimental de catre LHC sunt de 8 ori mai mari decat prevede actualul Model Standard !

Prigorie, una din speciile de pasari care se orienteaza utilizand mecanica cuantica

  1. O a doua confirmare a caracterului sezonal al interactiunilor cu materia intunecata.

Echipa cercetatorilor din experimentul CoGeNT (Minnesota) a confirmat caracterul sezonal al interactiunilor cu materia intunecata – raportata anterior in experimentul DAMA (Gran Sasso), rezultatele parand sa indice o particula cu masa ridicata (si energie slaba) asociata cu materia intunecata (ipotetica WIMPs). Totusi, alte doua experimente derulate de laboratorul Gran Sasso, bazate pe alte substante receptoare, nu au raportat interactiuni corespunzatoare.

  1. „Big Snap” – o noua varianta privind sfarsitul Universului.

Max Tegmark de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts afirma ca „Big Snap” este fenomenul care va rezulta din expansiunea accelerata a Universului combinata cu legea conservarii informatiei specifica mecanicii cuantice. Materia va incepe sa se „desire”, Universul se va „defecta” intocmai ca un computer care ruleaza in criza de memorie !

  1.  Unele pasari se orienteaza utilizand o busola care utilizeaza un principiu cuantic.

Erik Gauger de la Universitatea Oxford a reusit sa demonstreze o teorie conform careia unele specii de pasari utilizeaza o busola care are ca principiu de functionare interactiunea campului magnetic terestru cu electroni aflati in stare de cuantum entanglement (cuplare cuantica). In mod exceptional, s-a constatat ca mecanismele biologice ale unei specii de pasari europene (prigorie) reusesc sa mentina cuplarea cuantica a doua particule pana la 100 de milisecunde, cu 20 de milisecunde mai mult decat s-a reusit in laborator !

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s