Odiseea spatiala continua: Misiunea GRAIL   Leave a comment

NASA isi continua programul spatial cu un nou succes, pe 31 decembrie si respectiv 1 ianuarie s-au plasat cu succes pe orbita lunara cele doua sonde GRAIL, dupa o calatorie de 3 luni si jumatate. Lansate din Cape Canaveral– Florida pe 10 septembrie, cele doua sonde GRAIL au parcurs cei peste patru milioane de kilometri pana la Luna cu viteza redusa, in scopul reducerii consumului de carburant si energie. Comparativ, misiunile Apollo ajungeau pe Luna in numai 3 zile !

Un desen ilustrand misiunea celor doua sonde GRAIL (credit: Nasa)

Cantarind aproximativ 200 de kilograme si avand dimensiunea unei masini de spalat rufe, sondele sunt aproape identice. Construite de compania Lockheed Martin, ele fiind alimentate cu energie cu ajutorul a doua panouri solare si a unei baterii cu litiu.

Aceasta misiune are ca obiectiv cartografierea campului gravitational al Lunii, fapt care va oferi date suplimentare privind subsolul lunar, ocazie pentru mai buna intelegere a modului de formare a planetelor „telurice”, inclusiv a Terrei. Activitatea de cartografiere nu va incepe decat in luna martie, atunci cand sondele se vor afla in pozitie optima intre ele si fata de Luna.

Se stie ca cea mai probabila ipoteza a genezei lunare este cea conform careia Luna este rezultatul unei gigantice ciocniri a Terrei cu o planeta de dimensiunile lui Marte. Aceasta afirmatie are ca principal argument tocmai compozitia stancoasa a Lunii si lipsa unui miez metalic – asa cum au planetele nascute prin acretia progresiva a elementelor disponibile in discul stelar initial.  In urma ciocnirii a fost expulzata in spatiu in special scoarta terestra stancoasa, care ulterior s-a agregat pe orbita sub forma Lunii.

Un element de aplaudat – cele doua sonde sunt dotate si cu cate o camera video  (GRAIL MoonKAM =Moon Knowledge Acquired by Middle school students) avand exclusiv scopuri educationale in randul elevilor de gimnaziu, implicandu-i in explorarea Lunii. Acest program educational este condus de Sally Ride – prima femeie astronaut din SUA.

PS: Exista o inconsecventa in acest text – daca am folosit denumirile astronomice Terra si Marte, ar fi trebuit sa vorbesc de … Selena, si nu de „Luna” !!

Reclame

Posted 2 ianuarie 2012 by Liviutz in Stiinta

Tagged with , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s